Modelul de Arbitraj Financiar

Extras din referat Cum descarc?

1.Consideratii generale
Modelul de arbitraj financiar a fost formulat de Stanley Ross (1976) si reprezinta o generalizare a modelului unifactorial al lui W. Sharpe(modelul CAPM), fiind cunoscut sub numele de modelul APM (Arbitrage Priceing Model).
Modelul APM permite determinarea sensului in care trebuie modificat un portofoliu de active si a dimensiunii acestei modificari astfel incat rentabilitatea medie a portofoliului sa nu se modifice intr-o maniera nedorita.
Pentru a putea aborda modelul APM este necesara intelegerea catorva aspecte legate de arbitraj in general, APM fiind doar una din implicatiile acestei teorii centrale din finanate (a lipsei oportunitatilor de arbitraj) printre celelalte putandu-se cita: teoria includerii oportunitatilor de parietatea puterii de cumparare, teoriile privind valoarea firmei si gradul de indatorare, etc.
O oportunitate de arbitraj reprezinta o strategie de investitie ce garanteaza un rezultat pozitiv in cel putin una din starile naturii, fara posibilitatea unui rezultat negativ si fara investitie initiala.
Lipsa oportunitatilor de arbitraj presupune ca, dat fiind un portofoliu a carei valoare la momentul t este 0, Vt = 0, nu exista nici o strategie admisibila astfel incat la momentul t+1 sa fie Vt + 1>0 in cel putin o stare. Daca nu exista oportunitati de arbitraj, se spune ca piata este viabila.
Studiul modern al arbitajului este de fapt studiul implicatiilor ipotezei lipsei oportunitatilor de arbitraj. Aceasta ipoteza este naturala, deoarece prezenta arbitrajului este incompatibila cu echilibrul, mai precis cu existenta unei strategii optimale de gestiune a portofoliului pentru orice agent ce prefera o avere mare uneia mai mici. De aceea, in principiu, absenta arbitrajului este implicatia directa a rationalitatii individuale a unui agent.
Legea pretului mic este de asemenea o implicatie a absentei oportunitatilor de arbitraj ce spune in esenta, ca doua active perfect substituibile trebuie sa se tranzactioneze la acelasi pret (cele doua teorii nu sunt insa echivalente).
Un principiu fundamental al finantelor este realizarea unui echilibru intre risc si rentabilitate. Cu exceptia cazului in care managerul unui portofoliu detine informatii speciale, un portofoliu este de asteptat sa-l "intreaca" pe altul doar daca este mai putin riscant.
In prezent sunt doar doua teorii care ofera o fundamentare riguroasa pentru masurarea relatiei - risc rentabilitate:
- modelul CAPM al lui W.Sharpe ;
- modelul APM al lui S.Ross 
APMeste mai general decat CAPM prin acceptarea unei varietati de surse diferite de risc. Aceasta se explica prin faptul ca factori precum rata inflatiei, rata dobanzii de piata, etc., au un impact important asupra volatilitatii beneficiarului de titluri financiare.
Modelul APM ofera gestionarea portofoliului cu "instrumente" noi si cu usurinta, implementate astfel incat sa controleze riscurile si sa mareasca performanta portofoliului.
Ambele modele - CAPM si APM explica faptul ca, desi numeroase forte specifice firmei si mediului acesteia pot influenta profitul pe orice titlu individual, aceste efecte tind sa se anuleze in largi si bine diversificate portofolii. Aceasta anulare se numeste ,,principiul diversificarii" si are o istorie indelungata in domeniul asigurarilor. Asemenea companiilor de asigurari care, datorita faptului ca asigura un numar mare de indivizi, nu se poate spune ca este in totalitate lipsita de risc (calamitatile naturale de exemplu, pot provoca pierderi mari pentru compania de asigurari), asa si portofoliile mari, bine diversificate, nu sunt lipsite de risc, pentru ca exista forte economice comune care isi raspandesc influentele si care nu sunt eliminate prin diversificare.
Si in APM, aceste forte comune se numesc riscuri sistematice sau existente pe piata.
Potrivit CAPM, riscul sistematic depinde doar de expunerea la riscul pietei, aceasta expunere fiind masurata de model prin coeficientul ?. Mai precis, daca m(t) este rentabilitatea pietei la momentul t, atunci, potrivit CAPM, masurarea riscului activului ce are o rentabilitate ri(t), se face prin coeficientul ?:
?i = cov [ri (t), rm(t)] / var [im(t)] (relatia 1)
Prin expunere la risc se intelege valoarea actuala a tuturor pierderilor sau cheltuielilor suplimentare pe care le suporta sau pe care le-ar suporta investitorul.
APM ia in considerare faptul ca nu exista nici o metoda pentru a masura riscul sistematic. In timp ce APM este complet general si nu specifica care sunt riscurile sistematice sau chiar cate asemenea riscuri exista, cercetarile academice sugereaza ca sunt cateva principale surse de risc care au avut un anumit impact asupra benficiarului titlurilor. Aceste riscuri apar din schimbarile neanticipate in urmatoarele variabile economice fundamentale: increderea investitorilor, rata dobanzii, inflatia, un index al pietei.
Fiecare actiune sau portofoliu sunt expuse la fiecare dintre aceste riscuri sistematice. Modelul expunerii economice pentru o actiune sau portofoliu este denumit ,,expunere la risc". Expunerile la risc sunt ,,rasplatite" pe piata cu un portofoliu aditional si astfel expunerea la risc determina performanta si volatilitatea unui portofoliu bine diversificat. Aceasta expunere ne mai indica si cum se va comporta in anumite situatii un portofoliu.
Un manager de portofoliu poate controla aceasta expunere la risc. Acesti manageri au stiluri traditionale diferite, rezulta deci ca ei au si expuneri inerent diferite la risc. De aceea expunerea la risc a unui manager corespunde unui stil APM particular.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modelul de Arbitraj Financiar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!