Metodologii de Evaluare a Proiectelor de Investitii

Extras din referat Cum descarc?

CONCEPTUL DE STUDIU DE FEZABILITATE
Programele investitionale au la baza idea ca investitiile sunt mijloace prin care se fixeaza dezvoltarea intreprinderii pe termen lung, evolutia eficienta si pozitia in mediul din care face parte. In raport cu situatia data, intr-un program de investitii se stabilesc obiectivele, performantele, actiunile si mijloacele necesare atingerii obiectivelor precum si modul de combinare si folosire a acestor mijloace.
Un studiu de fezabilitate nu este un scop in sine, ci un mijloc de a se ajunge la decizia de investitie. El ofera o baza tehnica, economica si financiara pentru o astfel de decizie.
Prin studiu de fezabilitate se intelege ansamblul de piese scrise privind necesitatea viitorului obiect, sursele de aprovizionare cu materii prime si piete de desfacere, asigurarea capitalului  lichiditati si credite.
Studiul de fezabilitate se concretizeaza intr-un proiect in care se definesc si analizeaza elementele critice legate de realizarea unui produs impreuna cu variantele de abordare. In mod sintetic, studiul se refera la o a anumita capacitate de productie, la un amplasament deja ales, o anumita tehnologie, anumite costuri de investitie, de productie astfel incat sa se asigure o rentabilitate corespunzatoare investitiiei.
Studiul de fezabilitate implica o analiza ce va fi concretizata in costuri si venituri, deoarece se raporteaza la factorii de productie disponibili, la conditiile pietei locale si la conditiile de productie. Proiectul analizat poate fi ales sau nu, in functie de studiul de fezabilitate care justifica sau nu viabilitatea acestuia.
Dupa W. Behrens si P.M Hawranek studiul de fezabilitate se concentreaza pe studierea strategiei firmei, cu accente pe resursele proprii, analiza riscului si a posibilitatilor de cooperare. De asemenea, dupa opinia lor, o atentie deosebita ar trebui acordata activitatilor:
- Marketing(piete si produse), cu accente pe preturi si distributia produselor;
- Productie, unde sa se analizeze metodele de productie, stocurile necesare, asigurarea resurselor, productivitatea, investitii;
- Cercetare-proiectare, in special stimularea si si organizarea cercetarii proprii si obtinerea de patente sau licente de la eventuali parteneri;
- Finantarea activitatilor, cu evidentierea surselor, a profitului probabil, lichiditatilor, a riscului in asigurarea acestora si, in general, a eficientei economice;
- Personalul, conducerea , salariatii si pregatirea acestora, salariile, serviciile sociale;
- Managementul si organizarea ce priveste sistemul si metodele de conducere, organizarea societatii si informatizarea;
O lucrare elaborata de Institutul de Studii al Natiunii Unite considera ca o strategie de baza durabila a unei firme asigura concentrarea fortelor acestuia in vederea atingerii obiectivului urmarit. In acest studiu se ia in considerare cooperarile si se tine cont de riscul probabil, tarile fiind grupate dupa gradul de risc (calsele A,B,C,D) iar dobanzile(la credite in dolari) vor fi sporite cu circa 2% la tarile din clasa A, pana la 8% la tarile din clasa D, datorita riscului complex ce se poate manifesta.
METODOLOGII DE EVALUARE A PROIECTELOR DE INVESTITII
In evaluarea proiectelor de investitie sunt cunoscute doua metode principale:
A. Metodologia BIRD;
B. Metodologia UNIDO.
A. Metodologia BIRD
Metodologia BIRD cuprinde:
1. Identificarea proiectelor prioritare pentru dezvoltarea generala care asigura o rentabilitate globala eficienta.
2. Pregatirea proiectelor, care contine patru tipuri de activitati:
- Analiza aspectelor comerciale;
- Analiza cerintelor necomerciale(studii tehnice si tehnologice);
- Analiza problemelor generale privind finantarea, statutul juridic, conditiile legale si administrative;
- Punerea la punct a unui scadentar previzional de costuri si castiguri.
3. Evaluarea proiectului , care cuprinde:
- Evaluarea financiara si analiza rentabilitatii proiectului di punct de vedere al agentului economic;
- Evaluarea economica si analiza rentabilitatii proiectului din punct de vedere al colectivitatii;
- Evaluarea erorilor de estimare si luarea in considerare a incertitudinilor viitorului.
4. Decizia, care poate fi de trei feluri:
- Restudierea diferitelor aspecte, ca urmare a insuficientei analizei proiectului;
- Renuntarea la proiect ca fiind prematur, sau pentru ca rentabilitatea ce se obtine nu justifica utilizarea resurselor;
- Retinerea unei variante.
5. Realizarea proiectului, care este extrem de importanta deoarece derularea corespunzatoare asigura mentinerea in cadrul costurilor prevazute initial sau invers, incetinirea ritmului conduce la marirea costurilor si respectiv la diminuarea rentabilitatii.
6. Controlul executarii proiectului prin urmarirea periodica a situatiei financiare si a capacitatii de rambursare a creditelor(in cazul creditarii partiale a proiectului).
Indicatori de apreciere a eficicientei economice, specifici metodologiei BIRD sunt:
Veniturile brute  volumul total al incasarilor dintr-o anumita perioada.
Cheltuieli totale  include atat cheltuiala cu investitia cat si cheltuielile cu productia.
Cth = Ih + Ch
Unde:
Ch  cheltuieli de productie ale anului h
Ih  cheltuieli cu investitia pentru anul h


Fisiere in arhiva (1):

  • Metodologii de Evaluare a Proiectelor de Investitii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!