Modalitati de Infaptuire a Functiei Finantelor de Reglare a Economiei si Efectele Lor

Cuprins referat Cum descarc?

Cap. 1 Delimitari conceptuale
1.1.Conceptele de functie si rol ale finantelor 
1.2.Functia de reglare (stabilizare) a economiei 
1.3.Conceptul de politica financiara
1.4.Folosirea finantelor publice in cadrul obiectivelor politicii financiare 
1.5.Impactul politicii financiare asupra societatii
Cap. 2 Politica fiscala
2.1.Flexibilitatea si functia stabilizatoare a sistemului fiscal
2.2.Politici complementare care influenteaza reglarea economiei
Cap. 3 Rolul finantelor in economie
3.1.Mecanisme, fluxuri si cicluri financiare
3.2.Rolul de reglementare al statului
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1 DELIMITARI CONCEPTUALE
1.1.Conceptele de functie si rol ale finantelor
Caracterul obiectiv al existentei finantelor ca o categorie econimica importanta se releva, in primul rand, prin functiile si rolul ce revin acestora in procesul reproductiei sociale si realizarii produsului intern brut. Expresie generalizata a unui anumit grup de relatii economice, finantele au de indeplinit o anumita misiune sociala, in sensul ca prin intermediul lor se realizeaza anumite procese economico-sociale si ca ele isi aduc aportul la realizarea obiectivelor dezvoltarii generale a societatii.
Conceptul de functie semnifica menirea sociala a categoriei respective. Aceasta semnificatie are in vedere capacitatea acelei categorii de a mijloci infaptuirea unor procese economice ce nu se pot realiza in absenta categoriei respective.
Conceptul de rol semnifica rezultatele obtenabile pe seama indeplinirii functiilor acelei categorii. Aceasta notiune se refera expres la efectele pe care le genereaza manifestarea acelei categorii economice.
Prin urmare conceptul de functie atribuita finantelor desemneaza capacitatea acestora de a mijloci, in conditii considerate optime, realizarea anumitor procese economice exprimate in forma baneasca, ce se desfasoara in cadrul reproductiei sociale (mai ales procese de repartitie a PIB), concretizate in formarea, repartizarea si utilizarea rationala a fondurilor de resurse banesti (financiare).
Manifestarea finantelor in ansamblul lor, dar si pe componente ale sferei de cuprindere a acestora, presupune indeplinirea unor functii specifice, grefate pe indeplinirea functiilor banilor. Indeplinirea functiilor finantelor la nivel macro si microeconomic se intemeiaza pe forma baneasca a proceselor economice pe care le exprima si pe folosirea banilor.
Literatura noastra de specialitate retine, cel mai adesea, ca functii atribuite finantelor: functia de repartitie si functia de control, la care se adauga si o functie de reglare a economiei, fiecare dintre acestea mijlocind procese economice de repartitie a PIB, exercitarea controlului financiar si contracararea unor fenomene dereglatoare..
In alte abordari sunt luate in considerare anumite functii artibuite in mod expres unor componente a finantelor (bugetul de stat), dar cu semnificatii care se extind asupra finantelor, in ansamblu. In acest sens, economistii americani Richard Musgrave si Peggy Musgrave mentioneaza trei functii ale finantelor publice (bugetului de stat), si anume:
- Functia de distribuire a resurselor;
- Functia de alocare (a resurselor);
- Functia de stabilizare (reglare) a economiei.
1.2.Functia de reglare (stabilizare) a economiei
Functia de reglare (stabilizare) contureaza manifestarea finantelor in ipostaza de mijlocitor al exercitarii unor infliuente asupra evolutiei vietii economice si sociale si mai ales a economiei in sensul dorit de catre factorii de decizie pe plan financiar, in primul rand, de catre autoritatile publice. Prin aceasta functie, finantele mijlocesc contracararea unor fenomene cu caracter destabilizator (recesiunea, criza, somajul) care perturba procesele economice si sociale, respectiv stimularea evolutiei pozitive a acestor procese.
Aceasta functie are ca suport dezvoltarea teoriei moderne a finantelor prin recunoasterea impactului lor posibil stabilizator in economia de piata supusa actiunii unor factori specifici, care deregleaza mecanismele sale imperfecte. O asemenea functie exprima capacitatea finantelor de a mijloci reglarea diverselor procese economice si sociale prin influenta indirecta exercitata asupra derularii acestora sau uneori prin conditionarea lor directa.
Suportul obiectiv al indeplinirii acestei functii rezida in interconditionarea ce caracterizeaza derularea proceselor materiale cu procesele banesti-financiare. Acest suport s-a creat, in mod obiectiv, prin aparitia si folosirea banilor in viata economica si sociala, in conditiile indeplinirii functiilor specifice acestora. Pe acest fundal, desfasurarea proceselor materiale ale reproductiei determina, dar si depinde de realizarea proceselor banesti-financiare; adesea acestea din urma trebuind sa le preceada pe cele anterioare. Asa, de exemplu, realizarea unei investitii este conditionata de procurarea anticipata a resurselor banesti necesare finantarii achizitiilor, lucrarilor etc. Asemanator o buna parte a proceselor de consum final depind de procesele de repartitie financiara, atat ca dimensiune, cat si ca distributie in timp si spatiu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati de Infaptuire a Functiei Finantelor de Reglare a Economiei si Efectele Lor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!