Moneda unica europeana euro

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere
2. Introducerea monedei unice europene 
3. Pasi important care au pus bazele euro
4. Designul simbolului EUR
5. Criteriile de convergenta necesare adoptarii euro
6. Avantajele adoptarii monedei euro
7. Concluzii
8. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Am ales aceasta tema, "Moneda unica europeana EURO" , deoarece este un simbol care contribuie la o uniune mai stransa intre popoarele Europei, la o comunicare continua si extinsa.
Revolutia monetara intruchipata de euro implica mult mai mult decat eliminarea a unsprazece monede nationale si distribuirea unor noi bancnote colorate si monede in intreaga Europa. Ea atrage dupa sine unificarea pietei comune de bunuri si servicii a Uniunii Europene, modificari structurale majore, tari grevate de imprudenta fiscala si reorganizarea politicii monetare in unele dintre cele mai avansate economii industriale ale lumii. Desi la prima vedere poate parea ca noua moneda trans-europeana va avea o mica semnificatie in afara cercurilor bancare si a celor din turism, euro a invadat de fapt aproape fiecare sector din economia mondiala, definind termenii alegerilor si dezvoltarilor politice majore si bulversand mediul international al afacerilor.
Euro este moneda nou creata a Uniunii Europene si a devenit moneda oficiala la 1 ianuarie 1999. Pana in 2002, bancnote si monede nou emise vor inlocui siling-ul austriac, francul Belgian, marca finlandeza, francul francez, marca germana, lira irlandeza, lira italiana, francul luxemburghez, guldenul olandez, escudo-ul portughez si peseta spaniola, ca moneda oficiala exclusive a celor unsprezece natiuni. Aceste tari, la care ne referim considerandu-le "zona euro", au acum o moneda comuna, o politica moderna unica si o politica in privinta ratei de schimb. Vechile monede nationale sunt eliminate pentru totdeauna. De regula subestimate, monedele joaca un rol crucial in functionarea economiilor moderne. Ele nu numai ca servesc ca valoarea standardizata de evaluare, astfel incat noi sa avem o modalitate constanta de exprimare a valorii, dar functioneaza si ca un efficient mijloc de plata, astfel ca nu trebuie sa exprime pretul fiecarui produs sub forma de milioane de alte produse pe care ar putea fi schimbat. La fel de important, monedele servesc drept mijloc de stocare a valorii, permitandu-ne sa ne transformam avutia la distanta si sa o stocam pe perioade nedefinite de timp.
Acum, euro este moneda a 330 milioane de persoane care locuiesc in cele 17 tari din zona euro (BELGIA, GERMANIA, IRLANDA, SPANIA, FRANTA, ITALIA, LUXEMBURG, TARILE DE JOS, AUSTRIA, PORTUGALIA SI FINLANDA, GRECIA, SLOVENIA, CIPRU, MALTA, SLOVACIA, ESTONIA). 
Introducerea monedei unice europene-euro
Prin Tratatul de la Maastricht se prevedea realizarea unei Uniuni Economice si Monetare (UEM) intre toate statele membre sau o parte din ele. Aceasta s-a realizat prin urmatoarele etape:
In 1 iulie 1990 a inceput prima etapa, care a permis instaurarea libertatii totale de miscare a capitalului intre cele 12 state member ale Uniunea Europeana si totodata a dus la stabilirea planurilor de ajustare structurala pentru reducerea dezechilibrelor si obtinerea unei convergente a evolutiilor si structurilor macroeconomice nationale, in tarile care se confruntau cu importante dezechilibre economice. Aceata etapa a luat sfarsit la data de 31 decembrie 1993.
Etapa a doua a UEM a inceput la 1 ianuarie 1994, in cadrul careia a fost creat Institutul Monetar European (IME), avand sediul la Frankfurd. Acesta constituia un dispozitiv de tranzitie catre viitoarea Banca Centrala Europeana, inlocuind Comitetul Guvernatorilor Bancii centrale si preluand activitatile Fondului European de Cooperare Monetara (F.E.C.O.M.). Principalele roluri ale IME sunt de intarirea coordonarii politicilor monetare nationale, de supravegherea functionarii Sistemului Monetar European si de pregatirea instrumentelor viitoarei politici monetare unice. 
Tot in aceasta etapa s-a interzis accesul privilegiat al sectorului public la institutiile financiare si al finantarii monetare a deficitelor publice, dar si o convergenta mai mare a economiilor tarilor member.
A treia etapa a inceput la 1 ianuarie 1999 , implica utilizarea unei monede unice si crearea unei Banci Centrale Europene (BCE) care inlocuieste Institutul Monetar European. A intervenit pentru tarile considerate apte dupa Consiliul European de la Bruxelles din 2-3 mai 1998.


Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda unica europeana euro.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Mirela Diaconescu, Economie europeana, Editura Uranus, Bucuresti, 2004
2. John Pinder, Uniunea Europeana. Foarte scurta introducere, Editura BIC ALL, Bucuresti, 2005;; 
3. John Pinder, Uniunea Europeana. Foarte scurta introducere, Editura BIC ALL, Bucuresti, 2005;
4. http://ionelaveronica-tanasie.blogspot.ro/2011/01/avantajele-si-dezavantajele-adoptarii.html;
5. http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/index_ro.htm;
6. http://www.referat.ro/referate/Moneda_unica_europeana_585.html.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!