Modelarea Economico-Matematica

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Categorii de modelele economico-matematice 3
Metode de culegere si prelucrare a datelor folosite 
in modelarea economico-matematica 7
Etapele procesului de modelare 9
Modelarea structurii ofertei intreprinderilor pe piata 9
Modelarea situatiilor concurentiale.
Elemente din Teoria jocurilor 10
Modelarea economica dupa Fishbein-Rosenberg 12
Bibliografie 17


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Cercetarea stiintifica are menirea de a promova descoperiri de noi legi, teorii, etc., care contribuie la imbogatirea cunoasterii umane. Activitatea de cercetare stiintifica este "privilegiul" unor oameni de stiinta, care prin aspiratiile lor intelectuale deosebite pentru cunoastere si prin talentul lor contribuie la realizarea unor descoperiri cu efecte fundamentale asupra culturii si civilizatiei istorice ale omenirii. Importanta cercetarii s-a putut remarca in mod particular dupa cel de al doilea razboi mondial, cand guvernele statelor beligerante au recunoscut implicatiile cercetarilor asupra dezvoltarilor tehnologice, cu consecinte directe asupra deznodamantului conflagratiei mondiale. In aceasta recunoastere un accent deosebit s-a acordat cercetarilor din domeniul stiintelor economice, in particular stiintelor ingineresti si mai recent informaticii. Un rol important in cercetarea stiintifica din domeniul economic il are ,,Modelarea economica''. 
,,Modelarea si simularea proceselor economice'' este o disciplina economica de granita cu matematica si tehnica de calcul ce se ocupa de fundamentarea deciziei manageriale in conditii de eficienta pentru producator, cu ajutorul unor modele economico-matematice flexibile si cu posibilitatea utilizarii tehnicii simularii. Aceasta ofera managerului latura riguroasa a actiunilor sale ("stiinta de a conduce"), modalitati multiple de punere de acord a resurselor (materiale, umane, financiare) existente cu obiectivele formulate pentru o anumita perioada de timp, oferindu-i posibilitatea de a gindi si a decide "mai bine" si "mai repede" fara sa denatureze realitatea. Astfel, principalii beneficiari ai rezultatelor modelarii economice sunt insasi oamenii de stiinta din ramura sau chiar acelasi subiect de cercetare, care constituie "publicul" pentru care lucrarile stiintifice sunt publicate. 
Categorii de modelele economico-matematice
Principalele criterii pe baza carora facem gruparea modelelor economico-matematice sunt urmatoarele:
1. In functie de sfera de reflectare a problematicii economice:
- modele macroeconomice - modele de ansamblu ale economiei,
- modele mezoeconomice - la nivel regional, teritorial,
- modele microeconomice - la nivel de intreprindere, unitati, trust, companie, combinat.
2. In functie de domeniul de provenienta si conceptie (intre diferitele grupe de modele exista asemanari si intrepatrunderi):
- modele cibernetico-economice (relatii I/O cu evidentierea fenomenelor de reglare),
- modele econometrice (elementele numerice sunt determinate statistic) - folosesc metoda de explicitare a unei tendinte (trend) sau metode de identificare a unei periodicitati,
- modele ale cercetarii operationale - permit obtinerea unei solutii optime sau apropiate de optim pentru fenomenul studiat,
- modele din teoria deciziei (cu luarea in considerare a mai multor criterii, factori de risc, incertitudine),
- modele de simulare - incearca sa stabileasca modul de functionare al unui organism macro sau microeconomic prin acordarea unor combinatii de valori intimplatoare variabilelor independente care descriu procesele,
-modele specifice de marketing.
3. In functie de caracterul variabilelor:
- modele deterministe (marimi cunoscute),
- modele stochastice/probabilistice (intervin marimi a caror valoare este insotita de o probabilitate/variabile aleatorii).
4. In functie de factorul timp:
- modele statice,
- modele dinamice.
5. In functie de orizontul de timp considerat:
- modele discrete - secventiale,
- modele continue.
6. In functie de structura proceselor reflectate:
- modele cu profil tehnologic,
- modele informational-decizionale,
- modele ale relatiilor umane,
- modele informatice.
Modelele economico-matematice utilizate in procesele economice din intreprinderi sunt de doua feluri, si anume:


Fisiere in arhiva (1):

  • Modelarea Economico-Matematica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!