Mutatii in Activitatea Fondului Monetar International in Contextul Globalizarii Financiare

Cuprins referat Cum descarc?

1. Prezentare generala a Fondului Monetar International 3
2. Globalizarea financiara
2.1. Aspecte generale ale globalizarii financiare 6
2.2. Premise si factori care au favorizat fenomenul de globalizare 6
2.3. Efecte negative ale globalizarii financiare 8
3. Mutatii in activitatea Fondului Monetar International in contextul 
globalizarii 11
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

1. Prezentare generala a Fondului Monetar International
Fondul Monetar International (FMI) este o institutie financiara internationala care reuneste 186 de tari membre. Infiintat in iulie 1945, in urma Conferintei Natiunilor Unite de la Bretton Woods (SUA), FMI are ca principale obiective promovarea cooperarii monetare internationale, facilitarea expansiunii si cresterii echilibrate a comertului international, promovarea stabilitatii cursurilor de schimb, furnizarea de asistenta in scopul crearii unui sistem multilateral de plati si punerea la dispozitie a resurselor sale tarilor membre care se confrunta cu dezechilibre ale balantei de plati. In atingerea acestor obiective, FMI indeplineste 3 functii principale: supraveghere, asistenta tehnica si creditare. De la infiintarea sa in decembrie 1945, scopurile urmarite de FMI au ramas neschimbate, dar operatiunile sale, care includ supravegherea si asistenta financiara si tehnica, au evoluat pentru a raspunde cerintelor economiei mondiale in schimbare. 
FMI raspunde in fata guvernelor din tarile membre iar organismele de conducere sunt:
o Consiliul Guvernatorilor;
o Comitetul Financiar si Monetar International;
o Consiliul Director;
In varful structurii organizationale se afla Consiliul Guvernatorilor, format din guvernatorii bancilor centrale sau ministrii de finante din fiecare dintre cele 186 de state membre. Toti guvernatorii se intalnesc o data pe an in cadrul Intalnirii Anuale a FMI si a Bancii Mondiale. Consiliul Director este format din 24 de membri si conduce activitatile curente, iar directorul general al FMI este Dominique Strauss-Kahn din Franta. 
Principala functie a FMI este de supraveghere, aceastea fiind stipulata in Articolul IV al Statutului FMI, modificat in 2007, dupa aproximativ 30 de ani. Pentru a asigura eficienta acestei functii in contextul globalizarii actuale, FMI propune o serie de masuri prin noua sa Strategie pe Termen Mediu. 
In iunie 2007, cadrul de supraveghere a fost actualizat pentru prima data de la sfarsitul anilor 70 prin adoptarea Deciziei privind Supravegherea Politicilor Economice ale Tarilor Membre , aceasta vizand in principal stabilitatea externa si evaluarea riscurilor si vulnerabilitatilor unei economii. 
O atentie deosebita a inceput a fi acordata sectorului financiar, odata cu introducerea Programului de Evaluare a Sectorului Financiar (FSAP) si prin dezvoltarea de instrumente analitice pentru integrarea analizelor privind sectorul financiar si pietele de capital, in evaluarile macroeconomice.
FMI actualizeaza continuu evaluarile privind tendintele economice la nivel regional si mondial. Principalele instrumente de supraveghere regionala si globala sunt cele doua rapoarte semianuale, World Economic Outlook si Global Financial Stability Report. Primele consultari multilaterale cu privire la dezechilibrele mondiale, incheiate pe 7 august 2007, arata nevoia de consolidare a acestor evaluari la nivel regional si mondial. Pentru dezvoltarea in continuare a supravegherii la nivel regional, au fost luate deja unele masuri care vizeaza modificari organizationale, activitatea de cercetare, discutii cu privire la politicile economice si comunicare. 
Asistenta tehnica oferita de FMI sprijina dezvoltarea resurselor productive ale tarilor membre, ajutandu-le sa-si formuleze politici economice si fiscale in sprijinul cresterii economice. FMI ajuta aceste tari sa-si consolideze capacitatile umane si institutionale, si sa formuleze politici macroeconomice, structurale si fiscale corespunzatoare. Asistenta tehnica reprezinta aproximativ o cincime din bugetul operational al FMI. Finantarea asistentei tehnice se face atat din resurse interne cat si externe, cele din urma reprezentand fonduri din partea donatorilor bilaterali si multilaterali.
Resursele Fondului sunt asigurate din contributia statelor membre, prin plata unor cote in functie de puterea economica a fiecarei tari. Fiecare tara achita cota sa la Fond in proportie de 25% intr-una dintre valutele acceptate pe plan international (dolarul american, euro, yenul japonez sau lira sterlina) sau in DST, iar restul de 75% in moneda nationala. Cotele sunt revizuite la fiecare 5 ani. In luna august 2009, totalul acestor cote se ridica la aproximativ 325 de miliarde dolari SUA. 
Fiecare tara membra are un numar de voturi de baza, care se multiplica proportional cu marimea cotei de participare . Astfel, puterea de votare, precum si nivelul imprumuturilor de care poate beneficia este semnificativ determinata de contributia financiara in cadrul FMI.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mutatii in Activitatea Fondului Monetar International in Contextul Globalizarii Financiare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!