Migratia

Extras din referat Cum descarc?

Referindu-se la situatiile ingrijoratoare legate de gradul de dezvoltare (economica, politica, sociala) al diferitelor tari din lume, cei care studiaza indeaproape fenomenul migratiei populatiilor mentioneaza cateva zone geografice caracterizate de un accentuat dezechilibru demografic: 
-	aria geografica ce cuprinde Continentul American - Sud (emigranti) si Nord (imigranti); 
-	zona Orientului Mijlociu - Zona de confluenta arabo-israeliana (de emigratie) respectiv Arabia Saudita si Qatar (tari de destinatie);
-	Orientul indepartat  cu cele doua mari state, China si India (surse de emigratie) respectiv spatiul japonez, Australia si Noua Zeelanda ca directii de imigratie. 
Fluxurile migratorii existente in aceste trei zone contribuie la crearea unei dezordini demografice mondiale. Odata cu sfarsitul Razboiului rece, din punct de vedere al dezechilibrului demografic, inca o zona geografica atrage atentia specialistilor: zona geografica delimitata pe de-o parte de Estul, iar pe de alta parte de Vestul Europei, caracterizata de migratia Est-Vest.
Din anul 1990, cele mai consistente fluxuri migratorii sunt acelea care pleaca din America Latina si Asia catre America de Nord si cele care pleaca din Europa de Est sau din Africa de Nord indreptandu-se catre Nordul sau Vestul Europei. Acest flux migrator care tinteste Europa face parte dintr-o ,,rasturnare de situatie" ce a caracterizat Batranul Continent, care candva reprezenta punctul de plecare a celor mai consiste fluxuri de emigranti. S-a aproximat ca in perioada 1850-1920, peste 50 de milioane de europeni au emigrat catre Continentul american, Australia, India si alte regiuni. Italia a fost, pentru mai bine de o suta de ani, tara cu cel mai mare numar de emigranti. 
Partea occidentala a Europei s-a transformat ea insasi in punct terminus. Incepand din 1990, in fiecare an Europa de Vest inregistreaza peste 2 milioane de imigranti, deci emigratia catre Europa Occidentala este mult mai consistenta decat cea catre Statele Unite. Conditiile de viata decente, respectarea libertatilor fundamentale ale omului, cererea imensa de forta de munca, perspectivele de dezvoltare economica si social-politica sunt factori fundamentali care fac ca Europa sa fie, cu predilectie, continentul care a absorbit, pana in anul 2000, cei mai multi imigranti din lume: aproximativ 60 de milioane (se arata in Raportul Organizatiei Mondiale a Migratiei din 5 mai 2004). Urmeaza Asia cu 50 de milioane, fapt explicabil prin suprafata mare a acestui continent, prin tulburarile social-politice numeroase din anumite tari, ceea ce determina miscari masive de populatie . Contrar asteptarilor, abia pe locul al treilea se situeaza America de Nord, cu peste 40 de milioane de imigranti, ca estimare.
Dar numai recent fenomenul de emigrare catre Vestul Europei a capatat o amploare cu totul deosebita. Aceasta rasturnare de situatie a cunoscut patru etape distincte incepand inca de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi mondial:
1.	din 1945 pana in 1960 (perioada de reconstructie si reunificare post-belica) circa 30 de milioane de germani rezidenti in Polonia, Romania si respectiv Rusia, s-au intors in Republica Federala Germania;
2.	din 1961 pana in 1974, multi europeni si-au gasit un loc de munca in tarile Comunitatii Economice Europene, putand, ca urmare, sa circule mai liber in respectiva zona;
3.	din 1975 pana in 1985, in tarile CEE in timp ce crestea numarul imigrantilor a crescut si rata somajului (fapt care a alimentat antipatia occidentalilor).;
4.	din 1986 pana in 1996 sute de mii de straini au cerut azil politic in Europa Occidentala iar multe persoane apartinand diferitelor minoritati etnice s-au reintors in tarile lor de origine (intre 2 si 4 milioane de germani stabiliti in tarile din Estul Europei si din ex-Uniunea Sovietica, au obtinut dreptul de a se reintoarce in Germania ca cetateni germani. Doar intre 1989 si 1990, circa 775.000 germani s-au intors in Germania.)
Germania are cea mai mare populatie de refugiati din Europa Occidentala. In decembrie 2002, numarul cetatenilor straini rezidenti pe baza unor motive umanitare era doar putin sub un milion. Majoritatea lor proveneau din fosta Iugoslavie, Turcia, Irak.
Intre timp, aversiunea fata de imigranti continua sa creasca. Germania apare ca fiind tara cea mai ,,asaltata", pentru motive de munca, de catre emigrantii din Est, in special de catre polonezi si romani. Guvernul german, vrand sa reduca


Fisiere in arhiva (1):

  • Migratia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!