Metodologia AAEF

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Cercetarea fenomenelor economice, realizarea obiectivelor analizei economico-financiare implica operarea cu o serie de metode si instrumente fie specifice, fie imprumutate din alte stiinte.
Analiza economico-financiara, prin metodele si procedeele sale, constituie un instrument indispensabil activitatii manageriale a societatilor comerciale, intrucat ofera solutii practice in vederea prevenirii si inlaturarii factorilor cu actiune distructiva, si crearea, pe aceasta baza, a conditiilor manifestarii neingradite a factorilor cu influenta pozitiva. 
INTRODUCTION
Researching economic phenomena , achievement of the objectives of economic and financial analysis involve operating with several , specific or borrowes from other sciences , methods and tools 
Economic and financial analysis , due it`s methods and procedures , is an indispensable tool of management activity of companies , because it provides practical solutions to prevent and eliminate destructive acting factors , and creates , on this basis , unlimited event conditions of factors with positive influence.
Metodologia analizei economico-financiare 
Intreprinderea privita ca sistem, permite reliefarea legaturilor dintre subsistemele componente, relatiile cauzale sau generale dintre elementele structurale, componente ale intregului. Trebuie, de asemenea, subliniat ca sistemul intreprindere are si o finalitate, iar din acest punct de vedere, interactiunile dintre elementele sale sunt concepute in functie de aceasta finalitate. 
Analizarea in ansamblu a activitatii intreprinderii, in functie de natura performantelor economico-financiare, sau pe structuri organizatorice, presupune utilizarea unui complex de metode, tehnici si procedee, respectiv a unei metodologii de analiza. 
Metoda, reprezinta un proces teoretico-abstract prin care se stabileste calea ce trebuie urmata privind modul de studiere al unui proces sau fenomen, in scopul obtinerii de informatii asupra formei si continutului acestuia. 
Analiza economico-financiara utilizeaza o serie de metode, tehnici si procedee specifice sau imprumutate din domeniul altor stiinte menite sa contribuie la realizarea obiectului ei. In acest sens, se poate face o grupare a metodelor in functie de cele doua laturi fundamentale ale analizei si anume latura calitativa si respectiv, cea cantitativa. 
a) Metode ale analizei calitative 
Metodele analizei calitative se bazeaza in mare masura pe abstractia stiintifica si au ca obiect de baza stabilirea elementelor si relatiilor lor structurale, a factorilor si cauzelor care explica fenomenul, a relatiilor de conditionare dintre fiecare factor (element) si fenomenul studiat, precum si dintre factorii (elementele) care actioneaza. Construirea modelelor, proceselor si fenomenelor economice are la baza analiza calitativa. Principalele metode calitative care formeaza metodologia de diagnosticare a activitatii economico-financiare a intreprinderii, este format din: diviziunea si descompunerea rezultatelor, gruparea si comparatia. 
- Diviziunea sau descompunerea rezultatelor 
Rezultatele activitatii economico-financiare a intreprinderilor sunt reflectate cu ajutorul unor indicatori care se divid si se descompun pentru a asigura profunzimea studierii acestora, a constitui un suport concret al diagnozei fenomenelor petrecute in activitatea intreprinderii, a se localiza rezultatele si cauzele lor in timp si spatiu. 
Diviziunea si descompunerea rezultatelor, precum si a abaterilor acestora sunt de mai multe feluri si anume: 
- diviziunea dupa timpul de formare al rezultatelor, permite evidentierea abaterilor de la tendinta generala de desfasurare in timp a fenomenului, de la ritmicitatea proiectata pentru un anumit indicator (de exemplu, asigurarea cu materii prime si materiale la intervale optime, realizarea productiei si distributiei pe decade, luni, trimestre etc.); 
- diviziunea dupa locul de formare al rezultatelor, decurge in mod necesar din functia analizei de semnalare a locurilor unde efectul obtinut nu corespunde conditiilor create, unde exista posibilitati de imbunatatire a activitatii, unde se inregistreaza atat rezultate bune cat si deficiente (disfunctionalitati). Practic, aceasta presupune necesitatea stabilirii concrete a compartimentelor functionale unde s-au inregistrat rezultate pozitive sau negative si determinarea contributiei pe care fiecare dintre acestea si-au adus-o la modificarea generala a rezultatului; 
- diviziunea pe parti sau elemente componente, permite aprofundarea laturilor esentiale ale formarii si dezvoltarii fenomenelor economico-financiare. Aceasta metoda constituie o conditie pregatitoare stabilirii legaturilor factorial-cauzale ce se reflecta in starea si miscarea fenomenului. 
- Gruparea 
In procesul de analiza a fenomenelor aceasta metoda are un rol deosebit si consta in separarea colectivitatii cercetate in categorii omogene de unitati, dupa variatia uneia sau multe caracteristici. Alegerea caracteristicilor de grupare se face in functie de scopul cercetarii, de esenta fenomenului studiat si presupune o analiza multilaterala a acestuia. 
Importanta alegerii caracteristicii de grupare deriva din rolul pe care aceasta il are in separarea tipurilor calitative conturate in cadrul colectivitatii cercetate. Criteriile dupa care se alcatuiesc gruparile difera dupa continut, forma de exprimare si variatia caracteristicii de grupare. 
- Comparatia 
Orice rezultat al activitatii intreprinderii se analizeaza si apreciaza prin prisma unui criteriu de referinta. Performantele economico-financiare ale intreprinderii pot fi analizate si apreciate, nu prin ele insele, ci in raport de o baza de comparatie, stabilind nivelurile, proportiile si ritmurile de dezvoltare ale acestora. 
In cadrul oricarei intreprinderi se utilizeaza mai multe categorii de comparatii: 
- comparatii in timp, care se efectueaza intre valoarea efectiva a fenomenului sau informatia de stare si valoarea de referinta, considerata ca baza de comparatie, in diferite momente ale evolutiei; 
- comparatii in spatiu, care pot fi efectuate intre rezultatele centrelor de responsabilitate din cadrul intreprinderii, precum si intre rezultatele obtinute de intreprinderea analizata cu cele ale altor intreprinderi cu activitate similara; 
- comparatii mixte, reprezentand acele comparatii care se bazeaza pe ambele criterii (timp si spatiu); 
- comparatii in functie de un nivel prestabilit (programe, norme, standarde, valori de normalitate stabilite de institutii specializate etc.);


Fisiere in arhiva (1):

  • Metodologia AAEF.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!