Modelul Social Democrat

Extras din referat Cum descarc?

Particularitatea principala a acestui model ramine universalitatea protectiei sociale a populatiei - drept garantat de stat pentru toti cetatenii. Acest model este caracterizat prin rolul de baza a statului in procesul de socializare a veniturilor si prin mecanismele sociale de conducere a intregii natiuni. Statul asigura un nivel inalt a calitatii si a accesibilitatii serviciilor sociale (inclusiv - asigurarea medicala gratuita, invatamintul, etc.). 
Directiile si caile de realizare a politicii sociale in tarile scandinave sunt determinate de alianta politica intre partidele muncitoare din aripa stinga si partidele ce reprezinta interesele fermierilor mici. Scopul lor - asigurarea de catre stat a spectrului larg de servicii sociale pentru toata populatia cu incadrarea ultimei in cimpul muncii.
Modelul social-democratic a politicii sociale este bazat pe conceptia solidara (protectia sociala devine o problema a intregii societati, dar nu a unor persoane separate) si ,,cetateniei sociale" (cerinta egalitatii in protectia sociala ramine mai presus ca cerintele liberale de tipul ,,fiecare are grija de propria bunastare si asigurare"). 
Baza economica a acestui model - producerea efectiva, folosirea deplina a procentului bratelor de munca in productie, crearea asociatiilor puternice ale proprietarilor si sindicatelor si relatiilor contractuale intre ele, controlate de stat, cresterea nivelului de redistribuire a produsului social. Politica sociala ?re suport financiar de catre stat din sursele bugetare (prin intermediul sistemului de impozitare). Statul asigura realizarea drepturilor garantate si actiunilor protectiei sociale pastrtind responsabilitatea pentru functionarea activa a diverselor servicii sociale non-guvernamentale. Aceasta devine posibil doar in cazul existentei unei administrari puternice si descentralizate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modelul Social Democrat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!