Moneda Europeana

Cuprins referat Cum descarc?

1. Piata unica , moneda unica 
2. Nasterea euro Cum a aparut ideea unei monede europene unice ?
3. De ce a creat Uniunea Europena euro - 
4. Principalele avantaje eonomice ale monedei euro 
5. Obiectivele economice importante pe care Uniunea Europeana spera sa le realizeze euro 
6. Cum afecteaza un euro puternic sau unul slab lumea afacerilor si ce factori specifici determina puterea euro
7. Lista celor cinci factori care detrermina cererea globala de investitii, precum si prognozele actuale pentru zona euro 
8. Euro si lumea afacerilor 
9. Cum revolutioneaza euro pietele de afaceri europene pe termen lung- Consecinte pe termen lung 
10. Rezolva euro problemele cronice ale Europei legate de somaj si competitivitate- 
11. Cum afecteaza euro pietele de afaceri din afara granitelor Europei- 
12. Efectele euro asupra pietelor de valori mobiliare 
13. Principalele efecte ale euro asupra pietelor de capital 
14. Efectele euro asupra firmelor si persoanelor din intreaga lume
14.1. Ce ramuri industriale si ce companii au cel mai mult de castigat de pe urma euro ?


Extras din referat Cum descarc?

Piata unica, moneda unica .
Desi pacea dintre statele membre a ramas in centrul preocuparilor Comunitatii, din a doua parte a anilor '50 aceasta a inceput sa-si concentreze tot mai mult actiunile asupra obtinerii unei vaste piete comune. Puterea economiei Statelor Unite  era un exemplu izbitor al succesului unei astfel de piete. Germanii si olandezii doreau liber schimb , iar francezii au acceptat piata comuna a bunurilor industriale cu conditia ca aceasta sa fie insotita de o piata agricola comuna care sa le favorizeze propriile exporturi . 
Ideea unei piete comune extinse a avut o dinamica durabila de-a lungul deceniilor trecute, fiindca reflecta tot mai mult realitatea interdependentei economice. Pe masura ce tehnologiile se dezvoltau si, alaturi de ele, economiile deveneau tot mai solide, tot mai multe firme de toate marimile doreau sa aiba acces la o piata extinsa sigura. Pentru sanatatea economiei si beneficiul consumatorilor, piata trebuia sa fie suficient de mare pentru a putea furniza spatiu competitional, chiar si intre cele mai mari firme. Astfel ca, pe masura ce economiile europene se dezvoltau, proiectul initial al CEE, centrat pe abolirea taxelor intr-o uniune vamala, a fost urmat in anii '80 de programul pietei unice, apoi in anii '90 de moneda unica. 
Au existat atat motive economice, cat si politice pentru fiecare dintre cele trei proiecte: pe de o parte beneficiile rationalitatii economice, pe de alta parte consolidarea sistemului comunitar ca un cadru pentru relatiile pasnice intre statele membre. Economia si politica au fost, de asemene , implicate in substanta si in realizarile proiectelor, deoarece integrarea economiilor moderne necesita un cadru legal si, prin urmare, institutii politice si juridice comune. Doar succesul economic sau doar cel politic nu ar fi fost de ajuns pentru a sustine  Comunitatea. Era necesar ca ambele sa repurteze succese pentru ca uniunea vamala si piata unica sa poata deveni realitate. Tot un amestec de motive economice si politice a dus la capat cu succes lansarea monedei unice, desi inca nu toti membrii participa la acest program.
Piata unica.
Tarifele si taxele de import erau inca, din anii '50, principalele piedici in calea comertului. Procesul international pentru reducerea lor a inceput, sub conducerea americana , prin GATT ( Acordul General pentru Tarife si Comert). Dar statele membre ale Comunitatii voiau sa faca mai mult; rezultatul a fost unirea vamala a CCE , care a desfiintat tarifele si taxele de scimb reciproc si a creat un tarif extern comun. 
Nasterea euro
Cum a aparut ideea unei monede europene unice?
Euro este parte integranta a procesului mai general al unificarii politice europene, un proces care a captivat liderii politici timp de mai multe decenii si care adesea a fost urmarit fara a se tine seama de logica economica. Procesul a inceput in 1946 , atunci cand Winston Churchill a facut apel pentru prima data la crearea "Statelor Unite ale Europei", care sa aduca " fericire, prosperitate si glorie " oamenilor de pe continentul devastat. Motivele sale erau politice. El a considerat ca prin crearea unui guvern european unic de va intra intr-o era de pace de lunga durata pe un continent distrus de doua razboaie mondiale. Alaturi de multi altii , el a crezut ca integrarea economica exclude conflictul armat . 
Ideea lui Churchill a prins contur in 1952, atunci cand sase tari vest-europene au creat Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului. Carbunele si otelul erau probabil resursele strategice cele mai importante la momentul respectiv, iar Comunitatea economica a Carbunelui si otelului a cerut fondatorilor sai sa isi delege atributiile pentru aceste resurse unei autoritati independente. In ciuda naturii economice a acestiu acord, el a fost destinat in principal " prevenirii unui conflict militar intre Franta si Germania " pe un continent "indelung divizat de conflicte sangeroase " si nu neaparat pentru a imbunatati managementul carbunelui sau al otelului. Observatorii straini au considerat deci Comunitatea Economica a Carbunelui si otelului ca pe un vestitor al unei cooperari politice mai puternice. 
Previziunile lor s-au concretizat curand. In 1958, Franta, Republica Federala Germania, Belgia , Olanda, Luxemburg si Italia au ratificat Tratatul de la Roma, creand prin acesta Comunitatea Economica Europeana. Comunitatea Economica Europeana a fost destinata reducerii barierelor comerciale, eficiantizarii politicilor economice, coordonarii politicilor in domeniul transporturilor si agriculturii, inlaturarii masurilor care restrangeau libera competitie si promovarii mobilitatii fortei de munca si capitalului intre tarile membre. Ea a avut un succes atat de mare in stimularea comertului


Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Uniunea europeana . Foarte scurta introducere
Autor : John Pinder
Editura : All , 2005
Euro . Moneada europeana 
Autor : Christian N. Chabot
Editura : Teora
Obiective economice atinse de Uniunea Europeana o data cu introducerea monedei unice - euro 
Autor : Daniel Toba, Dalia Simion
http://www.infoeuropa.ro
http://europa.eu


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!