Modelul economic european

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Modelul economic european

O poveste de succes ?

O data cu terminarea celui de-al doilea razboi mondial Europa se afla intr-un colaps financiar. Marea Britanie a predat stacheta de lider mondial Statelor Unite ale Americii si astfel incepe dominarea SUA. Tarile Occidentale se temeau de invadarea Uniunii Sovieticii din partea de est a Europei, de impactul SUA de peste Atlantic si totodata de asa-numitul razboi rece dintre cele doua tari. Solutia gasita pentru redresarea economiei Europei nu putea fi alta decat solidaritatea tarilor din vestul continentului.

Uniunea Europeana reprezinta cel mai de succes model de regionalizare din lume, unele dintre avantajele au fost ca UE a fost primul model de regionalizare si totodata este cel mai avansat din punct de vedere al integrarii economice. Astfel, atractia statelor in curs de dezvolate de pe continent a fost inevitabila. Pentru multe tari, aderarea la UE a insemnat in primul rand o crestere a economiei tarii respective, si mai mult de atat, o crestere a nivelului de trai. Timp de mai bine de 50 de ani modelul economic european a insemnat o sursa de inspiratie pentru celelalte grupari regionale de pe celelalte continente, care au aspirat la succesul Uniunea Europeana

Incepand cu anii 1950 UE a inregistrat o crestere a fluxurilor comerciale atat cu partenerii sai din uniune, cat si din afara uniunii. O data cu avansarea integrarii economice la un alt nivel, popularitatea UE crestea din ce in ce mai mult. Astfel, in 2012 chiar daca UE este grav afectata de criza globala, mai ales in zona euro, isi mentine un rol important in comertul mondial.

In prezent aproape jumatate din fluxurile comerciale internationale se exprima in moneda euro. Euro este totodata una dintre principalele monede internationale de referinta in comertul actual.

Aderarea la acest tip de politica economica, aduce cu ea unele avantaje, dar si dezavantaje. Avantajele principale pe care le ofera UE sunt alocarea de fonduri pentru dezvoltarea afacerilor si in special a sectorului privat intr-o tara in curs de dezvoltare. Totodata printre dezavantaje se numara presiunile concurentiale ale pietei unice, competit5a acerba cu firmele din statele membre dezvoltate si la o posibila cresterea a somajului o data cu restructurarea intreprinderilor si a unor intregi sectoare industriale, de necesitatea transformarilor tehnologice.

Europa nu poate renunta la modelul economic practicat in ultimele 5 decenii, insa il poate imbunatatii. Una dintre imbunatatirile propuse de economisti a fost preluarea modelului de tip nordic, asemanator cu cel al Suediei si Norvegiei, alti economisti considera ca in viitorul apropiat Europa va fi nevoita sa treaca la un tip de capitalism de inspiratie britanica si americana.

Adevarul este ca se pot lua masuri de imbunatatire a sistemului economic actual, dar doar raportand la situatia prezenta, pentru ca un model economic ideal care sa reziste schimbarilor economice nu exista si cred ca nici nu va putea exista vreodata.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modelul economic european.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
517 cuvinte
Nr caractere:
2 539 caractere
Marime:
10.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, model economic
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!