Modelarea matematică și informatică și bunăstarea socială și optimalitatea ei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In economie, un model este o constructie teoretica ce reprezinta procese economice printr-un set de variabile si un set de relatii logice si catitative intre ele. Ca si in alte domenii, modelele reprezinta niste schelete simplificate realizate pentru a face lumina in procesele complicate.

In termeni generali, modelele economice au doua functii: prima este de simplificare si abstractizare a datelor observate si a doua este de a mijloci selectia de date bazata pe o paradigma sau pe un studiu econometric.

Simplificarea este importanta in mod particular pentru economie, mai ales datorita complexitatii enorme a proceselor economice. Aceasta complexitate poate fi atribuita unei diversitati de factori care determina activitatea economica. Acesti factori includ: procese de decizie la nivel individual si de corporatie, limitary de resurse, restrictii geografice si de mediu, regulamente institutionale si legi, dar si fluctuatii aleatorii. De aceea, economistii trebuie sa faca alegeri chibzuite in ceea ce priveste relevanta variabilelor si a relatiilor dintre ele, si a modurilor de analiza si de prezentare a acestei informatii.

Selectia este importanta deoarece natura unui model economic va determina deseori faptele ce vor fi luate in considerare. De exemplu, inflatia este un concept economic, dar pentru a masura inflatia este nevoie de un model comportamental, pentru ca economistii ca poata face diferenta intre modificarile reale ale pretului, si modificarile pretului datorate inflatiei.

Una dintre problemele majore adresate modelelor economice a fost intelegerea cresterii economice. O incercare timpurie de a furniza o tehnica care sa abordeze aceasta problema a venit din partea scolii franceze physiocratica in secolul al XVIII-lea. Dintre acesti economisti, Francois Quesnay a fost remarcat, in mod special datorita dezvoltarii si folosirii unor tabele pe care el le numea Tabele economice. Aceste tabele au fost de fapt interpretate in terminologia moderna ca un model Leontiev.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modelarea Matematica si Informatica si Bunastarea Sociala si Optimalitatea Ei
    • Bunastarea sociala si optimalitatea ei.doc
    • Modelarea matematica si informatica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 596 cuvinte
Nr caractere:
9 293 caractere
Marime:
33.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, matematica, tabel, financiar
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!