Moneda Euro in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Dupa ultima conflagratie mondiala, cand economiile statelor participante aveau nevoie de ,,resuscitare", marile puteri europene au gasit necesara crearea unei uniuni interstatale, inceputa pe baze economice. S-au parcurs, pas cu pas, etape care au dus in final la aparitia Uniunii Europene, ca o uniune economica, dar si politica, desi la inceput acest aspect nu a fost recunoscut.
Crearea monedei unice europene - EURO ,adica realizarea unei uniuni monetare- reprezinta dezideratul principal al conducerii Uniunii Europene.
Se poate spune ca ideea crearii unei uniuni monetare europene are la baza doua motivatii principale. Una dintre acestea este cea pragmatica, legata de asigurarea cadrului necesar pentru functionarea in conditii optime a pietei unice interne, perfect armonizate, inlesnindu-se astfel libera circulatie a capitalurilor si armonizarea pietelor si sistemelor financiare. Cea de-a doua, determinarea economica, are ca pivot conceptul monetar care mizeaza pe rolul mobilitatii complete a factorilor de productie ca element de baza in absorbirea efectelor negative ale socurilor asimetrice.
Denumirea de ,,euro" a monedei unice europene a fost stabilita in decembrie 1995 la Madrid, intrarea ei in vigoare hotarandu-se a se face de la i ianuarie 1999. Data limita de introducere efectiva in circulatie a monedelor si bancnotelor euro s-a fixat ca fiind l iulie 2002.
Drumul euro s-a dovedit destul de sinuos si cu multe opriri. In 1996, la Dublin, s-a urmarit controlarea evolutiei euro astfel incat sa fie respectat Pactul de Stabilitate. Avea in vedere in special continuitatea contractelor si prevenirea speculatiilor pe perioada de tranzitie privind conversia monedelor nationale europene in sau din euro. Starea deriva din posibilitatile reduse ale unor state de a se conforma criteriilor de convergenta impuse.
Primul pas pentru realizarea unui stadiu de integrare economica interstatala ii constituie adoptarea unui set de politici economice si monetare extrem de riguroase. BCE va trebui sa faca fata problemelor tehnice ale tranzitiei spre moneda unica, in special celor legate de stabilirea ratei dobanzii cuvenite pentru adoptarea euro. mentinerea sub control a conflictelor dintre ministerele de Finante ale statelor membre si BCE etc.
Importanta politicii monetare, planificarea pentru tarile U M E poate fi greu subestimata. Nici o moneda nu a supravietuit ca o moneda internationala in conditiile unei rate ridicate a inflatiei. De-a lungul timpului tarile cu o moneda importanta au evitat influenta prin mentinerea continutului lor in aur sau argint.
Tatatul de la Maastricht este clar in ceea ce priveste stabilitatea preturilor ca tinta a politicii monetare. Cu toate ca sistemul european al Bancii Centrale poate si trebuie sa coopereze cu Uniunea Monetara pentru realizarea obiectivelor sale, acest lucru poate fi interzis, daca o asemenea asistenta va intra in conflict cu stabilitatea preturilor. Politica monetara nu va fi folosita pentru reducerea somajului prin ,,inflatie surpriza" ori pentru eliminarea datoriei publice.
Uniunea Monetara este presupusa a fi irevocabila, dar acest lucru nu poate fi adevarat in conditiile unei crize economice violente.
Avantajele euro
Moneda euro va fi, mai ales, un concurent credibil pentru dolar pe piata monetara.
Discutiile create o data cu trecerea la moneda unica au avut in centrul lor problema lichiditatii. S-a discutat mult despre impactul UEM asupra lichiditatii. Aceasta pentru ca lichiditatea monedei unice este mai mare decat lichiditatea unora dintre monedele nationale. Un efect similar va fi experimentat pe piata obligatiunilor. Ca toate bunurile, obligatiunile au o anumita dimensiune a lichiditatii. Lichiditatea este masurata cu usurinta cu care un bun poate fi
transferat in bani fara pierderi. Obligatiunile cu o piata de mari dimensiuni sunt mai lichide decat cele cu o piata mica. Lichiditatea in UE va fi rezolvata prin adoptarea unei singure monede.
Nevoia de rezerve in Europa va fi mai mica din doua motive:
- o data cu formarea UME deficitele inter-unionale si surplusurile vor fi mai reduse, iar nevoile de rezerve pentru uniune, in totalitate, vor fi considerabil mai mici decat suma nevoilor de rezerve pentru membri individuali. 
- pe termen lung, nevoia de rezerve de valute staine va scadea drastic o data ce euro va fi
lansat cu succes. Euro va dezvolta atunci o rezeva monetara optionala pentru mai multe tari.
Moneda unica are avantaje pentru voiajori, turisti sau oameni de afaceri ca nu suporta costurile de tranzactie pe care le fac de fiecare data, schimbul de devize. Se stie ca un cetatean care viziteaza un stat membru UE si schimba moneda de fiecare data, pierde circa 45% din valoarea banilor sai, din cauza costurilor de tranzactie sau schimburilor de devize repetate.
Euro si Romania
Nasterea monedei europene este in mod cert evenimentul financiar mondial cel mai important de la caderea sistemului Bretton Woods. Ea este o etapa importanta a constructiei europene, care se inscrie intr-un proces inceput de peste 40 de ani, o data cu crearea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO), in 1951 si semnarea Tratatului de la Roma din 1957. Primele proiecte de unificare economica si monetara au vazut lumina zilei acum aproape 30 de ani; prin urmare ideea este departe de a fi noua. Euro-ul este o evolutie si nu o revolutie. El incoroneaza o lunga pregatire a economiilor europene, cu crearea unei piete comune (in anii 60), liberalizarea miscarii de capital (1990), realizarea pietei unice in 1993 si, dupa semnarea Tratatului de la Maastricht, convergenta economiilor inspre cele mai bune performante in materie de inflatie, rata dobinzii si a deficitului. 
In scopul lansarii acestei dezbateri, as dori sa raspund la 3 intrebari: 
- care a fost drumul inspre euro si ce mai ramine de facut pentru a-l finaliza? 
- care sint consecintele lui pentru Romania? 
- care sint consecintele lui pentru Uniunea Europeana? 
I. Care a fost drumul inspre euro si ce mai ramine de facut pentru a-l finaliza? 
a) drumul parcurs 
In 1969 est adoptat Planul Barre, urmat in 1971 de raportul Werner, care prevedea realizarea unei uniuni economice si monetare (UEM) in 1980. Planul de atunci difera cu mult fata de cel de azi. De exemplu, sumele bugetelor nationale trebuiau sa fie votate la Bruxelles. Insa socul petrolului din anii 70 a aruncat Europa intr-o puternica criza economica, criza care a dus la abandonarea Planului Werner. 
In 1989, Consiliul European de la Madrid a aprobat raportul Delors, care propunea crearea unei uniuni economice si monetare in trei etape. In acest scop se convoaca o conferinta interguvernamentala pentru a discuta problema. Tratatul este semnat la Maastricht in februarie 1992 si intra in vigoare la 1 noiembrie 1993. Tratatul prevedea 3 etape: 
- etapa 1 dureaza din 1 iulie 1990 pina la 31 decembrie 1993. Ea prevede liberalizarea completa a miscarii de capital (1990) si punerea la punct in mod progresiv a unei coordonari a politicilor monetare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda Euro in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!