Monedă instituție

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I. Notiuni introductive privind moneda.
1.1. Necesitatea aparitiei banilor. 
Banii au aparut in procesul de dezvoltare al societatii , al schimbului de marfuri, de idei si servicii dintre producatori si consumatori. Banii au fost si raman instrumentul perfect care a facilitat functionarea economiei si au dat impuls dezvoltarii societatii .
La origine banii erau doar un mijloc de schimb recunoscut si acceptat de societate iar pana la apritia banului aceasta functie de schimb a fost realizata de alte bunuri dar schimbul era ingreunat caci nu tot timpul un bun ce era nefolositor pentru unul putea fi folositor pentru altul, astfel schimbul era ingreunat.
Economia de schimb a aparut in stransa legatura cu diviziunea sociala a muncii si cu dezvoltarea societatii. Astfel putem spune ca moneda se afla in stransa legatura cu evolutia societatii si ca fara era aceasta evolutie ar fi fost extrem de ingreunata. 
In lucrarea lui Aristotel, Politica, se subliniaza pentru prima data importata banilor si legatura dintre acestia si comert si au fost considerati drept reyultatul extinderii schimbului si principala modalitate de schimb care a pus capat trocului .
Moneda este o institutie deoarece caracterizeaza un sistem de schimb particular regasit in cadrul economiilor monetare. Moneda nu a fost inventata de un singur om, de aceea nu putem spune despre bec ca este o institutie, desi toata lumea il foloseste. Moneda a aparut ca o necesitate dar aceasta necesitate izvorata de nicaieri a impus crearea unor reguli care sa faciliteze utilizarea monedei, caci desi acest intrument atat de benefic economiei, se poate transforma intr+o arma daca nu cunoaste reglementarile necesare pentru a putea fi folosita in siguranta.
1.2. Evolutia banilor pe teritoriul Romaniei.
Primele forme ale banului, daca le putem numi asa, au fost banii naturali: blanurile, animalele,bucatile de meral, scoicile, sarea, semintele. Ulterior au aparut banii etalon, metalele erau folosite ca principal mijloc de schimb. Apoi s-a trecut la moneda bani, care era de asemenea din aur sau argint, dar si alte metale, dar care erau cantarite, slefuite, batute de o anumita forma si dimensiune si cu o anumita valoare. In final s-a ajuns la bacnote cu semnele lor specifice si emise doar de anumite banci. Aceasta forma a aparut ca urmare a faptului ca bancile primeau monedele de aur sau alte materiale si in schimb emiteau niste bilete de bancacare circulau in locul acelui depozit, ulterior, doar anumite banci puteau emite astfel de bilete iar in cele din urma, dupa dupa Primul Razboi Mondial, s-a incetat si aceasta acoperire a bacnotelor in aur. Odata cu dezvoltarea tehnologica a aparut moneda scripturala care circula prin intermediul viramentelor dar si banii electronici care nu au materialitate . 
Pentru a respecta titlul acestui subcapitol se impune a face o analiza a banului in tara noastra. In Romania au existat tot felul de marfuri de schimb, de bani in functie de perioada istorica.
In perioada geto-dacilor schimburile se realizau cu ajutorul unor monede-marfa si anume: varfuri de sageti, lingouri, ustensile, monede-unelte (toporase de bronz care aveau aceeasi marime si prin urmare o unitate de masura fixa). Apoi apar inele-moneda, niste verigi de sarma care aveau aceeasi cantitate si prin urmare o valoare fixa. 
Primele monede din tara noastra au fost batute de grecii de la Marea Neagra, in cetatile Histria, Tomis si Calatis. Circulau: stateri de aur, drahma si tetradrahmele. Dupa unificarea triburilor geto-dacice s-a inceput baterea propriilor monede iar odata cu cucerirea romana monedele imperiului Roman au intrat in cursul economic al spatiului Carpato-Danubiano-Pontic. In Evul Mediu a coexistat economia naturala cu cea monetara, in acea perioada dinarul era cel mai uzitat. Este evident ca sub ocupatia otomana moneda noastra a fost cea a Imperiului Otoman dar cu toate acestea existau si monede batute de domnitorii romani care aveau diferite denumiri in functie de moneda copiata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda institutie.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!