Miza actuală a afacerilor

Extras din referat Cum descarc?

Termenul de "econmie" sau "economics" are doua intelesuri: defineste partea activitatii umane prin care isi dobandeste cele necesare existentei si dezvoltarii umane si pe de alta parte economia este o stiinta care explica aceasta activitate. De asemenea, potrivit lui A.Marchall, stiinta economica reprezinta stiinta care se ocupa cu studiul omenirii in ocupatiile ei obisnuite de viata. 
Termenul de "economie" face referire la stinta care studiaza producta, reparata si circulata resurselor. Inainte economia nu exista ca sfera de activitati specifice si era inclusa in institutii sociale (familie, politica, religie). Putem spune ca se distinge o "definitie formala" si una "subiectiva". In present sensul dominant este dat de definita formala a lui L. Robbins, pentru care "economia este stiinta care studiaza comportamentul uman ca relatie intre scopurile si mijloacele rare ca utilizari alternative"(1932).Aceasta fiind aplicata in toate situatiile este apreciata ca fiind formala. In opozitie vinde definita subiectiva sau materiala. Pentru autori ca Polanyi, economia este un process "proces insitutionalizat" de interactiune intre " om si mediul sau natural si social", care permite o aprovizionare cu "mijloace materiale de satisfacere a nevoilor"(1957). 
Economia are o dimensiune macroeconomica si una microeconomica. Microeconomia se concentreaza pe oferta eficienta aunur anumite produse. Macroeconomia se concentreaza pe eficienta de ansamblu a utilizarii resurelor ce se folosesc in economie, in particular realizarea unei utilizari integrale a fortei de munca, aresurselor obisnuite si cresterea productiei in timp. 
Modul de gandire economic indica trei aspecte atunci cand este utilizat: focalizat pe actiuni, pe intreractiuni si pe consecinte, intentionate sau nu. A economisi insemnand folosirea resurelor astfel incat cel ce economiseste sa extraga ceea ce doreste. Raritatea face necesara economisirea . Cineva care are acces la resurse nelimitate nu este nevoit sa economiseasca dar timdul fiind o resursa rara pentru muritori acestia economisesc. Raritatea constand intr-un sacrificiu, cu cost de oportunitate, pentru a obtine mai mult decat ceea ce doresti. Astfel ca, modul de gandire economic clarifica procesul de economisire si alegerile facute in conditiile constranderilor inpuse de raritate.
Actiunile de economisire a indivizilor in societatea moderna apar in contextual unei specializari externe. Specializarea sau diviziunea muncii dupa cum o numea Adam Smith , este o conditie necesara pentru cresterile remarcate in procesul de productie. Odata ce s-a stabilit diziviunea muncii se indica si debutul "Avutiei natiunilor", o mica parte a dorintelor individului pot fi implinite ca produs al proriei munci, ceea ce rezulta ca fiecare individ traieste in schimburi, sau devine negustor intr-o anumita masura, iar societatea ajunge de fapt o scocietate de schimb.
Teoria economica, in general, incearca sa explice universal social, presupunand ca evenimentele apar ca urmare a alegerilor indivizilor, si mai ales a celor neintentionate. Termenul "teorie" reflecta acel mod systematic de gandire cu privire la relatiile cauza-efectdin lumea inconjuratoare. Asadar, in stransa relatie cu focalizarea pe alegere il reprezinta accentual pe care teoria economica il acorda individului. In general, economistii nu pretend ca indivizii stiu totul si nu gresesc niciodata, modul de gandire economic presupune, intr-adevar, ca actiunile lor rezulta din compararea costurilor cu beneficiile. 
Reputatul professor Peter Drucker afirma ca oamenii de afaceri parcurg o "societate a conoasterii", care le solicita capacitatea de a surprinde si de a aplica informatiile din varii domenii ale conoasterii. Ca sa fi eficace, nu este sufficient sa fi intelligent sa muncesti din greusau sa fi informat. Eficacitatea este atlceva.. Dar, ca sa fi eficace, n-ai nevoie nici de vrun har special, nici de o aptitudinedeosebita si nici de vreo pregatire anume. Acum, eficacitatea individului depinde tot mai mult de capacitatea sa de a fi eficace in cadrul unei organizatii, de a fi eficace in calitate de factor de raspundere. Iar eficacitatea unei societati moderne si capacitatea sa de functionare - poate chiar capacitatea sa de supravietuire - depind tot mai mult de eficacitatea oamenilor care lucreaza ca factori de raspundere in cadrul organizatiilor. 
Profitul este defint ca fiind venitul total minus costul total.Contabilii masoara costurile explicite de productie, indeosebi, cheltuielile ocazionate de producerea sau a livrarii unui servciu. Cheltuielile nu surprind costurile totale de productie in gandirea economica. Notiunea de profit economic include atat costurile de productie explicite, cat si pe cele implicite, pe langa cheltuieli. Profilul economic tine cont de acest fapt, pe cand profilul contabil nu, in timp ce managerii nu sunt interesati doar de profilul contabil, ci si de cel economic Posiblitatea obtinerii unui profit economic incurajaza acivitatea antreprenoriala, din perspectiva unor beneficii superioare costurilor. Antreprenorul in sine imbraca trei forme: arbitrajul, inovatia si imitatia. Ultimele doua sunt versiuni mai sophisticate ale arbitrajului.
Profitul economic include nu numai platile firmei catre altii, pentru bunurile si serviciile folosite ci si patile pentru folosirea oricaruri bunuri, pe care le furnizeaza chiar patronul. Astfel, firmele ar putea avea profit zero si sa ramana in afaceri. Profitul reprezinta un rest, adica ceea ce ramane din venit dupa ce au fost asigurate toate costurile.
Principalul mediator al schimbarii este antreprenoriatul: procesul de creare a valorii prin reunirea unui set unic de resurse, in scopul exploatarii unei oportunitati.
Persoana care propune si realizeaza o afacere fiind antreprenorul, om de afaceri. Acesta trebuie sa fie o persoana credibila pentru colaboratori si terti, sa aiba motivatie si o vointa puternica, competente profesionale si menegeriale, conceptie umanista indreptata spre satisfacerea la cel mai inalt nivel a dorintelor clientilor. Trebuie sa dispuna de fonduri necesare si sa obtina o perfecta coerenta intre proiectul propus si cel ce urmeaza a fi realizat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Miza actuala a afacerilor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!