Moneda Unică și Unificarea Europeană

Extras din referat Cum descarc?

1. Unificarea Europeana
Scurt istoric al constituirii Uniunii Europene
Institutiile Uniunii Europene
Sistemul politic al Uniunii Europene
Membrii Uniunii Europene
Structura Uniunii Europene
Insemnele Uniunii Europene
Constitutia Uniunii Europene
2. Moneda Unica
3. Tratate care au pus amprenta Unificarii Europene
I. UNIFICAREA EUROPEANA
Uniunea Europeana (UE) si-a inceput existenta la 1 noiembrie 1993, fiind noua denumire a Comunitatii Economice Europene (CEE), infiintata in 1957. 
1. Scurt istoric al constituirii Uniunii Europene.
Aspiratia spre o Europa unita este veche; ingropati in praful istoriei necunoscute si al uitarii nedrepte, mult mai batrani decat ne-am fi putut astepta, ii regasim pe primii parinti ai acestei idei. Tentative de unificare a natiunilor europene au existat inca dinaintea aparitiei statelor nationale moderne. Acum trei mii de ani, Europa era dominata de celti, iar mai tarziu a fost cucerita si condusa de Imperiul Roman, centrat in Meditarana. Aceste uniuni timpurii au fost create cu forta. Impreiul Franc al lui Carol cel Mare si Sfantul Imperiu Roman au unit zone intinse sub o singura administratie pentru sute ani. Uniunea vamala a lui Napoleon si mai recentele cuceriri ale Germaniei naziste din anii 1940 au avut doar o existenta tranzitorie.
Napoleon I marturisea, ca argument al campaniilor sale: "Unul dintre marile mele ganduri a fost concentrarea popoarelor, aceleasi din punct de vedere geografic, faramitate de politica si de revolutii. Am vrut sa fac din ele un corp de natiuni. Ar fi fost inceputul, iar sfarsitul ar fi fost reuniunea acestor corpuri nationale intr-un corp universal, Asociatiunea Europeana... In aceasta situatie s-ar fi gasit cele mai multe sanse de a introduce peste tot o unitate de coduri, de principii, de opinii, de sentimente, de vederi, de interese. Un cod european, o curte de casatieeuropeana, o moneda unica, aceleasi legi, toate raurile navigabile pentru toti, sfarsitul razboaielor, pacea lumii. Fiecare sa se simta pretutindeni ca la el acasa. Atunci, poate ar fi permis sa visam la marea familie europeana. "
In 1849 scriitorul francez Victor Hugo, la Congresul International pentru Pace de la Paris, vorbea despre momentul in care toate natiunile continentului se vor uni intr-o societate suprema si vor forma o fratie a Europei: " va veni o zi in care voi, francezi, rusi, italieni, englezi, germani, voi, toate natiunile continentului, fara sa va pierdeti calitatile distincte si glorioasa voastra individualitate, veti fonda impreuna o unitate superioara si veti constitui fraternitatea europeana."
Europa a ramas insa profund divizata si afectata in mod deosebit de cele doua razboaie mondiale, care au izbucnit pe acest continent. Dupa primul razboi mondial, ideile si preocuparile pentru o Europa unita au fost frecvent evocate. Adunarea Societatii Natiunilor a adoptat, de exemplu, la 17 septembrie 1930, o rezolutie care hotara crearea Comisiei de Studiu pentru Uniunea Europeana. Initiativa a apartinut ministrului de externe al Frantei, Aristide Briant, care a fost si desemnat presedinte al Comisiei. Obiectivul prevazut era crearea unei organizatii europene cu caracter politic si economic. Datorita crizei internationale si evolutiei evenimentelor pe continent, ideea crearii Uniunii Europene a intrat in impas si apoi s-a renuntat la ea..........................................................
Dupa cel de-al doilea razboi mondial o mare parte a economiei europene era distrusa. Chiar si in aceasta situatie ideile despre unitatea europeana au fost reluate. In 1946, Primul ministru de atunci al Marii Britanii, Winston Churchill a vorbit intr-un discurs tinut la Zurich, in Elvetia, despre necesitatea crearii "statelor Unite ale Europei"................................................................
In 1947 a fost lansat "Planul Marshall", in scopul reconstructiei europene. Statele Unite ale Americii au oferit ajutorul lor pentru reconstructie tuturor tarilor continentului, dar acest ajutor a fost acceptat, doar de tarile care urmau sa constituie Europa Occidentala.
La sfarsitul deceniului 4 a inceput sa se contureze o noua diviziune a Europei dupa criteriul politico-ideologic si sistemul economico social, respectiv Europa Occidentala si Europa de Est. Contradictiile dintre ele s-au adancit prin crearea celor doua blocuri militare -NATO (Stabilit prin Tratatul de la Waschington din1949) si tarile semnatare ale Tratatul de la Varsovia (1955). A urmat o perioada care a intrat in istorie sub denumirea de "razboi rece", incheiata abia la inceputul deceniului 9. Cele doua parti ale Europei divizate - Vestul si Estul - au urmat si in domeniul economic cursuri diferite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda Unica si Unificarea Europeana.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!