Motivele din Spatele Comportamentului Non-Etic in Afaceri si Antreprenoriat

Extras din referat Cum descarc?

Articolul scris de Yves Fassin studiaza motivatiile si psihologia antreprenorilor si a oamenilor de afaceri, comportamentul lor e comparat cu cel al altor grupuri profesionale si confruntate cu declinul eticii in societate, descris de anumiti observatori importanti. Cuvintele cheie ale acestui articol sunt: etica in afaceri, practici non-etice, guvernarea companiilor, CSR, antreprenoriatul, corectitudine. Pentru a putea discuta despre comportamente etice, non-etice si motivele care stau in spatele acestor comportamente este necesar sa definim conceptul de ,,etica" si mai ales ,,etica in afaceri".
Ce este etica?
"Dictionarul explicativ al limbii romane", prin editia sa din 1975, defineste etica ca fiind: "stiinta care se ocupa cu studiul principiilor morale, cu legile lor de dezvoltare istorica, cu continutul lor de clasa si cu rolul lor in viata sociala; totalitatea normelor de conduita morala corespunzatoare unei anumite clase sau societati" 
O intelegere a eticii este critica pentru noi ca indivizi, pentru ca o etica sanatoasa reprezinta insasi esenta unei societati civilizate. Etica este fundatia pe care sunt cladite toate relatiile noastre. Ea inseamna ansamblul nostru de a ne relationa fata de patroni, fata de angajati, de colegi, de clienti, de subordonati, de furnizori, fata de comunitatea in care ne aflam si unii fato de altii. Etica nu se refera la legaturile pe care le avem cu alte persoane - toti avem legaturi unii fata de altii - ci la calitatea acestor legaturi. 
Studierea eticii ca disciplina practica ?numita si "etica aplicata"?, ca ultim curent in abordarea acestei stiinte, a avut o contributie foarte importanta atat in domeniul dreptului cat si al medicinii in care etica legala ?sau jurisprudenta? si etica medicala sunt subiecte bine stabilite. Aceasta abordare a dreptului si medicinii au avut o importanta contributie la dezvoltarea Business Administration ca disciplina de studiu, in special in SUA. De exemplu Universitatea Harvard, la lansarea Facultatii de Business a adoptat modelele pedagogice dezvoltate de facultatile sale de drept si medicina, in care abordarea etica a disciplinei are un rol important. Aceasta s-a datorat si faptului ca unii profesori si oameni de afaceri au considerat necesar impunerea in practica afacerilor a valorilor acceptate de catre comunitatea mai larga. Baza legala a acestei conceptii de incorporare a eticii in afaceri se presupune ca este continuta intr-o decizie a Curtii Supreme de Justitie a SUA, in 1906, care spune ca: "Corporatia (firma) este creatia statului, si ca are menirea sa existe pentru biele comunitatii".
Etica in afaceri este o disciplina situata la granita dintre filosofia moralei si management. Ea propune un set de instrumente de decizie utile in stabilirea strategiilor companiei, in rezolvarea conflictelor dintre grupurile care interactioneaza intr-o afacere: angajati si angajatori, manageri si actionari, companie si comunitate locala, institutii ale statului etc. Ca principii generale de conduita sau coduri etice, etica este aplicata in managementul resurselor umane, in managementul situatiilor de criza, in comunicarea de marketing in toate formele ei: branding, relatii publice, publicitate. Premisa de la care se porneste e aceea ca managementul etic este profitabil pe termen mediu si lung. 
Etica nu se reduce la a respecta legea. Ea presupune buna gestionare a raporturilor cu ceilalti. Etica inseamna mai mult decat a rezolva sau a preintampina niste conflicte. Etica in afaceri presupune gasirea unui echilibru intre interesele actionarilor si interesele grupurilor afectate sau implicate, de la parteneri pana la consumatori si societate in ansamblu. Ideea de baza e simpla: cu cat numarul celor care respecta un set minim de reguli este mai mare, cu atat cresc sansele de castig ale fiecaruia dintre jucatorii de pe piata. In noul mediu de afaceri, firmele nu mai sunt entitati autonome, ci sunt dependente una de cealalta. Firmele sunt ca niste noduri intr-o retea, astfel incat caderea uneia poate antrena o cadere in lant a mai multora. Succesul si esecul se impart. Compania de succes este aceea care socializeaza.
Progreseaza etica in afaceri in urma scandalurilor financiare recente?
In ultimii ani, reputatia afacerilor a fost patata de un numar mare de scandaluri financiare. S-au vazut cazuri de fals in acte, manipularea informatiei, coruptia agentilor de publicitate, imbogatiri exagerate ale managerilor.
Astfel ne punem intrebarea daca etica in secolul 21 progreseaza sau nu, daca etica are un rol mai important in afaceri dupa toate scandalurile sau nu.
In urma observatiilor expertilor, raspunsul la intrebarea de mai sus este ca, din nefericire, etica e in regres. 
Practicile non-etice si adeptii lor
In ciuda faptului ca s-au organizat numeroase conferinte in care s-au ridicat probleme de etica in afaceri, se observa ca numarul cazurilor de comportament non-etic e in crestere, la toate nivelurile companiilor, in toate activitatile cotidiene care ii privesc pe stakeholderi. Neindoielnic ca au fost imbunatatiri mari in guvernarea companiilor si in CSR. Oricum, realitatea traita de manageri si antreprenori in viata de afaceri de zi cu zi este cam diferita de imaginea acesteia prezentata de presa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Motivele din Spatele Comportamentului Non-Etic in Afaceri si Antreprenoriat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!