Munca, factor activ și determinant al producției

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere 2
1.1. Munca, factor activ si determinant al productiei 3
1.2. Insatisfactia muncii in Romania 3
1.3. Probleme ale formarii si ocuparii resurselor de munca din Romania 4
II. Piata muncii 6
2.1. Rata ocuparii fortei de munca in Romania 9
2.2. Studiu de caz. Cum arata piata muncii din Romania. 10
III. Concluzii 11
IV. Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Economia este stiinta deciziilor ce au ca scop imbunatatirea conditiilor de viata(Prof. Univ. dr. Mircea Cosea)
Studiul acestei stiinte pare a fi atat de logic si de necesar incat am putea trage concluzia ca toti trebuie sa invatam economie.Precum stim cu toti, economia are o gama larga de subiecte si teme ce pot fii abordate in cadrul unui studiu de caz.
In acest referat am hotarat intr-un mod complet aleatoriu sa vorbesc despre: Munca. Factor activ si determinant al productiei.
In cadrul acestei teme se poate vorbi despre: cererea de munca, statistici privind forta de munca, clasificarea factorilor de productie etc.
Cultura economica a devenit absolut necesara cetateanului de rand, este baza comportamentului sau economic, fara de care nu se poate realiza ca individ intr-o societate in care accesul la resurse este din ce in ce mai dificil.Metoda moderna de predare a economiei se bazeaza pe constientizarea studentului asupra faptului ca economia este o stiinta a deciziilor sociale a carei ratiune de existenta nu poate fi decat una singura: contributia la gasirea de solutii problemelor omului in lumea contemporana, adica propriilor lui probleme.
1.1. Munca, factor activ si determinant al productiei
Munca este activitatea fizica si intelectuala prin care oamenii produc bunuri economice, valorificandu-si aptitudinile, cunostiintele. Munca mai reprezinta si un factor de productie primar, originar din urmatoarele considerente:
-  Prin munca sunt creati toti ceilalti factori de productie si toate celelalte bunuri economice.
-  Prin munca sunt antrenati si ceilalti factori de productie folositi la productia bunurilor economice. Munca este factorul active si determinant al oricarei productii, este active deoarece prin munca are loc combinarea utilizarea si perfectionarea celorlalti factori, de asemenea este factor determinant deoarece fara munca nu se poate produce nimic ea facilitand progresul. |munca este o activitate constienta ce presupune un anumit grad de inteligenta si dedicare scopului urmarit. Omul este sinhura resursa inepuizabila si nelimitata. Munca este o imbinare de efort fizic, cand acesta predomina munca se numeste munca fizica, cand predomina efortul intelectual se numeste munca intelectuala.
Pornind de la compozitia fizica/intelectuala, munca poate fii analizata sub 2 aspecte:
-cantitativ, munca este masurata prin timp si numar de locuri de munca;
-calitativ, se masoara prin productivitate insusitile tehno-functionale si estetice ale produselor;
1.2. Insatisfactia muncii in Romania
La nivel european, un studiu realizat de Fundatia Europeana pentru imbunatatirea conditiilor de munca si viata arata ca trei sferturi dintre europeni sunt multumiti de conditiile in care lucreaza. 
Unii dintre cei mai nemultumiti de serviciul lor sunt romanii, atat in ceea ce priveste conditiile de lucru, cat si in privinta sanselor de avansare sau a satisfactiilor materiale. Multi manageri au un talent deosebit in a-si face subordonatii sa se simta simple mijloace de atingere a obiectivelor financiare. "Nimeni nu este de neinlocuit" sloganul pe care il auzim prea des, tradeaza tendinta de a trata oamenii ca pe obiecte.
De asemenea nerecunoasterea meritelor, lipsa oportunitatilor de promovare sau relatia proasta cu seful si sentimentul ca acesta isi asuma reusitele subordonatilor, reprezinta cauze ale insatisfactiei la locul de munca. Dublarea volumului de munca, fara ca valoarea efortului sa se regaseasca in satisfactiile materiale, este o metoda, folosita frecvent de manageri pentru reducerea costurilor, dar care genereaza frustrare in randul angajatilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Munca, factor activ si determinant al productiei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. https://www.anofm.ro/files/Comunicat%20de%20presa%20Rata%20somajului%20Octombrie.pdf 
2. https://www.weforum.org
3. Manual de Economie:Economia Politica-Costea Mircea prof. Universitar
4. Curs:Factorii de productie- Conf.univ. Andrei Jean Vasile
5. http://www.insse.ro/old/sites/default/files/field/publicatii/forta_de_munca_ocupare_si_somaj_in_anul_2016.pdf
6. https://www.profit.ro/stiri/rata-ocuparii-fortei-de-munca-in-romania-a-avut-una-dintre-cele-mai-mari-cresteri-din-ue-in-2017-si-a-ajuns-la-cel-mai-ridicat-nivel-de-dupa-2001-18074786


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!