Monedă și credit

Extras din referat Cum descarc?

Pe piata economica internationala au loc schimburi de bunuri si de servicii intre tari, activitati ce necesita plati si incasari intre parteneri si care pot lua forme diferite, in functie de imprejurari, conditii, interesul partilor, capacitatea de plata a debitorilor etc.
Efectuarea platilor in cadrul tranzactiilor internationale necesita utilizarea unor mijloace si instrumente care sa asigure stingerea obligatiilor aparute intre parti, in urma incheierii contractelor. Mijloacele traditionale de plata sunt reprezentate de moneda divizionara (piese monetare) si moneda fiduciara (biletele de banca sau bancnotele), utilizarea acestora reprezentand practic o plata in numerar.
Pe masura dezvoltarii schimburilor internationale si a modernizarii economiilor nationale, in practica internationala s-a impus utilizarea monedei scripturale (moneda de cont) ca mijloc de plata principal, precum si amplificarea utilizarii instrumentelor de plata si credit de tipul cambiei, cecului, biletului la ordin, iar in ultima vreme, odata cu intrarea in ,,era electronica", s-a extins folosirea cartilor de credit.
In concluzie, in sfera mijloacelor si instrumentelor de plata internationale sunt cuprinse valutele, monedele internationale si devizele.
Moneda a contribuit substantial la patrimonial de valori al omenirii in cursul mileniilor.Fiind, in primul rand, un instrument social-economic, indispensabil oricarei economii, ea a reprezentat o institutie istorica, evolutia monedei urmarind cu fidelitate evolutia umana.
Prin definirea monedei, majoritatea cercetatorilor au incercat sa surprinda aspecte de esenta, legate indeosebi de functiile si rolul sau in economie. Revenirea periodica asupra definirii monedei este consecinta transformarii unor aspecte considerate nesemnificative, la un moment dat, si neluate in considerare, in repere noi, care schimba esential modul de interpretare.
In sens larg, "moneda este reprezentata de ansamblul mijloacelor de plata, adica de totalitatea activelor unanim acceptate, pretutindeni si in mod permanent, pentru stingerea datoriilor nascute din schimbul de bunuri si servicii" . In general, moneda este definita indirect prin functiile sale. Astfel, moneda
serveste ca instrument unic al tranzactiilor, ca etalon al valorii si ca instrument de rezerva a valorii. Acestor
trei functii li se adauga uneori o a patra functie: instrument (mijloc) de achitare a unor plati amanate. 
Unitatea monetara reprezinta unul dintre principalele elemente componente ale unui sistem monetar ,fiind strans legata de metalul folosit pentru baterea monedei. Definirea prin lege a Unitatii Monetare este un atribut al institutiilor monetare nationale. Definirea a depins de etalonul adoptat ca baza sistemului monetar, implicand analiza a trei elemente:
-Valoarea paritara
-Paritate monetara (valutara)
-Cursul de schimb
1. Valoarea paritara reprezinta cantitatea de metal pretios care se atribuie, prin lege, unei
unitati monetare. In anul 1933, de exemplu, un $ era definit printr-o cantitate de 1,50463 gr aur, iar in anul
1934, un dolar reprezenta 0,888671 gr aur. Unitatea monetara nationala a Romaniei, leul, a fost definita in 1867 printr-un, continut de 290 miligrame aur, iar din 1929 prin 9 miligrame aur.
In functie de evolutia etalonului monetar, valoarea paritara a fost definita fie in aur, fie printr-o alta moneda (in perioada etalonului aur-devize). Odata cu infiintarea monedei cos DST, prevazuta in statutul (FMI din 1969), a existat posibilitatea definirii valorii paritare, prin raportarea unei monede la DST (1 DST = 1,356 $ sau 1 $ = 0,7374 DST).
2. Paritatea monetara reprezinta raportul valoric intre doua unitati monetare. Stabilirea paritatii monetare era posibila in conditiile in care fiecare dintre cele doua monede avea o valoare paritara. Paritatea se exprima ca raport intre valorile paritare si a cunoscut diverse forme. In cazul in care valorile paritare erau definite printr-o cantitate de aur, paritatea obtinuta prin raportul dintre acestea se numea paritate-aur sau metalica, reprezentand cursul paritar al celor doua monede.
Daca valorile paritare ale celor doua monede nationale erau exprimate intr-o alta moneda (de obicei in dolarul american), prin raportarea la aceasta rezulta paritatea valutara. Initial, se iau in considerare cursurile oficiale de referinta intre dolar si alte doua monede, urmand sa fie determinate valorile paritare ale celor doua monede.


Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda si Credit.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!