Moneda Europeana - Euro

Extras din referat Cum descarc?

Istoricul monedei
Denumire 
Pina acum citiva ani, numele generic pentru moneda europeana era ECU-ul (European Currency Unit)
In mod oficial, de la 1 ianuarie 1999, ECU a fost inlocuit cu EURO, la o paritate de 1:1.
Euro are si un simbol (EUR) inspirat din litera greceasca epsilon, avind ca punct de reper leaganul civilizatiei europene. 
Alegerea numelui 
Dupa citeva luni de discutii, Consiliul European de la Madrid a decis in decembrie 1995 numele viitoarei monede - <<euro>>. 
Baza legala 
Baza legala a monedei europene este constituita de Articolul 106 al Tratatului prin care Comisia Europeana pastreaza traditia istorica de separare a emiterii bancnotelor Euro, chestiune care tine de Banca Centrala, si cea a monedelor, pentru care sunt responsabile ministerele de finante. Astfel, Banca Centrala Europeana va emite si va autoriza punerea in circulatie a bancnotelor de catre bancile centrale, iar Statele Membre vor emite monedele.
Banca Centrala Europeana va hotari cantitatea emisa. 
Cele doua hotariri din 3 mai 1998
Hotarirea nr. 974/98 a Consiliului privind introducerea monedei Euro, adoptata la o zi dupa ce s-a finalizat lista cu Statele Membre participante, este un supliment la prevederile Tratatului prin autorizarea Statelor Membre sa emita monede euro sau centi si sa confere un statul legal acestor monede incepind cu 1 ianuarie 2002. 
Articolul 12 al aceleiasi hotariri prevede ca Statele Membre vor stabili sanctiunile adecvate privind contrafacerea si falsificarea monedelor si bancnotelor euro.
Hotarirea nr. 975/98 a fost adoptata in aceeasi zi. Aceasta stabileste valorile - 8 valori diferite de la 1 cent pina la 2 euro - si specificatiile tehnice ale monedelor euro (diametru, grosime, greutate, forma, culoare, compozitie).
Alegerea / stabilirea valorii monedelor 
In februarie 1994, Consiliul Ecofin a aprobat un mandat prin care directorii de monetarii au fost desemnati sa examineze aspectele tehnice si sa identifice problemele care trebuie rezolvate pentru a produce moneda europeana si pentru a o pune in circulatie cu succes. 
Directorii de monetarie au propus o serie de 8 monede de 1, 2, 5, 10, 20 si 50 de centi si de 1 si 2 euro.
Decizia finala privind valoarea monedelor a fost luata in 3 mai 1998, prin adoptarea Hotaririi nr. 975/98 care stabileste caracteristicile tehnice ale monedelor euro care vor intra in circulatie. 
Monedele se pot distinge prin greutatea pe care o au (de la 2,3 grame la 8,5 grame), marime (16,25 mm . 25,75 mm), culoare (doua culori - rosu si galben) si prin grosime (valori indicative de la 1,36 mm la 2,125 mm).


Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda Europeana - Euro.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!