Monopolul

Extras din referat Cum descarc?

Cap.I. PIATA, PRET, CONCURENTA 
Pentru a-si putea desfasura activitatea agentii economici au nevoie de un spatiu economic care se numeste piata.Aceasta reprezinta toata gama de actiuni prin care cumparatorii si vanzatorii intra in contact si schimba bunuri si servicii. In cadrul ei se formeaza pretul, iar prin intermediul agentilor economici , cererea de bunuri se intalneste cu oferta.
Regulatorul pietei este concurenta care este confruntarea deschisa, rivalitatea dintre agentii economici vanzatori  ofertanti pentru a atrage de partea lor clientela, formata din cumparatori - solicitanti.Concurenta este o permanenta in economia de piata si se desfasoara dupa anumite reguli stabilite in mod democratic, pentru a asigura libertatea de actiune a tuturor. In cadrul sistemului de concurenta agentii economici au libertatea sa produca si sa vanda in conditiile pe care acestia le considera cele mai favorizante. Orientand agentii economici sa produca ceea ce este dorit si cerut de consumatori, la costuri cat mai reduse in conditiile date, concurenta asigura producatorilor profiturile asteptate, iar consumatorilor satisfacerea nevoilor.
In functie de instrumentele luptei de concurenta, de natura economica si extraeconomica, concurenta poate fi: loiala sau corecta, neloiala sau incorecta, perfecta sau imperfecta.
Romania a devenit tara membra a Uniuni Europene, drept urmare trebuie sa respecte regulile acestei uniuni. Regulile privind concurenta sunt cuprinse in Tratatul de constituire a Comunitatilor Europene si sunt un corolar al prevederilor comunitare relative la concurenta libera, nedistorsionata.
Obiectivele mari pe care le are in vedere politica concurentei in UE sunt urmatoarele: 
" Integrarea pietelor prin fluidizarea comertului peste frontiere si a alocarii resurselor in functie de cele mai avantajoase conditii;
" Protejarea intreprinderilor mici si mijlocii, care contribuie la mentinerea unui mediu competitiv;
" Protejarea consumatorilor: maximum de beneficii pentru consumatori;
" Favorizarea atingerii obiectivului coeziunii economice si sociale;
" Dezvoltarea unor intreprinderi de dimensiuni optime pentru a face fata concurentei in plan global.
Toate regulile privind concurenta isi au sorgintea in prevederile generale ale art. 3 din Tratat, care stabilesc mijloacele si caile de realizare a obiectivelor comunitare formulate la art. 2 din Tratat. Aceste prevederi trebuie sa se raporteze si la dispozitiile art. 4, care impune statelor si Comunitatii ca, in realizarea obiectivelor comunitare, actiunea lor pentru stabilirea politicii economice sa se conformeze principiului unei economii de piats deschise in care concurenta este libera.
Cu toate ca sistemul economic de piata real este unul, sa-i spunem, mixt, in teoria microeconomica, exista piete pur teoretice, precum piata cu concurenta perfecta si piata de monopol. Prin analiza acestor tipuri de piata se faciliteaza intelegerea anumitor aspecte concrete si reale ale pietei.
Majoritatea economistilor considera concurenta perfecta ca fiind cea mai avantajoasa forma de organizare a pietei din perspectiva acestui scop, iar orice abatere de la acest model constitue o pierdere neta de eficienta economica. Din perspectiva acestor conceptii, punandu-se in balanta analiza unor caracteristici bine definite, monopolul s-a profilat ca opus concurentei perfecte si, in consecinta, cel mai inadecvat mod de organizare a pietei. Acest mod de gandire nu a avut insa o evolutie liniara, cunoscand numeroase disidente, opinii divergente privind rolul, implicatiile,eficienta sau ineficienta monopolului, pana si conceptul insusi in economie, fiind prezent si in perioada actuala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monopolul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!