Microeconomie - Costuri, Productivitatea, Pretul

Extras din referat Cum descarc?

Costurile, productivitatea si pretul sunt concepte care se afla in stransa corelatie, unul neputand exista fara actiunea celorlalte doua.
Activitatea economica presupune un consum de factori de productie, in urma caruia se realizeaza produse, indiferent ca aceste se exprima in bunuri sau in servicii.
Unitatea economica isi stabileste tipul de produse pe care intentioneaza sa le produca si cantitatea lor. Totodata, evalueaza modul de combinare a factorilor de productie si se orienteaza catre categoria de clienti careia se adreseaza produsul sau. In functie de toate aceste aspecte, se stabileste volumul de activitate al firmei si, implicit, cheltuielile de factori de productie. Aceste cheltuieli sunt evaluate in expresie baneasca si se vor regasi intotdeauna in rezultatul obtinut, respectiv in pretul produsului. O importanta majora in evaluarea costurilor si respectiv a pretului de vanzare, o are productivitatea, componenta de baza in desfasurarea activitatii firmei, fara de care aceasta nu poate obtine profit.
COSTURILE
Costul reprezinta factorul fundamental al succesului firmei. El reflecta, in expresie baneasca, consumul de factori de productie in cadrul firmei, in vederea obtinerii unei anumite cantitati de bunuri si servicii.
Sistemul factorilor de productie, respectiv productia, reprezinta activitatea depusa cu scopul de a transforma resursele disponibile din societate, urmarind crearea de bunuri si servicii menite a intra in consum. Factorii de productie reprezinta totalitatea elementelor care participa, intr-un fel sau altul, la producerea de bunurii si servicii.
Cei trei factori de productie traditionali sunt : capitalul, munca si natura. In afara de acestia insa, au aparut o serie de neofactori, provenind din dezvoltarea tehnicii, tehnologiei si a comunicatiilor.
1. CAPITALUL, ca factor de productie, este definit prin totalitatea bunurilor economice, produse eterogene si reproductibile utilizate in productie si /sau distributia si comercializarea de bunuri si servicii. Cu alte cuvinte, capitalul este constituit din stocul de active fizice.
Bunurile capital sunt considerate ca fiind acele bunuri care nu sunt produse pentru a satisface nevoile directe de consum ale oamenilor, ci pentru a fi folosite in productie ; din acest motiv, elementele care formeaza capitalul sunt denumite capital tehnic.
Capitalul fix este acea parte a capitalului real, tehnic format din bunuri de lunga durata (cladiri, masini) care participa la mai multe cicluri de productie consumandu-se treptat si inlocuindu-se dupa mai multi ani de utilizare. Capitalul fix se regaseste in cost prin intermediul amortizarii, care poate fi fizica sau morala.
Uzura fizica consta in pierderea treptata a capacitatii de functionare a capitalului fix datorita folosirii lui in procesul de productie sau datorita actiunii distructive a agentilor naturali.
Uzura morala reprezinta deprecierea capitalului fix inainte de a ajunge la limita maxima a utilizarii capacitatii productive datorita efectului introducerii continue a progresului tehnic.
Capitalul circulant este reprezentat de stocurile de materii prime, materiale, combustibili, semifabricante etc, de care dispun agentii economici.
Procesul de formare a capitalului se realizeaza avand ca sursa investitiile. Acestea reprezinta cheltuielile pe care le fac agentii economici pentru dezvoltarea capacitatiilor de productie, pentru refacerea si ameliorarea acestora, precum si pentru cresterea stocului de capital.
Intreprinzatorul dispune de abilitati care ii permit organizarea si desfasurarea unor activitati economice profitabile.
2. MUNCA, privita ca factor de productie, este reprezentata de totalitatea resurselor umane (fizice si intelectuale) care sunt efectiv antrenate in activitatea economica.
Latura calitativa a muncii este pusa in valoare de nivelul de pregatire profesionala si de volumul cunostintelor generale, tehnico-stiintifice.
Durata muncii exprimata prin numarul saptamanal de ore de munca, iar calitatea muncii este conditia fundamentala a ridicarii eficientei muncii (direct sau indirect). Din acest motiv trebuie urmarite urmatoarele aspecte :
- cresterea nivelului general de educatie si de pregatire profesionala a resurselor de munca ;
- promovarea unui sistem eficient de motivare a oamenilor ;
- asigurarea unui nivel ridicat de sanatate a salariatilor ;
- asigurarea unei calitati ridicate pentru ceilalti factori de productie.
Munca se regaseste in costuri sub forma salariului, respectiv prin suma de bani platita salariatului care utilizeaza capitalul fix, si care actioneaza asupra capitalului circulant, mai exact asupra materiilor prime, in vederea transformarii lor in produse.


Fisiere in arhiva (1):

  • Microeconomie - Costuri, Productivitatea, Pretul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!