Moneda Euro

Cuprins referat Cum descarc?

Crearea euro.3
Ce este euro?.3
Denumirea si simbolul euro.4
Moneda.4
Bancnota.5
Utilizarea euro.6
Evolutia.7
Calendar.8
Perioada de tranzitie.9
Tranzactii in perioada de tranzitie.9
Tranzitia monetara.9
Dubla afisare a pretului.10
Costurile trecerii la euro.10
Economia mondiala cu noua moneda.10
Rolul international al euro.10
Factorii care determina utilizarea internationala a monedelor.11
Potentialul euro ca moneda de facturare a comertului.11
Rata de schimb a euro.11
Perspectivele utilizarii monedei euro.12
Perspective euro in Romania.13
Viitorul monedei unice europene.13 
Bibliografie.15


Extras din referat Cum descarc?

Crearea euro
Desi istoria economica ne ofera multiple exemple de procese de unificare monetara ce au angajat mai multe tari sau entitati politice distincte, sau de reforme monetare ce au impus inlocuirea unei monede prin alta, nici o experienta trecuta , cu toate informatiile pe care ni le poate oferi , nu a avut amploarea si ambitiile UEM. Realizarea monedei unice europene a 
fost un proces original. In afara defaptul ca nu a avut nici un veritabil precedent istoric , ea a privit mai multe mii de banci , zeci de milioane de firme si gospodarii familiale, multe miliarde de bilete de banc si monede metalice. 
Nasterea monedei europene este in mod cert evenimentul financiar mondial cel mai important de la crearea sistemului financiar international (Bretton Woods). Ea este o etapa importanta a constructiei europene, care se inscrie intr-un proces inceput cu multi ani in urma, odata cu crearea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO), in 1952, si semnarea in 1957 a Tratatului de la Roma instituind Comunitatea Economica Europeana. Dupa incheierea Tratatului de la Roma, chiar daca initiatorii gandisera crearea unei monede comune, activitatea Comunitatilor Europene se desfasura pe baza prevederilor aranjamentului de la Bretton Woods si a sistemului de cursuri fixe.
Lansarea oficiala a monedei unice euro a avut loc la 1 ianuarie 1999, in ciuda celor care spuneau ca Uniunea Europeana nu constituie o zona monetara optimala . Uniunea Europeana are insa anumite probleme in ceea ce priveste rigiditatea pietei muncii, lucratorii comunitari avand o mobilitate redusa, ca urmare a sistemului de asistenta sociala.
In decembrie 1995, la Madrid este stabilita denumirea de <euro>iar data limita de introducere efectiva in circulatie a monedelor si bancnotelor euro s-a fixat ca fiind 1 iulie 2002 .
Ce este euro? 
Este numele monedei unice europene ce a luat nastere la 1 ianuarie 1999, odata cu intrarea in a treia faza a Uniunii Economice si Monetare. 
Aceasta moneda a inlocuit monedele nationale ale statelor care participa la zona euro. La aceasta zona participa toate statele membre UE cu exceptia Marii Britanii, Danemarcei si Suediei.
Inca de la 1 ianuarie 2001 euro a aparut pe piata sub forma banilor de cont. Tot de la acea data tarile care fac parte din zona euro au inceput sa afiseze preturile la produse si servicii si in moneda nationala dar si in euro.
Incepand cu 1 ianuarie 2002 euro a luat si o forma fizica intrand in circulatie in paralel cu moneda nationala a statelor participante la zona euro. Incepand cu 28 februarie 2002 unitatile monetare nationale s-au reatras de pe piata.
Denumirea si simbolul euro ! 
Denumirea monedei unice a constituit , la timpul ei, subiect al unor controverse. Astfel s-au gasit unii care sustineau ca moneda unica trebuie sa fie marca germana sau francul , in timp ce altii sustineau ca ECU este cea mai potrivita denumire. In cadrul Consiliului European de la Madrid din 15-16 decembrie 1995 s-a decis renuntarea la numele ECU si adoptarea numelui euro pentru viitoarea moneda unica. Ideea de a adauga prefixul euro la numele monedei nationale ( euromarci, eurofranci) a fost respinsa pe considerentul ca ar fi putu duce la ierarhizari de genul euromarca este mai puternica decat eurofrancul  si nu s-ar mai fi vorbit de o moneda unica. In al doilea rand in acest fel ar fi putut aparea confuzii si intre moneda unica si eurovalutele europene, denumite tot euromarci sau eurofranci.
La 15 iulie 1997 a fost luata decizia utilizarii unei prescurtari oficiale pentru euro , EUR, aceasta fiind inregistrata la Organizatia Internationala pentru Standardizare. Tot atunci a fost ales ca simbol oficil caracterul ! , cele doua linii paralele dorindu-se sa sugereze stabilitatea monedei euro.
Moneda
Exista 8 tipuri de monede: 1 euro, 2 euro, 50 de centi, 20 de centi, 10 centi, 5 centi, 2 centi, 1 cent.
Fiecare din aceste monede are un desen comun pe una din fete, pe cealalta fata desenul diferind de la tara la tara. Orice moneda poate fi folosita si in celelalte tari ale spatiului euro, diferenta de model de pe una din fete neingradind acest lucru.
Mai jos prezentam monedele privite dinspre fata comuna, pentru a vedea si modelele nationale ale celeilalte fete faceti clic pe fata comuna.


Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda Euro.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!