Miracolul economic German si cel Japonez - Studiu comparativ

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
I. Situatia economica a Germaniei si a Japoniei dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Premisele miracolului economic 4
II. Evolutia economica a RFG si a Japoniei in anii miracolului economic 9
Concluzii si recomandari 14
Bibliografie 15


Extras din referat Cum descarc?

Actualitatea si importanta temei abordate. Germania si Japonia constituie doua supraputeri economice, statul german fiind cea mai puternica economie europeana, iar Japonia -  a doua putere economica din Orient si a treia din lume (dupa SUA si China). Cresterea economica spectaculoasa a ambelor state, numita in literatura de specialitate ,,miracol economic", prezinta un interes deosebit daca sa luam in considerare faptul ca la finele celui de-al Doilea Razboi Mondial Germania si Japonia se aflau in ruine, iar peste doua-trei decenii si pana in prezent acestea se afla in varful topului marilor puteri economice ale lumii.
Gradul de studiere a temei. Cercetari cu privire la miracolul economic german si cel japonez au fost realizate la nivel national si international, doar ca separat pentru fiecare tara. Astfel, cel putin in literatura romana nu a fost realizat un studiu comparativ dedicat acestui subiect. Posibil ca asemenea cercetari exista doar ca int-un numar foarte redus in literatura straina. Tema miracolului economic german si a celui japonez este abordata deopotriva de catre economisti (Ioan Bari, Denis Auvers, Hans-Hermann Hoppe, David R. Henderson, Sorica Sava) si istorici (Jacques Droz, Ioan Chiper, Kenneth G. Henshall, Nicolae Enciu, Andrew Gordon).
Scopul cercetarii consta in prezentarea si aprecierea comparativa a miracolului economic german si a celui japonez. In conformitate cu scopul propus sunt formulate urmatoarele sarcini: analiza situatiei economice a Germaniei si a Japoniei dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, stabilirea premiselor si factorilor care au contribuit la realizarea miracolului economic si prezentarea progresului economic al Germaniei de Vest si Japoniei in perioada posbelica.
Obiectul de studiu il reprezinta fenomenul cresterii economice rapide in Republica Federala Germania si Japonia in perioada postbelica -  miracolul economic german si cel japonez.
Metodologia de cercetare. Baza informationala a cuprins surse monografice, lucrari stiintifice si baze de date statistice. Iar metodele de cercetare utilizate in procesul de realizare a prezentului referat au fost: metoda istorica, analiza, comparatia, sinteza, inductia si deductia. Unele date sunt prezentate sub forma de figuri si tabele. 
Cuvintele cheie: crestere economica, cel de-al Doilea Razboi Mondial, inflatie, decartelizare, monopol, zaibatsu, reformare, reconstituire, capitalism, comunism, Planul Marshall, investitii, produs national brut, produs intern brut, liberalism economic, economie sociala de piata, economie de plan, somaj, Criza petroliera din 1973.
I. Situatia economica a Germaniei si a Japoniei dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Premisele miracolului economic
Al Doilea Razboi Mondial a fost cel mai distructiv conflict militar din istoria umanitatii, atat in planul pierderii de vieti omenesti, cat si al economiei. Consecintele celui de-al Doilea Razboi Mondial (1939-1945) au fost devastatoare in special pentru Germania si Japonia, state responsabile pentru declansarea conflagratiei si invinse de catre Aliati (Marea Britanie, Uniunea Sovietica, SUA si Franta). In primul rand, ambele state au suferit pierderi umane enorme, ceea ce a insemnat reducerea considerabila a numarului de oameni activi-economic (preponderent de gen masculin). Germania a pierdut 5,5 milioane de militari si intre 1-3 milioane de civili, per total -  6,5-8,5 milioane de oameni sau in jur de 10% din totalul populatiei (69,310,000 locuitori la 1 ianuarie 1939). Pierderile umane ale Japoniei se ridica la 2,7 milioane, inclusiv 2,1 milioane de soldati si circa 600 000 de civili, ceea ce constituie 4% din totalul populatiei (71,380,000 locuitori la 1 ianuarie 1939). [14]
Industria germana a fost partial salvata de bombardamente, dar paralizata din cauza lipsei mijloacelor si cailor de transport. Industria japoneza, in schimb, era practic desfiintata, activitatea economica fiind aproape nula. In ambele state, orasele si caile de comunicatie au fost distruse de bombardamentele continue, iar populatia suferea de foamete, o buna parte ramanand si fara adapost. In Germania 5 milioane de oameni au ramas fara casa (peste 20% din locuinte fiind distruse) [7, p.17], iar in Japonia acest numar se estimeaza la 9 milioane (40% din suprafata oraselor japoneze era distrusa) [8, 225]. In aceste conditii, populatia urbana s-a redus numeric. De exemplu, numarul locuitorilor orasului Koln a scazut de la 750.000 la 32.000 [11]. Situatia a fost si mai complicata in Japonia, unde oamenii au ramas socati de cele doua atacuri nucleare americane de la Hiroshima si Nagasaki din 6 si respectiv 9 august 1945.
Inflatia a atins cote maxime. In mai 1945, dupa semnarea capitularii neconditionate, banii germani nu aveau nicio valoare. Datorita fixarii unor preturi maximale si a emisiunii in crestere de marci de hartie ale Reich-ului, nu se putea gasi nici un bun, iar banii erau in mare masura nefolositori. Preturile erau cotate in pachete de tigari, cutii de cafea sau substituite cu untul [11]. Deprecierea a fost accelerata de existenta marcii de ocupatie, emisa de catre puterile aliate pentru a fi folosita in tranzactiile dintre trupe si civilii germani, precum si datorita asa-numitei "economii a tigarilor" (piata neagra) care s-a dezvoltat in urma retragerii marcii de ocupatie [12].
Inflatia in Japonia a insotit insuficientele productiei pana in anul 1949 si a ridicat de vreo 300 de ori nivelul preturilor fata de cel din anii 1934-1936 [6, p.45].
La toate aceste dificultati, s-au adaugat si actiunile de jaf ale soldatilor ocupanti, acestea fiind resimtite in special in Germania, care a fost ocupata de 4 armate (engleza, franceza, americana si sovietica) si nu de una ca in cazul Japoniei (armata americana). In functie de teritoriile de stationare a armatelor aliate, Germania si Berlinul au fost impartite in patru zone de ocupatie, (desi tara era tratata ca o unitate economica): americana -  in sud, britanica -  in nord-vest, franceza -  in sud-vest si sovietica -  in est.


Fisiere in arhiva (1):

  • Miracolul economic German si cel Japonez - Studiu comparativ.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Denis Auvers, "Economia mondiala", Bucuresti, 1991.
2. Ioan Bari, "Economia mondiala", Bucuresti, 1997.
3. Jacques Droz, "Istoria Germaniei", Bucuresti, 2000.
4. Kenneth G. Henshall, "O istorie a Japoniei: de la epoca de piatra la superputere", Bucuresti, 1999.
5. Ovidiu Nicolescu, ,,Management comparat", Bucuresti, 1997.
6. Sorica Sava, "Japonia: fenomenul economic", Bucuresti, 1971.
7. Anreea Laura Martinescu, "Problemele Germaniei postbelice (1945-1973)", Timisoara, 2015.
8. Andrew Gordon, "A Modern History of Japan: From Tokugawa Times to the Present", Oxford, 2003.
9. Ioan Chiper, "Istorie Universala Contemporana (II)", Bucuresti, 2012.
10. Nicolae Enciu, Tatiana Mistreanu, "Istoria Universala Contemporana", Chisinau, 2006.
11. Hans-Hermann Hoppe, "Dezetatizarea unei Germanii unite" (http://mises.ro/663/).
12. Oana Madalina Socaciu, ,,Miracolul economic german. Cum a fost posibil?" (http://www.ir-report.ro).
13. David R. Henderson, "German Economic Miracle" (http://www.econlib.org).
14. Pierderi omenesti in cel de-al Doilea Razboi Mondial dupa tara (https://ro.wikipedia.org).


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!