Minusuri in Politica de Reglementare a Instrumentelor Financiare Derivate si Impactul lor asupra Actualei Crize Financiare Internationale

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
1. Instrumente financiare derivate
1.1. Instrumente financiare derivate, notiuni, clasificari.
1.2. Utilizarea instrumentelor derivate
1.3. Tranzactionarea produselor derivate
2. Instrumente financiare derivate de baza 
2.1. Contractele forward, futures
2.2. Contractele de optiuni
2.3. Tranzactiile SWAP alte instrumente sintetice pe rata dobanzii
3. Asigurarea unor piete eficiente, sigure si solide ale instrumentelor financiare derivate
3.1. Instrumentele financiare derivate si piata instrumentelor financiare derivate 
3.2. Gestionarea riscurilor de contraparte
3.3 Actiuni intreprinse deja de comisie pentru imbunatatirea stabilitatii financiare pe pietele instrumentelor derivate
3.4 Calea de urmat: Noi initiative de imbunatatire a stabilitatii financiare
4. Risc, blocaj de credit si consecinte in criza ipotecara subprime din statele unite
4.1. Dereglementare, lichiditate si efectul de levier
4.2. Frenezia investitorilor si greselile de rating a obligatiunilor
4.3. Agentiile de rating: protectorii machiavelici
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Liberalizarea si volatilitatea pietelor financiare, concurenta acerba intre diverse institutii financiare si diversificarea produselor oferite de acestea sunt factori care expun institutiile financiare la noi riscuri si provocari, necesitand inovarea continua a modelelor, tehnicilor si instrumentelor de gestionare a activitatii si a riscurilor aferente, in scopul cresterii competitivitati. Cunoasterea, analiza si luarea in considerare a noilor tendinte in managementul riscurilor financiar-valutare pot oferi institutiilor financiare optiuni eficiente in scopul gestionarii eficiente a acestora.
In ansamblul fluxurilor financiare internationale un loc aparte il ocupa tranzactiile la termen derulate pe piata instrumentelor derivate. Aceste piete au aparut si s-au dezvoltat din dorinta operatorilor economici de a diminua riscurile comerciale sau financiare din operatiunile lor. Principalele instrumente derivate tranzactionate pe piata internationala sunt: contractele futures, contractele pe optiuni, contractele de swap si alte instrumente sintetice (cap, floor sau collar). Pe langa cresterea semnificativa a volumului pietei internationale a acestor instrumente asistam la o permanenta diversificare a acestor instrumente, prin aparitia de noi instrumente sau prin diversificarea activelor ce constituie obiectul acestor contracte. In prezent instrumentele derivate se practica pe o gama variata de active financiare sau reale cum ar fi: rata dobanzii, cursul de schimb, indicii bursieri, titluri primare, marfa etc.
In aceasta lucrare am reunit probleme comune ale managementului riscurilor si posibilitatile de folosire a instrumentelor financiare derivate pentru acoperirea si dirijarea riscurilor, imbinand aspectele de ordin teoretic cu cele practice, de calcul, de aplicare a unor modele si de contracte derivate, am pus in evidenta avantajele si dezavantajele utilizarii instrumentelor derivate in managementul riscului financiar.
Scopul acestei lucrari este de a surprinde principalele cerinte si optiuni in gestionarea riscurilor financiar-valutare prin utilizarea instrumentelor derivate, in conditiile in care institutiile financiare si de credit sunt supuse unei game largi de riscuri, iar volatilitatea este trasatura definitorie in care aceasta opereaza.
Avand in vedere caracterul uzual al instrumentelor financiare derivate de a fi utilizate in special in operatiuni de microacoperire, consideram ca odata cu maturitatea si stbilitatea la care a ajuns sistemul bancar romanesc, precum si experienta din celelalte tari est-europene unde se tranzactioneaza instrumente de acest tip, este oportun momentul pentru intoducerea produselor derivate complexe pentru o mai buna administrare a riscurilor de dobanda si de schimb valutar.
Oportunitatea tranzactionarii instrumentelor financiare derivate complexe trebuie privita prin prisma gradului de educatie financiara a agentilor economici, respectiv a masurii in care ei acceseaza aceste produse ca instrumente de acoperire impotriva miscarilor adverse ale parametrilor pietei. Astfel, bancile vor trebui sa se implice activ in educarea clientilor si implicit in fortarea cresterii cererii pentru acestea, care va induce dezvoltarea pietelor derivate OTC.
1.Instrumente financiare derivate
1.1.Instrumente financiare derivate, notiuni, clasificari
Un instrument financiar derivat este un contract de transfer al unui risc, a carui valoare depinde de valoarea unui activ de baza. Activul de baza poate fi un bun, o rata de dobanda, o actiune, un indice bursier, o deviza sau orice alt instrument tranzactionabil stabilit intre cele doua parti contractante. 
Un instrument financiar derivat reprezinta un instrument financiar bazat pe performanta marfurilor sau instrumentelor financiare comercializate separat. Astfel, instrumentele financiare derivate reprezinta instrumente financiare cu preturi determinate sau ,,derivate din" preturile altor instrumente financiare, marfuri, cursuri de schimb, rate ale dobanzilor, indici bursieri sau alte preturi. Avand in vedere suportul activ, un instrument financiar poate fi definit ca fiind acel instrument a carui valoare se schimba odata cu modificarile survenite in rata dobanzii sau cursurile valutare. Practic, un instrument derivat reprezinta o intelegere intre doua contrapartide, prin care acestea convin sa transfere un activ sau o suma de bani la sau inainte de o anumita data viitoare, la un pret stabilit.
Multe produse din industria miniera si din agricultura sunt tranzactionate pe pietele de marfuri de catre companiile care utilizeaza aceste produse. De asemenea, pietele de capital si pietele valutare permit consumatorilor finali sa imprumute sau sa dea cu imprumut fonduri sau devize. Astfel, devine posibila incheierea unor contracte de furnizare viitoare a acestor produse sau de acordare a dreptului de cumparare sau vanzare in viitor a acestor produse. Contractele de acest tip pot fi apoi comercializate pe piete diferite de cele originare. Aceste contracte sunt cunoscute sub numele de instrumente financiare derivate. In cazul instrumentelor financiare derivate, instrumentul de baza este financiar: obligatiuni, devize sau indici ai bursei de valori. Derivatele se afla in relatie cu piata monetara, prin posibilitatea ca livrarea unei marfi primare sau a unui instrument financiar derivat sa existe. De exemplu, daca un comerciant trebuie sa-si onoreze promisiunea de a livra un instrument derivat in decurs de trei luni, el va trebui, ca in decurs celor trei luni, sa cumpere respectivul instrument de pe piata monetara. Valoarea unui instrument financiar derivat variaza in functie de fluctuatia pretului sau de pe piata monetara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Minusuri in Politica de Reglementare a Instrumentelor Financiare Derivate si Impactul lor asupra Actualei Crize Financiare Internationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!