Migratia internationala a fortei de munca

Extras din referat Cum descarc?

1. Migratia internationala a fortei de munca: concept, cauze, dimensiuni
Migratia internationala a fortei de munca, fenomen complex si de mare amplitudine al lumii contemporane a atras atentia multor specialisti (economisti, sociologi, politologi), a unor organizatii stiintifice nationale si internationale, a cercurilor guvernamentale din diverse tari. Privit in evolutia lui istorica, fenomenul migratiei populatiei de pe un teritoriu pe altul, este tot atat de vechi ca si existenta societatii insasi, iar frecventa si amploarea acestuia sunt impresionante. Individual sau colectiv, in mod voluntar sau fortat, oamenii si-au schimbat rezidenta in interiorul propriei tari sau in afara, asociind aproape intotdeauna actul migratiei cu realizarea unor aspiratii vizand oportunitati si certitudini noi. Mobilitatea teritoriala a devenit atat de indisolubil legata de organizarea si functionarea societatilor umane incat in absenta ei progresul si schimbarea sociala ar putea fi cu greu imaginate.
In varianta la nivel individual, decizia de migratie este rezultatul unui proces prin care individul rational evalueaza beneficiile migratiei internationale comparandu-le cu castigurile in conditiile in care ar ramane imobil si luand in calcul costurile pe care le presupune aceasta deplasare (costul calatoriei, al supravietuirii in tara de destinatie pana la gasirea unui loc de munca, dificultatea adaptarii la o noua piata a fortei de munca, efortul pentru invatarea unei noi limbi si al adaptarii la o noua cultura, costul psihologic al ruperii vechilor relatii si stabilirii unora noi). in sensul sau cel mai larg termenul de migratie internationala a fortei de munca sugereaza "deplasari de persoane, singulare sau de grupuri, in afara granitelor nationale, in speranta unor conditii de trai mai bune".Avand ca punct de plecare aceasta determinare a conceptului de migratie internationala a fortei de munca trebuie sa avem in vedere urmatoarele elemente:
a).Piata internationala a fortei de munca, formata din totalitatea indivizilor ce desfasoara o activitate economico-sociala in afara tarii de origine si au statut de rezidenta a tarii in care isi desfasoara activitatea.
b).Piata internationala a fortei de munca are o sfera de cuprindere mai redusa decat migratia internationala, deoarece cuprinde si persoanele care au parasit tara de origine si care nu au in acel moment o activitate social-economica salarizata. Migratia internationala a fortei de munca este un proces deosebit de amplu si complex care evidentiaza evolutia fluxului international al fortei de munca spre deosebire de piata internationala a fortei de munca care ofera doar o imagine asupra situatiei la un moment dat.
c). In afara migratiei internationale a fortei de munca, circulatia internationala a fortei de munca cuprinde si deplasarea peste granite a fortei de munca in cadrul actiunilor determinate de cooperarea economica si tehnico-stiintifica internationala, precum si functionarii internationali.
Sub aspect motivational, migratia internationala poate fi impulsionata de motive de ordin personal si de evenimente religioase sau politice. Prima forma se datoreaza in principal hotararii indivizilor motivata de dorinta imbunatatirii situatiei lor materiale, iar migratia politica este provocata de considerente de ordin politic extrem de diferite. Aceasta forma de migratie cuprinde deplasari de populatie ca urmare a unor schimbari de guverne determinate de lovituri de stat sau ca urmare a deplasarii in masa a populatiei din cauza unor actiuni de discriminare. Asemenea situatii demonstreaza ca migratiile politice au prin excelenta un caracter fortat. in mod similar se pune problema migratiei determinata de diverse motive religioase.
Diferitele tipuri de migratii pot fi identificate cu ajutorul unor variabile de natura geografica si temporala. Astfel, in functie de aria geografica migratiile pot fi intercontinentale, spre exemplu migratia din tarile Europei si din cele asiatice in S.U.A., respectiv din India in Anglia sau Canada etc. si intracontinentale, cum este cazul migratiei dintre tarile din Europa, cu precadere intre tarile C.E.E. sau intre tarile nordice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Migratia internationala a fortei de munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!