Moneda Euro

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins:
INTRODUCERE 1
CAPITOLUL 1 Necesitatea unei monede unice in Europa
1.1 CRONOLOGIA INTEGRARII MONETARE EUROPENE 2
1.1.1 Planul Barre 2
1.1.2 Raportul Werner 3
1.1.3 Sarpele Monetar 3
1.1.4 Sistemul Monetar European 4
1.1.5 Raportul Delors 5
1.1.6 Tratatul de la Maastricht 6
1.2 TEORIILE ASUPRA UNIUNII MONETARE 10
1.2.1 Necesitatea adoptarii unei monede unice 12
1.2.2 Trilogia incompatibila 13
1.2.3 Teoria zonelor monetare optimale 15
CAPITOLUL 2 Aparitia monedei europene
2.1 AVANTAJELE SI INCONVENIENTELE UNEI MONEDE UNICE 19
2.1.1 Avantaje 19
2.1.2 Dezavantaje 21
2.2 CRITERIILE DE CONVERGENTA 22
2.2.1 Definirea criteriilor 22
2.2.2 Convergenta in practica 28
2.2.3 Convergenta reala 33
2.3 CREAREA UNEI MONEDE PENTRU EUROPA 34
2.3.1 Numele 35
2.3.2 Bancnotele EURO 35
2.3.3 Monedele EURO 37
CAPITOLUL 3 Impactul adoptarii EURO
3.1 BCE 39
3.1.1 Structura BCE 39
3.1.2 Responsabilitati 40
3.1.3 Relatiile cu celelalte organisme comunitare 41
3.1.4 Independenta 42
3.1.5 Politica monetara 43
3.2 SISTEMUL DE PLATI TARGET 52
3.2.1 Structura sistemului TARGET 53
3.2.2 Fluxuri de plati in TARGET 54
3.3 PREGATIREA BANCILOR PENTRU INTRODUCEREA EURO 56
3.3.1 Pregatirea tehnica a bancilor 56
3.3.2 Pregatirea strategica a bancilor 56
3.3.3 Recomandarile Comisiei Europene privind
comisioanele bancare percepute pentru conversia in EURO. 58
3.3.4 Rezultatul discutiilor intre Comisia Europeana si organizatiile bancilor 60
3.4 PREGATIREA PIETELOR FINANCIARE 62
3.4.1 Tentative de unificare 62
3.4.2 Pregatirea pietelor financiare pentru uniunea monetara 63
3.5 PREGATIREA FIRMELOR 67
3.6 EVOLUTIA EURO DUPA 1 IANUARIE 1999 72
3.6.1 Start si evolutie 72
3.6.2 Cauzele performantelor slabe ale monedei unice 84
3.6.3 Perspective pentru 2001 91
CAPITOLUL 4 Zona EURO si restul lumii
4.1 TARILE CANDIDATE LA ADERARE 92
4.1.1 Fundamentele institutionale ale integrarii 92
4.1.2 Fundalul economic 93
4.1.3 Integrarea monetara 95
4.2 ROMANIA 97
4.2.1 Pregatirile 97
4.2.2 Strategia de dezvoltare 98
4.3 MONEDA EUROPEANA SI SISTEMUL MONETAR INTERNATIONAL 102
CONCLUZII 106
Bibliografie 130


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Moneda unica este unul din cele mai incitante proiecte economice realizate vreodata. De altfel, implicatiile introducerii unei monede unice pentru o zona atat de intinsa, cu o populatie de peste un sfert de miliard de persoane, depasesc sfera economicului. In plus, Europa este una dintre regiunile cele mai incarcate de istorie din lume.
Aceasta face ca problema adoptarii EURO sa fie atat politica, cat si culturala. Este aproape imposibil de realizat o trecere in revista, chiar si rezumativa, a tuturor aspectelor implicate de adoptarea monedei unice europene.
Lucrarea de fata isi propune numai sa evidentieze principalele puncte de interes ale acestui proces, din perspectiva economistului.
In prima parte am considerat utila prezentarea din punct de vedere cronologic a integrarii monetare. Am dorit sa subliniem caracterul organic, de continuitate, al evolutiei spre o moneda unica. EURO a aparut in mod obiectiv, ca o necesitate, ca raspuns la sporirea schimburilor comerciale intraeuropene.
Am trecut apoi in revista fundamentele teoretice ce au stat la baza proiectului european, si care i-au convins pe responsabilii de la Bruxelles de viabilitatea si fezabilitatea planului unei monede unice.
A doua parte se refera la aparitia monedei europene. Capitolul debuteaza cu o sinteza a avantajelor si dezavantajelor adoptarii unei monede unice. Urmeaza apoi un studiu asupra criteriilor de convergenta care trebuie indeplinite de catre statele ce doresc sa faca parte din Uniunea Monetara Europeana. Analiza este realizata atat din punct de vedere teoretic, cat si practic, pornind de la date statistice preluate din surse de referinta. A doua parte se incheie cu prezentarea monedelor si bancnotelor EURO.
Cel mai important capitol este cel de-al treilea, referitor la impactul adoptarii EURO. Sunt prezentate aspectele institutionale ale Uniunii Monetare: crearea Bancii Centrale Europene si functionarea sa, punerea in practica a unui sistem de decontare european (TARGET), pregatirea bancilor, a firmelor si a pietelor financiare. Mai apoi este analizata evolutia EURO pe pietele financiare internationale si a cauzelor ce au stat la baza acestei evolutii.
Influenta EURO se va manifesta dincolo de granitele Europei. In ultimul capitol sunt analizate efectele monedei unice pentru tarile candidate la aderarea la U.E. Intre ele se situeaza si Romania. Am considerat nu lipsita de interes prezentarea strategiei avute in vedere de tara noastra in contextul adoptarii EURO. Capitolul se incheie cu o analiza a implicatiilor avute de decizia europenilor asupra Sistemului Monetar International.
Speram ca lucrarea sa redea macar partial importanta, complexitatea si vastitatea acestui act fara precedent: crearea unei monede unice pentru Europa.
1.1 Cronologia integrarii monetare europene
Accelerarea schimburilor intracomunitare a crescut interdependenta statelor membre ale Comunitatii Europene, facandu-le mult mai sensibile la variatiile cursurilor de schimb ale monedelor statelor europene partenere. In conditiile crizei francului din 1968, cand Parisul anunta reintroducerea controalelor schimburilor si devalorizarea monedei, insuficienta procedurilor europene privitoare la astfel de crize devin evidente.
1.1.1 Planul Barre
Comisia Europeana decide sa prezinte Consiliului Europei un memorandum asupra politicilor susceptibile de a fi adoptate in interiorul Comunitatii pentru a face fata problemelor economice si financiare. Memorandumul, mai cunoscut sub denumirea de ,,planul Barre" , a fost prezentat la data de 12 februarie 1969, si cuprindea doua principii: convergenta politicilor economice si coordonarea politicilor monetare.
Convergenta politicilor economice se baza pe evolutia obiectivelor agregatelor economice: productie, preturi, soldul balantei de plati si al balantei comerciale. Planul Barre propune o confruntare a politicilor statelor membre prin intermediul intalnirii si discutiilor dintre ministri responsabili cu politica financiara si monetara. Coordonarea politicilor economice a statelor membre urma sa fie realizata prin punerea in practica a unui sistem de indicatori de alertare, care trebuiau sa declanseze automat o examinare a situatiei tarii care se confrunta cu o deviere de la obiectivele fundamentale de politica economica.
Planul a avut un ecou favorabil. La 17 iulie 1969, Consiliul Ministrilor de Finante ai Celor 6 decide ca in cazul in care un stat membru ia decizii de politica monetara pe termen scurt, in masura sa afecteze celelalte state sau de natura sa se indeparteze de la obiectivele stabilite in comun, vor avea loc consultari prealabile in cele trei comitete de experti (Comitetul monetar, Comitetul de politica conjuncturala si Comitetul de politica bugetara). In plus, Planul Barre subliniaza necesitatea introducerii unei veritabile solidaritati monetare intre state. In acest sens, Comisia propune infiintarea unui dublu sistem de finantare pe termen scurt, menit sa ajute statele aflate in dificultate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda Euro.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!