Monografia Sistemului Bancar din Austria

Cuprins referat Cum descarc?

I.Sistemul bancar austriac 3
I.1. Introducere 3
I.2. Sistemul bancar austriac in contextul Uniunii Europene 4
I.3 FMA -Autoritatea pietelor financiare din Austria 4
I.4. Componenta sistemului bancar austriac 6
I.5. Indicatori de apreciere 9
I.6. Tendinte 11
II. Banca centrala a Austriei 12
II.1. Istoricul OeNB (Oesterreichische Nationalbank) 13
II.2. Sarcini si obiective ale Bancii Centrale 17
II.3 Activitati de relatii cu publicul 18
III. Banci din sistemul bancar Austriac 20
III.1 Erste Bank 20
III.2 Raiffeisen Bank 25
Bibliografie: 28


Extras din referat Cum descarc?

I.Sistemul bancar austriac
I.1. Introducere
Situata in plin centrul Europei, Austria este frecvent catalogata drept ,,inima deschisa" a Batranului Continent. Tara a Alpilor, a lacurilor de munte cu apa limpede si rece, Austria a fost si va ramane o destinatie preferata de iubitorii sporturilor de iarna, dar si de admiratorii oraselor vechi, unde pot petrece cateva zile departe intr-o lume rupta parca de realitatea zgomotoasa a marilor aglomerari urbane.
Avand denumirea oficiala de Republica Austria, aceasta este situata in Europa Centrala, invecinata la nord de Germania si Republica Ceha, la est de Slovacia si Ungaria, la sud de Slovenia si Italia, si la vest de Confederatia Elvetiana si Liechtenstein. Forma de organizare politica a statului este republica parlamentara de tip federal, formata din 9 landuri: Austria Inferioara, Austria Superioara, Burgenland, Carintia, Salzburg, Styria, Tirol, Viena, Vorarlberg, avand capitala federala la Viena
Austria are in prezent o populatie de aproximativ 8.220.800 locuitori , iar limba oficiala este limba germana. Austria a aderat la Uniunea Europeana in anul 1995 , iar ulterior in 1999 a adoptat Sistemul Monetar European avand in prezent ca moneda nationala, moneda unica europeana - EURO.
Cu o economie deschisa (exporturile de bunuri si servicii reprezinta aproape 60% din PIB), Austria a beneficiat puternic de pe urma caderii cortinei de fier si a celor doua valuri de extindere a Uniunii Europene, cel din 2004 si din 2007. Ea si-a dublat livrarile catre clientii externi din aceasta regiune comparativ cu mijlocul anilor '90. Tot aici a plecat aproape un sfert din investitiile in strainatate ale Austriei. Astfel, ea a devenit primul investitor strain in Slovenia, Croatia, Bosnia-Hertegovina si Bulgaria si unul dintre cei mai importanti din Romania, unde este reprezentata inclusiv prin banci - Erste, Raiffeisen si Volksbank.
In ceea ce priveste sistemul bancar austriac este un sistem foarte stabil si bine structurat. Acesta este dezvoltat pe doua nivele, primul nivel fiind constituit din banca centrala a Austriei iar cel de-al doilea este format din celelalte institutii de credit din tara.
I.2. Sistemul bancar austriac in contextul Uniunii Europene
Austria a aderat la uniunea Europeana pe 1 ianuarie 1995, impreuna cu Finlanda si Suedia. La acel moment numarul statelor membre UE devenea 15.
La nivelul anului 2004 Austria a indeplinit toate cele patru criterii de convergenta ale Tratatului de la Maastricht, respectiv deficitul public din PIB care s-a situat la 1,3 %; indatorirea publica situata la 65,2 % din PIB; rata inflatiei; nivelul dobanzilor pe termen lung situat la 4,15. 
Toate aceste criterii de la Maastricht privind aderarea la Uniunea Economica si Monetara Europeana au fost indeplinite de Austria in primul grup de tari participante, astfel incat in ianuarie 2002 vechea moneda nationala schilling-ul austriac (ATS) a fost inlocuit de moneda unica euro. Rata oficiala de schimb era 1 euro=13,7603 ATS. Dupa ce a devenit membra a Zonei Economice Europene (EEA) la 1 ianuarie 1994, Austria a intrat in Uniunea Europeana (UE) la 1 ianuarie 1995 si a fost parte a Uniunii Economice si Monetare Europene inca de la inceput.
In prezent legile cu privire la sistemul bancar si piata financiara sunt in concordanta cu legislatia europeana in materie. De exemplu, legile privind Bancile de prim rang, Bancile de rang secundar, Spalarea banilor, Comertul intern au necesitat modificari. Noi amendamente la Legea bancara au fost necesare pentru aplicarea Directivelor privind supravegherea pe o baza consolidata a institutiilor de credit, monitorizarea si controlul unei expuneri mari a institutiilor de credit, obligatiile filialelor din tarile membre UE ale bancilor cu sediul principal in afara UE, publicarea documentelor contabile anuale si a schemelor privind garantarea depozitelor. In ultima perioada au mai fost adoptate: Legea privind Supravegherea Serviciilor de Investitii, amendamentele aduse la Legea Economiilor Bancare si amendamentele la Legea Burselor. Amendamentele la aceasta lege din urma asigura cadrul legal privind privatizarea Bursei de Marfuri Viena. De asemenea, o recenta modificare Legii Bancare, prevede suspendarea prevederii privind posibilitatea deschiderii conturilor bancare anonime.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografia Sistemului Bancar din Austria.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!