Monedă și Credit - Riscuri în Activitatea de Creditare

Cuprins referat Cum descarc?

Tipuri de riscuri 3
Riscul de piata 3
Riscul de reglementare 3
Riscul de credit 4
Riscul insolvabilitatii 5
Riscul lipsei de lichiditati 7
Riscuri si cerinte preventive in sistemele de plati si decontari ale titlurilor 8
Bibliografie : 9


Extras din referat Cum descarc?

Riscuri in activitatea de credit 
A intelege si a gestiona riscul reprezinta cheia succesului in tranzactiile de pe piata monetara si valutara.Fiecarui avantaj ii corespunde un anumit risc.
Pe pietele financiare riscul poate imbraca mai multe forme.In ultimii ani, bancile si bancile centrale au alocat tot mai multi bani si timp in incercarea de a intelege mai bine natura riscurilor financiare.
Istoria pietelor financiare este plina de exemple ale unor companii - sau chiar ale unor intregi sectoare ale economiilor ale unor tari - care au fost eliminate din afaceri tocmai din cauza inabilitatii lor de a gestiona eficient riscurile.Unele dintre cele mai faimoase exemple in acest sens includ cazul Barings Bank, care a cazut in 1995, sectorul de economii si imprumuturi din SUA, care a fost devatat in anii 1980, si Banca Herstatt, al carei faliment, in 1974, aproape ca a determinat o frana pe pietele financiare globale. 
Institusiile financiare care tranzacsioneaza pe pietele financiare trebuie sa dispna de un set de politici de acoperire a riscului, elaborat de comitetul de directori. In plus, institutiile pot dispune de sisteme de control al riscului, care pot masura si agrega riscurile implicate de traderi in cadrul tuturor operatiunilor bancare de tranzactionare. Bancile care nu dispun de astfel de mijloace in functiune risca sa li se revoce licenta de functionare de catre banca centrala, cea care monitorizeaza bancile si sub aspectul principiilor si sistemelor de management al riscului prezentat de acestea.
Principalele categorii de risc includ: riscul de piata, riscul de credit , riscul de reglementare, riscul insolvabilitatii si riscul lipsei de lichiditati. 
Tipuri de riscuri
Riscul de piata
Riscul de piata este riscul ca pozitiile preluate de o banca in cadrul operatiunilor sale de tranzactionare sa genereze pierderi ca urmare a unor modificari survenite in ratele dobanzii sau in cursurile de schimb valutar.Mai simplu spus, riscul de piata este riscul ca valutele sa evolueze nefavorabil, generand pierderi din pozitiile tranzactionate.
De exemplu sa presupunem ca banca ABC este o banca americana, care tranzactioneaza valuta. Valuta de baza a bancii ABC este USD si toate comorile sale sunt exprimate si evaluate in USD. Daca banca ABC vinde 10 milioane USD catre banca XYZ contra DEM, la un curs de 1,5000 , la data reglementarii banca ABC primeste 15 milioane DEM de la banca XYZ.
In cazul unei modificari a cursului de schimb USD/DEM de la 1,5000 la 1,5012, banca ABC mai poate sa cumpere cu cele 15 milioane DEM numai 9.992.006 USD. Aceasta reprezinta o pierdere de 7.994 USD.
Bancile isi evalueaza frecvent tranzactiile, de regula pe o baza zilnica. Aceasta activitate de evaluare a tranzactiilor si de calculare a profitului sau pierderii corespunzatoare este denumita marcare la piata (marking to market).
Aproape toate tranzactiile financiare implica un risc de piata.Aceasta este o parte integranta a tranzactiilor financiare.Pentru ca activitatea de tranzactionare sa genereze profituri, este aproape intotdeauna necesar sa se asume un risc de piata.
Obtinerea de profituri din tranzactionare fara asumarea unui risc de piata reprezinta ceea ce se numeste tranzactie de arbitraj Intrucat crearea de profituri fara un risc de piata reprezinta o activitate foarte dorita de catre traderi, acestia au tendinta de a profita foarte rapid de ocaziile de a realiza un arbitraj si, in acest scop, ei monitorizeaza in mod constant numeroase piete, in cautarea unor astfel de oportunitati. 
Riscul de reglementare
Riscul de reglementare este acel risc care survine in situatia unui schimb de plati nesimultane.Intr-o tranzactie valutara spot, acesta reprezinta riscul ca una dintre parti sa nu poata fi in masura sa livreze in cadrul obligatiei sale contractuale, desi cealalta parte la tranzactie a efectuat deja plata.
O astfel de situatie survine ca rezultat al diferentei orare dintre platile datorate in cadrul unei tranzactii valutare.
In ziua de reglementare a unei tranzactii FX intre banca ABC si banca XYZ, banca XYZ are obligatia de a plati bancii ABC suma de 15 milioane DEM, pentru care primeste suma de 10 milioane USD. Problema pentru banca XYZ consta in aceea ca trebuie sa efectueze plata catre banca ABC la Frankfurt, cu cateva ore inainte de a primi cele 10 milioane USD la New York.
Pericolul unui astfel de decalaj orar a fost clar demonstrat de cazul bancii Herstatt.Inchiderea acestei banci private, in iunie 1974, s-a produs intr-o dupa-amiaza,tarziu, dupa ce platile in marci germane fusesera primite de Herstattt, dar inainte ca platile corespunzatoare in USD sa fi ajuns in situatia de a fi efectuate la New York.Acesta este motivul pentru care riscul de reglementare mai este cunoscut sub denumirea de ,,risc Herstatt".


Fisiere in arhiva (2):

  • Moneda si Credit - Riscuri in Activitatea de Creditare
    • Prima pagina.doc
    • referat moneda si credit.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!