Modalități de reducere a fraudei fiscale-aspecte teoretice

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Statul modern este o institutie extrem de dinamica si de mare complexitate cu nenumarate functii carui functionare si finantare este asigurata de existenta banului public.
Statul, pentru a-si constitui mijloace banesti proprii a instituit conceptia potrivit careia orice persoana fizica sau juridica care realizeaza un venit sau detine un bun din categoria celor impozabile, pe teritoriul statului, datoreaza taxe sau impozite.
Conform articolului 58 din Constitutia Republicii Moldova -  "Contributii financiare" -  obligatia in cauza, datorita semnificatiei pe care o detine, este ridicata la nivelul indatoririlor fundamentale.
Intru ordonarea mecanismului de realizare a acestei indatoriri, la inceputul anilor 90 in Moldova in contextul transformarilor social-economice a fost initiata infaptuirea reformei sistemului de impozitare, au fost adoptate un sir de acte normative ce reglementeaza modalitatea si conditiile impunerii fiscale. Sistemul fiscal constituit in rezultatul reformei efectuate (care continua si in prezent), cu toate ca nu a evitat lacunele, in general corespunde conditiilor economice contemporane, ia in consideratie diversitatea formelor de proprietate existente si intr-o masura oarecare asigura incasarea impozitelor in bugetul de stat.
Cu toate acestea acumularea impozitelor in volum deplin deocamdata nu reuseste. In mare parte acest lucru se datoreaza fenomenului negativ, relativ nou pentru societatea noastra (care a luat amploare mai cu seama la inceputul anilor `90) cunoscut sub denumirea de "evaziune fiscala".
Pentru contracararea acestui fenomen la 07 martie 1990 Consiliul de ministri al R.S.S.Moldovenesti a adoptat hotarirea nr.68 despre crearea inspectoratelor fiscale de stat pe fiecare unitate administrativ-teritoriala la nivel de raion si oras.
Cu acelasi scop s-au introdus modificarile corespunzatoare in legislatia penala. Realitatea demonstreaza ca necatind la raspindirea larga a incalcarilor legislatiei fiscale, aplicarea articolelor corespunzatoare ale legii penale este insuficienta.
Frauda fiscala -  notiune , cauze si modalitati de reducere
Terminologiile folosite in diferitele tari precum cele anglo-saxone, unde frauda fiscala este denumita "tax evasion", iar evaziunea fiscala -  "tax evoidance", nu fac decat sa adauge si mai multa confuzie dicutiilor pe aceasta tema, fiind adaugat aici faptul ca aceeasi termeni pot avea intelesuri diferite la autori diferiti. De regula, termenul de frauda fiscala desemneaza o infractiune cu referire la legislatia fiscala, in timp ce evaziunea fiscala face referire si la o utilizare abila a posibilitatilor oferite de lege.
Evaziunea si frauda fiscala sunt intotdeauna avantajate, si chiar stimulate, in perioadele de timp in care se produc modificari sau completari la legislatia fiscala, sau atunci cand statul insusi promoveaza scutiri de la impozitare in ideea de a favoriza anumite categorii socio-profesionale, sau anumite domenii ale activitatii economice.
Evaziunea fiscala este caracterizata teoretic ca " Sustragere de la impunerea materiei impozabile" si ca incalcare a "egalitatii in fata impozitului si prin impozit"cu consecinta financiara a micsorarii veniturilor publice. 
Evaziunea fiscala sanctionala poate fi definita d in felul urmator: acestea sunt faptele intentionate social periculoase, ilegale si penal condamnabile ale subiectului, care constau din disimularea materiei impozabile sau folosirea altor cai de sustragere de la plata impozitului datorat.
Evaziunea fiscala ilegala sau frauda fiscala se concretizeaza sub multiple forme de manifestare, printre care amintim citeva din ele:
-  intocmirea de declaratii false; 
-  intocmirea de documente de plati fictive;
-  alcatuirea de registre contabile ireale;
-  nedeclararea materiei impozabile;
-  declararea de venituri inferioare celor reale;
-  executarea de registre de evidenta duble, un exemplar real si altul fictiv;
-  diminuarea materiei impozabile rezultate din reducerea cifrei de afaceri prin inregistrarea in cheltuielile unitatii a unor cheltuieli cu caracter personal ale patronilor ori inregistrarea de cheltuieli neefectuate in realitate;
-  vinzarile facute fara factura, precum si emiterea de facturi fara vinzare efectiva, care ascund operatiuni reale supuse impozitarii;
-  falsificarea bilantului, ca mijloc de fraudare a fiscului, care presupune o conventie intre patron si contabilul sef, ei fiind de altfel, tinuti sa raspunda solidar pentru fapta comisa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati de reducere a fraudei fiscale-aspecte teoretice.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!