Modalitati de Apreciere a Eficientei Formelor de Salarizare intr-o Intreprindere Economica

Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE 
Implicarea factorilor de productie in activitatile economice determina, ca o necesitate obiectiva, recompensarea lor. Astfel, factorul munca este recompensat prin salariu .
De-a lungul secolelor, notiunea de salariul si-a modificat si diversificat semnificatia.
In sens larg, salariul reprezinta venitul insusit prin munca.
Salariul nu a existat in toate timpurile, cu toate ca factorul munca a participat dintotdeauna la procesele de productie. Salariul s-a generalizat ca mod de remunerare, o data cu trecerea la organizarea sistematica a productiei manufacturate. Deci, salariul ,, nu constituie decat un mod de remunerare, nu absolut si unic, ci relativ recent in istoria economica, care nu s-a generalizat decat o data cu organizarea capitalista si patronala moderna ... .
Problematica salariului a constituit o preocupare constanta a economistilor incepand cu scoala clasica.
Clasicii economiei politice considerau salariul un venit ce recompenseaza munca, marimea acestuia osciland in jurul nivelului natural. Substanta salariului si marimea lui erau explicate prin ceea ce economistii clasici au numit teoria costului formarii resurselor de munca. Intr-o asemenea optica, salariul este definit ca suma de bani prin care se asigura strictul necesar pentru intretinerea salariului si a familiei sale .
Adam Smith a vazut in salariul o categorie naturala - ,,rasplata naturala a muncii".Dupa Smith, salariul este singurul venit bazat pe munca si trebuie sa corespunda minimului de obiecte de consum necesar muncitorului si familiei sale. In acest sens, el scria : ,,Un om trebuie intotdeauna sa poata trai din munca sa, iar salariul trebuie sa fie cel putin suficient pentru a-l intretine. Salariul trebuie sa fie in cele mai multe imprejurari, chiar ceva mai mare decat atat, astfel ar fi imposibil pentru muncitor sa intemeieze si sa tina o familie, iar cursul vietii al unor asemenea muncitori n-ar putea dura mai mult de o generatie" .
Unii economisti, P.A.Samuelson de exemplu, apreciaza ca ,,omul este mai mult o marfa" si isi ,,inchiriaza serviciile pe baza unui pret ,, - salariul - care este ,,de la distanta cel mai important pret" . Acesta se formeaza urmand, in liniile generale, aceleasi principii; ca in cazul oricarei alte marfi.
2. FORMELE SALARIULUI
"Salariul, indiferent de denumirea sa, reprezinta suma de bani data de patron salariatului in temeiul unui contract individual de munca pentru munca efectuata sau ce trebuie efectuata si pentru serviciile indeplinite sau ce trebuie indeplinite." (A. Atanasiu)
Grupul American de consulting pentru Business Practice defineste salariul ca "o recompensa acordata fiecarui angajat in schimbul contributiei sale la succesul firmei". In timp ce definitia romaneasca pune accent pe efortul ce trebuie recompensat, cea Americana precizeaza ca numai rezultatele se recompenseaza. Poate ca aceasta diferenta de optica explica partial si diferenta de dezvoltare dintre cele doua tari.
In Romania, prin Legea 14/1991 s-a instituit principiul negocierii salariale in cadrul regiilor autonome si a societatilor comerciale ceea ce este desemnat in mod traditional prin conceptual de liberalizarea salariilor. Teoretic, singurul corectiv iin aplicarea principiilor negocierii salariului consta in stabilirea salariilor prin lege ori prin alte acte normative pentru personalul din societatile bugetare, precum si a celui din regiile autonome cu specific deosebit. De asemenea prin lege se stabileste nivelul salariului minim pe economie, cu obiectivul de protectie sociala. Cu aceste exceptii, in prezent, salariile se stabilesc prin negociere colectiva sindicala.
In Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000, aprobate prin Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001, prin care s-au detaliat elementele ce se cuprind in salariul individual brut, se arata ca acesta cuprinde: salariile de baza brute, sporurile, indemnizatiile, sumele platite din fondul de salarii, sumele acordate cu ocazia iesirii la pensie, premiile anuale, drepturile in natura, alte adaosuri la salarii. 
Conform legii, salariul de baza adausurile si sporurile sunt confidentiale, nu pot fi comunicate, sub sanctiunea suportarii rigorilor legii, altor persoane fizice sau juridice. Se considera ca un contract de munca are un caracter confidential incercandu-se in acest fel protejarea intreprinderilor in competitie pentru mentinerea salariatilor si evitarea situatiilor conflictuale ce ar rezulta din intelegerea gresita partiala sau neintelegerea raporturilor contractuale.
Salariul imbraca doua forme principale de manifestare :
- salariul nominal;
- salariul real.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati de Apreciere a Eficientei Formelor de Salarizare intr-o Intreprindere Economica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!