Misiunea si Obiectivele Bancii Europene de Investitii

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1
Banca Europeana de Investitii - Institutie a Uniunii Europene.1 
1.1. Infiintarea Bancii Europene de Investitii.1
1.2. Organizarea si conducerea Bancii Europene de Investitii.4
Capitolul 2
Misiunea si obiectivele Bancii Europene de Investitii.6
2.1. Misiunea Bancii Europene de Investitii.6
2.2. Obiectivele Bancii Europene de Investitii.6
Bibliografie.12


Extras din referat Cum descarc?

CAP.1 BANCA EUROPEANA DE INVESTITII - INSTITUTIE A UNIUNII EUROPENE
1.1. Infiintarea Bancii Europene de Investitii
Banca Europeana de Investitii a fost infiintata in anul 1957 in baza tratatului de la Roma, dar a inceput sa functioneze in anul 1958, ca o institutie autonoma non-profit, menita sa sprijine procesul de integrare europeana, prin finantarea anumitor tipuri de proiecte de investitii.
Atunci cand, obiectivul unei piete comune europene a fost prevazut in Tratatul de la Roma, una din preocuparile majore au fost consecintele acesteia asupra dezvoltarii regionale. In acest context s-a decis constituirea unei institutii de credit independente, Banca Europeana de Investitii (BEI/EIB) cu scopul partajarii costurilor reconstructiei intre regiunile Europei, prin acordarea de imprumuturi pe termen lung in vederea integrarii in Europa. In acest scop, banca finanteaza proiecte de investitii de importanta deosebita pentru dezvoltarea Comunitatii Europene.
Ea isi incepe activitatea cu un capital subscris de 1 miliard de unitati de valoare europene, din care un sfert este platit de statele membre. BEI are personalitate juridica si autonomie financiara.
Pozitia independenta a BEI in cadrul UE in raport cu institutiile Comunitatii poate fi comparata cu pozitia similara a institutiilor de la Bretton Woods in raport cu Natiunile Unite; ca urmare statutul BEI este foarte asemanator cu articolele 
Acordului Bancii Mondiale.
Instituirea BEI nu a fost in intregime fara dispute, in masura in care Banca Mondiala functiona deja eficient in sfera de activitate care se avea in vedere si pentru BEI. Cu toate acestea, consideratiile politice au prevalat: recastigandu-si forta economica, europenii voiau sa se distanteze de ceea ce se considera o
institutie dominata de americani.
In principiu, Banca Europeana de Investitii este o institutie autonoma la care participa toate statele membre ale U.E.. Consiliul de Ministri si Parlamentul European nu exercita vreun control direct asupra BEI. Oficial ea trebuie sa ceara sfatul Comisiei cu privire la proiecte, dar Comisia n-a creat niciodata greutati. Intrucat statutul ei face parte integranta din Tratatul de la Roma, nu poate fi amendat decat cu aprobarea si ratificarea statelor membre. 
In anul 1961 are loc emiterea primei obligatiuni a BEI, iar in 1965 se acorda primul imprumut tarilor africane asociate prin Conventia de la Yaounde. Sediul Bancii Europene de Investitii se muta in anul 1968 de la Bruxelles la Luxemburg.
In anul 1975 are loc constituirea Fondului European de Dezvoltare Regionala finantat din resurse ale Comunitatii, cu care BEI trebuie sa colaboreze strans.
Rolul principal al bancii este de a imprumuta fonduri pentru proiectele de interes european, precum caile de comunicatie rutiera si feroviara, aeroporturile sau programele de mediu. Banca finanteaza, de asemenea, investitiile intreprinderilor mici in UE si dezvoltarea economica din tarile candidate si tarile in curs de dezvoltare. 
BEI este o institutie non-profit, care se autofinanteaza si este independenta de bugetul UE. Banca este finantata prin imprumuturi pe pietele de capital. Actionarii bancii - statele membre ale Uniunii Europene - subscriu colectiv la capitalul bancii, iar contributia fiecarei tari reflecta puterea economica a acesteia in Uniune.
Prin sustinerea statelor membre, BEI beneficiaza de cel mai bun rating de credit (AAA) de pe pietele de capital, de unde poate ridica sume foarte mari de capital in conditii foarte avantajoase. La randul ei, banca poate sa investeasca in proiecte de interes public pentru care nu s-ar putea gasi fonduri din alte surse sau pentru care ar trebui efectuate imprumuturi costisitoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Misiunea si Obiectivele Bancii Europene de Investitii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!