Necesitatea Diminuarii Costului de Productie

Extras din referat Cum descarc?

Necesitatea diminuarii costului de productie
Economia, ca stiinta si activitate practica, precum si comportamentul economic, ca expresie a implicarii agentilor economici in aceasta realitate, se raporteaza, in esenta, la necesitatea gospodaririi optime a resurselor obiectiv limitate in vederea satisfacerii cit mai depline si echilibrate a trebuintelor nelimitate si in continua diversificare.
Esenta proceselor economice este reprezentata prin mecanismul de piata, in cadrul caruia se confrunta, prin concurenta, cererea cu oferta de marfuri (bunuri, servicii, capitaluri, forta de munca), avind loc, cu ajutorul asa-numitei ,,miini nevazute", un proces de autoreglare a productiei si preturilor, tinzind catre un echilibru relativ; se obtine astfel o miscare cit mai coerenta si eficienta a productiei si preturilor in raport cu cererea si oferta, ceea ce antreneaza si alte componente ale vietii social-economice: gradul de ocupare a populatiei active, inflatia rata dobinzii si cea a indatorarii, rata economisirii si dinamica investitiilor, cursul de schimb valutar. 
Dar dinamica economiei nu se desfasoara ca un proces natural, in care oamenii sint doar spectatori (incintati sau nemultumiti), ci ea incorporeaza organic scopuri si actiuni umane constiente, prin care se materializeaza propriile interese ale indivizilor si colectivitatilor.
In consecinta, punerea de acord a resurselor cu trebuintele (in diversele forme ale acesteia) se realizeaza de catre oameni si pentru oameni, prin implicarea acestora in evaluarea nevoii constiente de productie, ceea ce presupune si confruntari de interese.
Unitatile economice, in activitatea pe care o desfasoara, atrag si utilizeaza factorii de productie - munca, natura si capitalul. Expresia baneasca a consumurilor factorilor de productie utilizati pentru producere si desfacerea bunurilor economice se numeste cost de productie. Cunoasterea nivelului, structurii si dinamicii costului este indispensabila producatorului pentru desfasurarea unei activitati optime.
Costul de productie este expresia in bani a factorilor de productie consumati pentru fabricarea si desfacerea marfurilor. Alaturi de alte categorii banesti ca pretul, creditul, etc., costul de productie asigura masurarea in bani a consumului de factori de productie la nivelul unitatii economice, fiind un instrument in gestionarea rationala a factorilor de productie, necesari oricarui intreprinzator. 
Producatorul are ca obiectiv fie maximizarea profitului, fie determinarea combinatiei factorilor de productie astfel incit sa se realizeze o anumita cantitate de produse la un cost minim.
Desfasurarea activitatii unei firme poate fi sintetizata prin utilizarea unor indicatori care ne informeaza asupra evolutiei in timp a acesteia. Societatea, avand statul de monopol pe piata, produsele si serviciile care se executa sau se presteaza se factureaza pe baza preturilor si tarifelor stabilite.
In sistemul conceptelor economice care se folosesc in tarile cu economie de @iata, costul de productie ocupa un loc deosebit de important, prin functiile pe care le indeplineste. Costul de productie constituie criteriul principal de fundamentare a deciziilor intreprinzatorilor privind asimilarea in fabricatie a noilor produse. Numai prin estimare simultana cit mai exact a cheltuielilor de productie si a pretului prezumtiv de vinzare al marfurilor se poate aprecia daca veniturile obtinute vor depasi cheltuielile si se va obtine rata de rentabilitate acceptabila. De aceea, calcularea costului de productie se impune a se face inainte de a se trece la productia propriu-zisa, ca o componenta esentiala a proiectului tehnico-economic. 
Costul de productie este si un indicator de referinta a nivelului eficientei economice. Urmarirea nivelului real al cheltuielilor de productie ofera agentilor economici posibilitatea sa cunoasca volumul factorilor de productie consumati si eficienta acestor consumuri, comparativ cu normele de cheltuieli prevazute sau cu nivelul consumurilor realizate de catre firmele concurente. Prin toate acestea, costurile stimuleaza intreprinderile sa introduca progresul tehnic, sa ridice calificarea lucratorilor, sa organizeze stiintific productia si munca, sa gospodareasca cu eficienta maxima factorii de productie. 
Ca parte componenta a pretului de vinzare, costul de productie constituie indicatorul esential pentru stabilirea pretului oferit de vinzator in actul de negociere a marfii cu agentii economici cumparatori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Necesitatea Diminuarii Costului de Productie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!