Munca, factor activ și determinant al producției

Cuprins referat

1. Introducere "Munca"- factor activ si determinant al productiei;
2. Oferta si cererea de munca ;
3. Probleme ale formarii si ocuparii resurselor de munca din Romania ; 
4. Statistici privind forta de munca in Romania in 2002 ;
5. Analiza staticilor;
6. Concluzie;
7. Bibliografie;


Extras din referat

In orice conditii de timp si spatiu, activitatea economica implica in mod obiectiv factorul munca, menit sa valorifice sistemul resurselor naturale si monetare in interesul sau. Acest factor de productie se obtine prin intermediul pietei muncii, care se constituie intr-un sistem al economiei de piata concurentiala. Tranzactiile pe aceasta piata au ca obiect munca sau forta de munca.
Daca forta de munca o intelegem ca totalitatea aptitudinilor fizice si intelectule ce exista in personalitatea vie a omului si pe care le pune in functiune, atunci cand creeaza bunuri economice, inseamna ca munca reprezinta cheltuirea constienta a fortei de munca.
Inca din vechile timpuri oamenii au stiut ca fara munca nu pot exista. Astfel, fie ca vanau sau practicau agricultura, munceau, in primul rand pentru a avea hrana necesara. Surplusul devenea rezerva sau era vandut ori schimbat pentru a obtine alte lucruri care sa le satisfaca cerintele secundare: haine, unelte, arme.
Este evident ca la inceputurile existentei umane in exercitarea muncii a predominat forta, agilitatea, respectiv aptitudinile fizice, dar, chiar si atunci munca a fost si un efort intelectual de observare, deductie, de prefigurare a scopului urmarit, care a dus in final la gasirea de metode si unelte noi mult mai eficiente.
Dintre toate resursele de care dispune un agent economic, cele umane sunt principale, deoarece omul este singurul creator de valoare. Acest motiv a condus economistii sa afirme ca ,,nu exista bogatie mai mare decat omul". 
Activitatea umana este foarte complexa, implicand foarte multi factori in multe domenii, ce au ca scop primordial satisfacerea nevoilor consumatorilor, dezvoltarea economica si sociala, cresterea capacitatii de munca si a productivitatii muncii.
Marimea productivitatii muncii se exprima prin productia care revine in medie la un lucrator angajat. Nivelul eficientei utilizarii acestui factor (productivitatea muncii) depinde de o serie de conditii cum ar fi:
- gradul de pregatire generala, de instruire si calificare ;
- starea de sanatate;
- gradul de mobilitate geografica si profesionala a fortei de munca;
- securitatea sociala;
- nivelul eficientei utilizatorilor celorlalti factori de productie.
Primele trei conditii se concretizeaza intr-un concept economic, denumit capital uman. Rolul determinant in dezvoltarea capitalului uman se asigura prin investitii economice care poarta numele de investitii de capital uman. In prezent, se apreciaza ca investitiile de capital uman au cea mai mare eficienta, de pe urma acestor investitii au beneficiat atat agentii economici, cat si societatile in ansamblul lor.
WL=
L - munca vie ; Q - cantitatea de productie obtinuta.
Piata muncii s-a format si functioneaza in corelatie cu rolul determinant al muncii in dezvoltarea economico-sociala, si cu exigentele generale ale teoriei pietei si a pretului.
Piata muncii reprezinta ansamblul actelor de vanzare-cumparare a fortei de munca, ce au loc intr-un spatiu economic, ea releva intalnirea cererii si ofertei de munca, stabilirea pe aceasta baza a conditiilor pentru angajarea salariatilor, negocierea si fixarea salariilor in functie de performantele lucratorilor, realizarea mobilitatilor salariatilor si fortei de munca pe locuri de munca, zone, firme, etc.
Omul este mai mult decat << o marfa >>, astfel ca piata muncii are un loc deosebit in teoria si practica economica, fiind o piata derivata si cea mai reglementata. Ea este eterogena, cuprinzand mai multe segmente de activitate, pe zone economice, pe profesii sau meserii, pe categorii si niveluri de calificare, pe sexe si pe varste, etc.
Alta definitie data muncii este: munca este un factor de productie ce reprezinta totalitatea resurselor umane, fie fizice, fie intelectuale, care sunt utilizate direct si/sau indirect in producerea de bunuri si/sau servicii, care poate fi caracterizata astfel : 
1) cantitativ;
2) calitativ;
3) structural.


Fisiere in arhiva (1):

  • Munca Factor Activ si Determinant al Productiei.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!