Modificarea Echilibrului Pietei

Extras din referat Cum descarc?

In procesul decizional, decidentii sunt interesati de foarte multe ori sa cunoasca efectele modificarii unuia sau a mai multor determinanti ai cererii si ofertei asupra pretului si cantitatii de echilibru. 
Studierea modificarilor echilibrului, ca urmare a unor schimbari aparute, este esentiala pentru previzionarea situatiei viitoare a pietei. Previzionarea modificarii ulterioare a echilibrului poate fi de natura calitativa, atunci cand se determina numai directia evolutiei pietei in viitor, dar si cantitativa, atunci cand se pot stabili atat directia, cat si amplitudinea modificarii. Acest studiu le permite managerilor sa anticipeze modificari viitoare ale situatiei pietei, cum ar fi: evolutia pretului automobilelor, atunci cand pretul benzinei creste (sau scade); evolutia vanzarilor de mobila la cresterea (sau reducerea) pretului caselor.
Generalizand, se poate spune ca studierea modificarilor echilibrului pietei arata care este impactul evolutiei determinantilor asupra pretului si vanzarilor de pe o piata, cel putin ca directie, daca nu si ca amplitudine.
Modificarile pretului marfii nu determina deplasarea curbelor cererii si ofertei. Pretul se modifica de-a lungul curbelor existente ale cererii si ofertei, contribuind implicit la modificarea cantitatii, pentru a elimina surplusul si deficitul de bunuri. De aceea, pretul si cantitatea sunt variabile endogene.
Variabilele endogene, pretul si cantitatea, sunt variabilele determinate de echilibrul pietei.
Pe de alta parte, echilibrul pietei se modifica sub presiunea unor variabile care determina schimbarea pozitiei curbei cererii sau a curbei ofertei. Aceste variabile se numesc, determinanti. Intrucat valorile determinantilor sunt stabilite in afara pietei studiate, ei mai poarta numele de variabile exogene.
Variabilele exogene, sau determinantii sunt variabilele ale caror valori se stabilesc in afara pietei studiate si deci variabile care determina modificarea pozitiei curbei cererii sau a curbei ofertei.
Determinantii cererii sunt: veniturile consumatorilor, pretul produselor conexe in consum (complementare si substituibile), gusturile, pretul asteptat in viitor, conform previziunilor si numarul clientilor potentiali.
Determinantii ofertei sunt: tehnologia disponibila, pretul produselor conexe in productie, nivelul previzionat al pretului, numarul organizatiilor ofertante.
Influenta modificarii cererii asupra echilibrului pietei
Pentru a studia influenta modificarii cererii asupra echilibrului pietei, luam exemplul reducerii cererii de oua, ca urmare a cresterii atentiei pe care o acorda consumatorii sanatatii, intrucat consumul lor contribuie la marirea nivelului de colesterol in sange. Prin modificarea gusturilor consumatorilor, care incep sa evite un anumit produs, in cazul acesta ouale, cantitatea ceruta de acestia la fiecare pret al pietei scade. Ca urmare, curba cererii se deplaseaza spre stanga, aa cum se poate vedea in figura 1.
Figura 1 Influenta reducerii cererii asupra echilibrului pietei
Ca urmare a descreterii cererii de oua, curba cererii se deplaseaza
spre stanga, iar E0, corespunzator pretului de 1.000 lei si cantitatii de
5.000 mii bucati pe saptamana se modifica la E1. La pretul de 1.000 lei, cantitatea ceruta s-ar reduce la 3.000 mii bucati pe saptamana. Cantitatea oferita ramanand neschimbata 5.000 mii bucati pe saptamana, pe piata ar aparea un surplus de 2.000 mii bucati pe saptamana. Pentru a elimina surplusul, ofertantii vor reduce treptat pretul pana la 750 lei, cand cantitatea ceruta devine din nou egala cu cantitatea oferita, fiind de 4.000 mii bucati pe saptamana.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modificarea Echilibrului Pietei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!