Necesitatea și rolul gestiunii riscurilor financiare

Cuprins referat Cum descarc?

Abstract ...3
Introducere 3
Capitolul 1 Importanta gestiunii riscurilor financiare 4
1.1 Definirea conceptului de risc 4
1.2 Scopul gestiunii riscurilor financiare 5
1.3 Teoriile fundamentale ale gestiunii riscurilor financiare 6
Capitolul 2 Rolul fundamental al gestiunii riscurilor financiare 9
2.1 Factorii care au contribuit la dezvoltarea gestiunii riscurilor financiare 9
2.2 Avantajele activitatii privind gestiunea riscurilor financiare 10
2.3 Analiza crizei companiei China Aviation Oil din anul 2004 11
Concluzii 13
Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

Abstract
Societatea de astazi se caracterizeaza printr-o viteza accelerata a actiunilor desfasurate, prin schimbari neasteptate si prin aparitia tot mai frecventa a imprevizibilului. Toate acestea si-au pus amprenta si asupra economiei. Astfel, mutatiile aparute la nivelul sectorului economic, au determinat intreprinderile cat si institutiile publice sa-si reconsidere activitatea.
Cuvinte cheie: risc, teorie, imprevizibil, factori, avantaje, criza
Introducere
Obiectivul major al companiilor este acela de a creste si de a se dezvolta, indreptandu-se astfel, catre realizarea de profit. Intr-un cadru in care economia nationala inregistreaza fluctuatii si schimbari, trebuie acordata o atentie deosebita aspectelor precum gestionarea riscurilor si a crizelor financiare, masurile pentru evitarea falimentului si a restructurarii financiare. Imprevizibilul si incertitudinea se manifesta in orice context, insa in cazul intreprinderilor, necunoscutul poate provoca pagube considerabile.
In mediul de afaceri, investitorii, actionarii au anumite asteptari referitoare la cota de piata, gradul de dezvoltare al companiei. Aceste asteptari apar ca urmare a resursele materiale, financiare, timp, investite. De aceea, evidenta riscurilor reprezinta o activitatea cu rol fundamental pentru a asigura bunastarea si rentabilitatea companiei.
Riscurile prezente in mediul economic sunt multiple, insa o analiza si o gestionare corespunzatoare, poate face diferenta intre o afacere profitabila si una neprofitabila. 
Luand in considerare riscurile existente, gradul de incertitudine se diminueaza si prin urmare succesul unei investitii, va fi mult mai mare decat in situatia in care nu sunt analizate aspectele privitoare la riscurile companiei.
In mod cert nu este posibila identificarea si prezicerea cu exactitate a tuturor riscurilor legate de activitatea unei companiei, insa identificarea si gestionarea cu responsabilitate a celor mai relevante va contribui la succesul companiei.
Prin acest referat, am dorit sa pun accent pe importanta si necesitatea pe care gestiunea riscurilor financiare o are. Riscul este un factor important in luarea deciziilor, de accea organele de conducere, trebuie sa detina cunostintele necesare privind modul in care se identifica, analizeaza si gestioneaza riscurile.
Capitolul 1 Importanta gestiunii riscurilor financiare
1.1 Definirea conceptului de risc
O definitie a termenului de risc, din perceptia oamenilor, cuprinde trei componente: este un eveniment cu caracter negativ, sunt analizate sansele ca acesta sa aibe loc si consecintele evenimentului. Datorita caraterului polivalent si complex al activitatilor economice si sociale, notiunea de risc este tot mai prezenta, devenind o realitate cotidiana. 
Conceptul de risc, poate fi insa, explicat intr-o maniera mai complexa. Autorii Merna Tony si Thani Faisal au definit acest termen folosind o suita de patru cuvinte cheie: incertitudine, probabilitate, efect si rezultate. In figura 1.1 este reprezentat termenul de risc din perspectiva autorilor mentionati. 
Figura 1.1 Definirea riscului
Sursa: Merna, T., Thani, F., Corporate Risk Management, John Wiley & Sons, 2008, Anglia, p.10
Companiile, pentru a supravetui si mai apoi sa detina avantajul competitiv, sunt nevoite sa identifice riscurile la care sunt expuse, sa le evalueze corect si sa se acopere corespunzator impotriva acestora. Astfel, riscul devine un factor primordial in mediul de afaceri, intrucat generarea profitului depinde in mod direct de riscurile asumate de catre investitori.
Pentru a intelege riscurile cu care o companie se confrunta, Comitetul de Guvernanta Corporativa din anul 1992, a considerat utila introducerea in Codul Cadbury, a trei etape relevante. Identificarea obiectivelor organizatiei precum si resursele care sunt amenintate, de asemenea, conturarea scenariilor a caror aparitie pot afecta situatia financiara a intreprinderii. Ultima etapa este ilustrata prin masurarea impactului provocat de realizarea scenariilor. Astfel, Bursa din Londra, solicita fiecarei companii listate sa prezinte o declaratie in raportul sau anual, din care sa reiasa faptul ca implementeaza actiunile impuse de Codul Cadbury cu privire la riscuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Necesitatea si rolul gestiunii riscurilor financiare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Carti
1. Anton, S., G., Gestiunea riscurilor financiare. Abordari teoretice si studii de caz, Editura Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Iasi
2. Brown, A., Financial Risk Management for Dummies, John Wiley & Sons, 2016, Anglia
3. Jorion, P., Financial Risk Management Handbook, John Wiley & Sons, 2011, Anglia
4. Malz, A., Financial Risk Managemnt: Models, History, Institutions, John Wiley & Sons, 2011, Anglia
5. Merna, T., Thani, F., Corporate Risk Management, John Wiley & Sons, 2008, Anglia
6. Nason, R., Chard, B., Essentials of Financial Risk Management, Business Expert Press, 2018, New York
7. Shuhai, L., Nadeem, M., Financial Risk Management. A Case Study of China Aviation Oil, University West, 2010, Anglia
Site-uri web
1. Harvey, J., Financial Risk Management, 2008,
www.cimaglobal.com/Documents/ImportedDocuments/cid_tg_fin_risk_mgmt_may08.pdf.pdf/
2. Kenton, W., Risk Management in Finance, 2020,
www.investopedia.com/terms/r/riskmanagement.asp
3. Moles, P., Financial Risk Management, 2013, ebs.online.hw.ac.uk/EBS/media/EBS/PDFs/Financial-Risk-Management-Course-Taster.pdf
4. Picincu, A., The importance of Financial Strategy, 2018, bizfluent.com/info-7978548-importance-financial-strategy.html
5. Thompson, J., What is Financial Risk Managemnt, 2019, smallbusiness.chron.com/financial-risk-management-43326.html
6. ***, The Importance of Financial Risk Management, wittysparks.com/benefits-of-financial-risk-management/
7. ***, What is Financial Risk Management, catalogimages.wiley.com/images/db/pdf/0471706167.excerpt.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!