Migrația

Extras din referat Cum descarc?

Unul dintre fenomenele asociate globalizarii este multietnicitatea, adica convivirea in acelasi teritoriu sau oras a mai multor persoane care provin din toata lumea. Nu este o noutate, se stie ca in toate marile orase si imperii ale antichitatii traiau persoane ce veneau din locuri foarte indepartate unele de altele. Dar chiar daca fenomenele de migratie nu sunt ceva nou, ele se produc astazi cu o intensitate si generalitate surprinzatoare. 
Migratiile sunt deplasari de grupuri umane ce indeparteaza persoanele de locuintele lor obisnuite. Aceasta definitie permite inglobarea fenomenelor demografice diferite, poate fi vorba de miscari pacifiste sau agresive, voluntare sau involuntare.
Pornind de la cauzele generale si particulare care genereaza mobilitatea populatiei in teritorii, obtinem urmatorul tablou general al migratiilor: 
I Migratii individuale; 
II Migratii pe grupe organizate.
Migratii individuale determinate in primul rand de factori economici. In functie de raza lor de actiune, de perioada de deplasare si de mijloacele de deplasare, acestea se subdivid in migratii sezoniere si deplasari definitive la mare distanta. Acestea pot adeseori deveni definitive (migratii fortate, migratii libere pe raza limitata, migratii industriale sau agricole). Cea mai des intalnita forma de migratii de acest fel este cunoscuta sub denumirea de exod rural care vizeaza in primul rand miscarile din interiorul tarilor. Sunt de asemenea cunoscute deplasarile periodice fara legatura cu gradientul de munca - de tip turism si de tip pelerinaj.
Printre migratiile actuale putem distinge fenomene variate: 
Nomadismul se refera la miscarile obisnuit stationare, cu periodicitate anuala, realizate de grupuri de persoane intre distante relativ scurte ce nu depasesc niciodata cateva sute de kilometrii. Sunt asociate sistemelor economice primitive, in care castigul este de importanta cheie. 
Migratiile rural-urbane, de la camp la oras, se produc in toata lumea intr-un ritm extraordinar. In 1950 mai putin de 30% din locuitorii planetei traiau in orase. In 2000, 2900 de milioane traiau in zonele urbane, adica un 47% din populatia mondiala. Se prevede ca, pana in 2030, in orase vor locui 4900 de milioane, 60% din populatia mondiala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Migratia.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!