Motivația în muncă la SC Decor Lux SRL

Cuprins referat Cum descarc?

1. MOTIVATIA-CONSIDERATII GENERALE 2
1.1. Motivatia: definire, caracteristici de baza 2
1.2. Rolurile si efectele motivarii 4
2. TEORIILE MOTIVARII REGASITE SAU NU LA S.C DECOR LUX S.R.L. 7
3. ANALIZA CRITICA A APLICARII TEORIILOR MOTIVARII SI PREZENTAREA PROPUNERILOR DE IMBUNATATIRE 21
4. CONCLUZII 28
5. BIBLIOGRAFIE 29


Extras din referat Cum descarc?

1. MOTIVATIA-CONSIDERATII GENERALE
1.1. Motivatia: definire, caracteristici de baza
Termenul motivatie nu este usor de definit. Din perspectiva unei organizatii, putem spune ca o persoana este motivata atunci cand acea persoana lucreaza "din greu", "persevereaza" in munca si isi dirijeaza comportamentul catre niste rezultate potrivite.
Formal, motivatia poate fi definita ca fiind masura in care un efort persistent este dirijat pentru realizarea unui scop.
Se deosebesc cu precadere doua acceptiuni majore ale motivarii:
motivarea in sens restrans: consta in corelarea necesitatilor, aspiratiilor si intereselor personalului din cadrul organizatiei cu realizarea obiectivelor si exercitarea sarcinilor, competentelor si responsabilitatilor atribuite in cadrul organizatiei. Aceasta abordare este bazata pe o viziune clasica ce are in vedere numai salariatii sau personalul firmei.
motivarea in sens larg: rezida in ansamblul de decizii si actiuni prin care se determina stakeholderii firmei sa contribuie direct si indirect la realizarea de functionalitati si performante de ansamblu superioare, pe baza corelarii intereselor acestora in abordarea si realizarea obiectivelor organizatiei si ale subsistemelor sale. Caracteristica esentiala a acestei abordari o constituie axarea asupra stakeholderilor, adica asupra acelor persoane, categorii de personal si organisme care au interese majore in desfasurarea si performantele firmei. Principalii stakeholderi care se au in vedere sunt: proprietarii, clientii, managerii, salariatii, sindicatul, furnizorii, banca, administratia locala sau centrala, comunitatea locala etc.
Ca proces complex, motivarea angajatilor trebuie abordata diferentiat, tinand cont de individualitatea fiecarui membru al organizatiei, de potentialul, nevoile, interesele, comportamentul, ambitiile sale, de dorinta de asumare a noi responsabilitati. Continutul conceptului de motivatie vizeaza, in esenta, vointa angajatului de a depune un efort pentru realizarea obiectivelor organizatiei concomitent cu satisfacerea unor nevoi individuale. O astfel de abordare pune in evidenta trei coordonate majore: nevoile, efortul si obiectivele firmei.
Caracteristicile de baza ale motivatiei sunt:
Efortul - Primul aspect al motivatiei este forta compotamentului legat de munca al persoanei sau cantitatea de efort pe care o depune persoana in timpul muncii. Evident, acest lucru implica activitati diverse in locuri de munca diverse.
Perseverenta - Cea de-a doua caracteristica a motivatiei este perseverenta pe care o dovedesc indivizii atunci cand depun efortul pentru a-si realiza sarcinile de munca.
Directia - Efortul si perseverenta se refera in principal la cantitatea de munca depusa de un individ. Calitatea muncii persoanei este insa de egala importanta. Astfel, a treia caracteristica a motivatiei este directia comportamentului legat de munca al persoanei. Cu alte cuvinte, isi dirijeaza lucratorii, efortul lor persistent in directia care aduce beneficii organizatiei? Patronii asteapta din partea brokerilor sa sfatuiasca clientii lor asupra celor mai bune oportunitati investitionale si din partea programatorilor sa proiecteze software, nu sa joace jocuri electronice. Aceste decizii corecte cresc probabilitatea ca efortul lor persistent sa se transforme in final in rezultate acceptate organizational. Prin urmare, motivatie inseamna nu numai sa lucrezi din greu ci si sa lucrezi inteligent.
Obiective - Orice comportament motivat are anumite scopuri sau obiective spre care este dirijat. Analiza s-a facut dintr-o perspectiva organizationala, ceea ce inseamna ca am presupus ca oamenii motivati actioneaza pentru realizarea obiectivelor organizatiei. Scopurile angajatului ar putea include in acest caz o atentie buna, o productivitate inalta sau decizii creative. Desigur, salariatii pot fi motivati de scopuri care sunt contrare celor ale organizatiei, cum ar fi absenteismul, sabotajul si frauda.
In aceste cazuri, ei isi dirijeaza eforturile persistente in directii care nu sunt deloc functionale pentru organizatie.
In managementul organizatiei, sensul adevarat al actiunilor si comportamentului angajatilor nu poate fi descoperit fara cunoasterea motivelor care le-au generat. Cunoasterea motivelor nu ajuta doar la marirea eficientei actiunilor, la cresterea posibilitatii de explicare si predictie a comportamentului uman, ci si la descifrarea valorii morale a acestuia. Multi manageri considera ca succesul unei organizatii este determinat de eforturile depuse de membrii ei si ca abordarea comportamentului prin prisma motivatiei este deosebit de dificila. Managerii preocupati cu adevarat de prosperitatea organizatiei trebuie sa isi evalueze in permanenta oamenii cu care lucreaza, sa se preocupe ca angajatii sa dobandeasca sentimentul implicarii totale in excelenta firmei, prin programe manageriale de motivare si antrenare a personalului. 
Din punct de vedere psihologic, se poate spune ca motivatia reprezinta "ansamblul starilor de necesitate ce se cer satisfacute si care il imping, il instiga si il determina pe individ sa si le satisfaca". Din aceasta definitie rezulta ca intotdeauna la baza conduitei umane se afla un ansamblu de mobiluri care sustin realizarea anumitor actiuni si care sensibilizeaza diferit persoana la influentele externe, facand-o mai mult sau mai putin permeabila la ele. Astfel, una si aceeasi influenta externa produce efecte diferite la persoane diferite sau chiar la aceeasi persoana in momente diferite ale existentei sale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Motivatia in Munca la SC Decor Lux SRL.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!