Moneda - Concept, Functii, Rol

Extras din referat Cum descarc?

CONCEPTUL DE MONEDA
Moneda a constituit, din totdeauna, pentru cercetatori, un subiect de controverse. De pilda, raspunzand mercantilistilor care sustineau ca moneda este un semn al bogatiei, clasicii, prin vocea lui Stuart Mill, afirmau ca nimic nu este mai semnificativ decat moneda, ,,simplu voal" fara influenta asupra echilibrului economic. De asemenea, in epoca moderna, daca aspectul monetar al celor patru mari dezechilibre (inflatia, somajul, deficitul bugetar si deficitul balantei de plati), carora trebuie sa le faca fata toate tarile, este recunoscut de o maniera unanima, o divergenta fundamentala apare, chiar din momentul in care se examineaza natura interventiei monedei, in aceste manifestari de instabilitate.
Intr-adevar, daca reducem controversele la afirmatiile extreme, doua mari scoli se opun: pentru una, fluctuatiile in cantitatea de moneda se gasesc la originea dezechilibrelor din economie, in timp ce pentru cealalta ele nu sunt altceva decat efecte ale acestor fenomene. Pentru partizanii primei scoli, guvernele trebuie sa utilizeze cu prioritate instrumente ale politicii monetare pentru a corecta aceste dezechilibre, in timp ce pentru partizanii celeilalte scoli, politica monetara nu trebuie sa serveasca ca varf de lance in cadrul politicii economice.
Aparitia monedei este rezultatul dezvoltarii productiei si schimbului cu care e evoluat paralel si neintrerupt. A intrat in existenta sociala ca element de legatura intre om si viata sa economica, si, totodata, ca expresie generalizata a activitatii practice. De peste treizeci de secole de activitate si experienta monetara,de cercetari si vicisitudini ample, acest instrument simplu si omniprezent, moneda, pare a se mentine inca enigmatic, incert si rebel.
Prin definirea monedei, majoritatea cercetatorilor au incercat si incearca sa surprinda aspecte de esenta, legate indeosebi de functiile si rolul sau in economie. Revenirea periodica asupra definirii monedei este consecinta transformarii unor aspecte considerate nesemnificative, la un moment dat, si neluate in considerare, in repere noi, care schimba esential modul de interpretare. 
Pentru a complica conceptul de moneda s-a facut si se face si astazi , de catre unii cercetatori, deosebirea dintre ban si moneda, considerandu-se primul ca ceva abstract, iar moneda, ca ceva concret. Alti cercetatori considera banul ca fiind fenomenul valorii in general, iar moneda este reprezentarea acestui fenomen. Dupa parerea noastra, fenomenul ,, ban" este echivalent cu reprezentarea sa, moneda. De asemenea, in economia moderna, monedele nu sunt numai ,,piese de metal", asa cum apreciaza unii economisti, iar banul nu este doar ,,o marfa speciala".
La ce foloseste moneda- In mod fundamental oamenii isi satisfac trebuintele prin producerea de bunuri si servicii. Crearea de moneda nu aduce beneficii directe. Daca se dubleaza productia de bunuri si servicii, oamenii traiesc mai bine. Daca se dubleza cantitatea de moneda, nu inseamna ca va fi mai bine. Deci, in sens restrans, moneda este lipsita de relevanta.
Cu cat viata economica este mai activa si afacerile comerciale si financiare mai intense, cu atat moneda este mai solicitata.
Moneda a fost si este un mijloc care duce spre un imens numar de scopuri. Economia moderna, indeosebi, se foloseste foarte mult de moneda, fluxurile ei irigand procesele economice. Ea detine o pozitie cheie in mecanismul de functionare al oricarei economii nationale si a celei internationale, reflectand sintetic schimbarile structurale ale acestora. Moneda a devenit indespensabila in raporturile zilnice si pe termen dintre oameni, agenti economici si economii nationale. Economia nu poate fi despartita de moneda, ele conditionandu-si evolutia si dezvoltarea.
Aflandu-se in centrul vietii economice si sociale, moneda, sub toate formele sale, reprezinta un instrument de utilitate permanenta pentru toti agentii economici. Unii cercetatori atribuie monedei doua insusiri esentiale si anume de a reprezenta si de a masura orice valoare, si au tras concluzia ca orice marfa poate fi moneda. Alti cercetatori neaga calitatea de marfa a monedei, atribuindu-i numai insusiri subiective si definind-o ca o conventie sociala, artificiala. A treia categorie de carcetatori prezinta moneda intr-o dubla acceptiune : atat ca marfa - cu insusiri intrinsece deosebite si avand o existenta obiectiva - cat si ca o creanta asupra emitentului sau a economiei, un semn al monedei marfa, o expresie a vointei oamenilor.
Asa cum vom vedea, moneda marfa si-a pierdut definitiv locul in mecanismele monetare doar de cateva decenii. In acelasi timp, dezvoltarea vietii economice a dat castig de cauza si rol preponderent monedei semn, aceasta fiind astazi forma de existenta a monedei. Ea apare in aceasta calitate ca un bun indirect, reprezentand un drept de creanta. Utilitatea sa nefiind directa, ea trebuie cautata in utilitatea bunurilor si serviciilor ce pot fi achizitionate. Deci, facand abstractie de utilitatea metalului, din care a fost confectionata, caz in care a functionat ca moneda-marfa, moneda nu reprezinta nici o utilitate in sine. Prin desprinderea sistemelor monetare de aur, etalonul marfa este eliminat de la baza mecanismelor monetare, moneda nemaifiind legata de aur nici macar teoretic. Mai mult, faptul ca in prezent moneda-semn se prezinta ca singura forma vizibila a monedei, alimenteaza si mai mult parerea potrivit careia aceasta reprezinta numai o creanta.
Dezbaterea teoretica a acestui subiect controversat revine in actualitate. Unul din motivele acestei reveniri este ca, in ciuda faptului ca aurul a fost eliminat de la baza sistemelor monetare nationale si a celui international, este departe ca el sa dispara de pe scena economica. Cu toate ca a incetat sa fie etalon legal al valorii si instrument al tranzactiilor, el ramane insa un instrument de rezerva privilegiat atat pentru particulari, cat si pentru bancile centrale. In sistemul etalon-aur, moneda-marfa era in acelasi timp etalon dar si materie prima produsa in cantitati adecvate pentru a face fata tranzactiilor. Astazi insa, aceasta conditie nu mai este realizabila intr-o lume a schimburilor dezvoltate si a monedei abstracte.
ROLUL SI FUNCTIILE MONEDEI
Rolul monedei in viata economica si sociala necesita abordarea evolutiei si functiilor indeplinite de aceasta inca din perioada circulatiei pieselor din metale pretioase.
Trecerea economiilor de la forma preponderent naturala (bazata pe troc) la economia de schimb, concurentiala, antreneaza importante modificari in rolul indeplinit de bani in cadrul tuturor loturilor activitatii umane si economice.
Indiferent de acceptiunea data monedei, moneda-marfa sau moneda-semn, exista o apreciere generala potrivit careia ea indeplineste mai multe functii, accentul fiind pus potrivit epocilor si scolilor dominante, pe una dintre ele.
Dintre aceste functii atribuite monedei, mai importante sunt : 
? moneda - instrument unic al tranzactiilor ;
? moneda - etalon al valorii ;
? moneda - rezerva a valorii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda - Concept, Functii, Rol.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!