Modelul Binomial

Cuprins referat Cum descarc?

1. DEFINITIA SI CARACTERISTICILE MODELULUI BINOMIAL 3
2. ELEMENTELE MODELULUI BINOMIAL 5
2.1. CLASIFICAREA MODELULUI BINOMIAL 5
2.1.1. MODELUL BINOMIAL SIMPLU 6
2.1.2. MODELUL BINOMIAL COMPLEX 8
2.2. IPOTEZELE SI MODUL DE CALCUL IN MODELUL BINOMIAL 10
2.3. EXEMPLU DE CALCUL 12
3. NECESITATEA SI IMPORTANTA MODELULUI BINOMIAL 16
CONCLUZII 19
BIBLIOGRAFIE 20


Extras din referat Cum descarc?

1. DEFINITIA SI CARACTERISTICILE MODELULUI BINOMIAL
Modelul financiar reprezinta o descriere simplificata a unei situatii reale cu caracter financiar 
MODELUL BINOMIAL reprezinta un model de evaluare a optiunilor, care presupune ca activul financiar va returna una din cele doua posibile valori abstracte, distincte (de unde si denumirea de "binomial"), in perioada urmatoare, pentru fiecare valoare pe care a detinut-o in perioada imediat precedenta. 
Reprezentarea grafica a pretului optiunii ilustreaza un numar mare de intervale sau de pasi, de la data evaluarii optiunii si pana la maturitatea ei, pasi care sunt folositi in procesul de evaluare al optiunii.
Numele modelului binomial deriva din premisa ca pretul activului suport nu poate lua, in urmatoarea perioada, decat doua valori. Cu alte cuvinte, pretul poate fie sa creasca, de la S spre un "pret superior" Su, sau sa scada inspre un "pret inferior" Sd, cu o anumita probabilitate. De asemenea este luata in calcul si posibilitatea exercitarii optiunii anterior datei scadente.
Pentru ca modelul binomial sa poata fi corect inteles, trebuie mai intai clarificata notiunea de optiune, pentru ca acest model este unul de evaluare a optiunilor pe actiuni. 
Optiunea reprezinta dreptul de a cumpara sau a vinde un activ (underlying asset) la un anumit pret si in decursul unei perioade prestabilite. General vorbind, optiunile se clasifica in doua grupuri: 
- optiuni de cumparare ( CALL option ) - dau cumparatorului dreptul ca intr-o perioada de timp sa cumpere de la vanzatorul optiunii, activul de baza, la un pret prestabilit.
- optiuni de vanzare ( PUT option ) - dau dreptul cumparatorului optiunii ca, intr-o anumita perioada de timp, sa vanda activul suport partenerului sau din contractul de optiune, la un pret prestabilit si in schimbul unei prime platite initial. 
Modelul binomial de evaluare a optiunilor a fost propus in anul 1979 de John Cox, Stephen Ross si Mark Rubinstein, fiind cunoscut si ca modelul CRT, dupa numele autorilor. Este un model numeric, cu timp discret, relativ simplu, din care cauza permite o flexibilitate mult mai mare decat modelul Black-Scholes, adica poate fi aplicat in conditii mai variate, care nu satisfac ipotezele in care a fost obtinut acesta (desi la limita, pentru intervale de timp infinit mici, modelul binomial se reduce la modelul Black-Scholes). In particular, modelul binomial poate fi aplicat si la optiuni de tip american, sau la unele optiuni acest model adauga la ipoteza de piata perfecta o ipoteza specifica: variatiile preturilor pe piata ale optiunii si ale activului suport urmareste o lege binomiala in timp discret.
Metoda propusa prin modelul binomial imparte timpul necesar pana la maturitatea optiunii in intervale distincte si presupune ca, pe parcursul acestor intervale, pretul activului financiar, urmeaza un proces binomial, de la valoarea sa initiala (S), la valoarea Su (cu probabilitatea p), sau la valoarea Sd (cu probabilitatea 1-p). Utilitatea modelului binomial este explicata de faptul ca, prin el, se poate evalua o gama larga de titluri financiare, tinand cont de numeroase aspecte si conditii de care alte modele financiare nu pot lua seama. 
In concluzie, modelul binomial a reusit sa reziste testelor de pe piata de capital, dovedindu-si astfel utilitatea. Este unul din modelele de evaluare a optiunilor pe actiuni cel mai des utilizat in practica, atat la noi in tara, dar si in strainatate. Folosindu-se de acest model, alaturi de alte informatii disponibile de pe piata de capital, investitorul sau "jucatorul pe piata" poate sa ia cele mai bune decizii pentru a dispune, mai tarziu, de cele mai bune rezultate pe plan financiar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modelul Binomial.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!