Metodele indirecte de estimare a venitului impozabil al persoanelor fizice

Extras din referat Cum descarc?

Introducere. Metodele si sursele indirecte de estimare a obligatiei fiscale sunt larg utilizate de administratiile fiscale moderne si fac parte din instrumentarul de conformare. Acest instrument are doua actiuni: una pasiva si alta activa, insasi existenta lor are un impact asupra contribuabililor solicitindu-i sa respecte legislatia fiscala.
Continutul de baza. Sistemele fiscale evolueaza continuu spre o aspiratie rivnita de umanitate, iar importanta impozitelor se amplifica odata cu diversificarea functiilor si sarcinilor statului.
Actualmente, organele statale ale Republicii Moldova sunt impuse de a rezolva o totalitate de obiective, printre care un loc aparte ii revine asigurarii cresterii economice a Republicii Moldova. Sub acest aspect, intru coordonarea intereselor statului si a contribuabililor, un rol important ii revine problemelor aferente respectarii principiilor constituirii sistemului fiscal. Statul cautand surse de finantare tinde sa obtina un volum maximal de resurse financiare, pe cind contribuabilii tind la diminuarea presiunii fiscale. Din acest motiv, autoritatile publice sub aspectul respectarii principiilor constituirii sistemului fiscal acorda o atentie sporita perfectionarii legislatiei fiscale si reglementarii procesului de impunere, iar metodele indirecte au fost introduse ca un instrument eficient de lupta impotriva evaziunii fiscale.
Scopul de baza a elaborarii si implementarii modificarilor si completarilor in Codul Fiscal cu privire la metodele si sursele indirecte de determinare a venitului impozabil al persoanelor fizice este majorarea incasarilor la BPN efectuata prin reducerea nivelului de neconformare benevola de achitare a obligatiunilor fiscale si limitarea riscului de evaziune fiscala prin nedeclararea veniturilor impozabile reale a persoanelor cu venituri mari.
Subiect al determinarii venitului impozabil prin metode indirecte va fi persoana fizica rezident cetatean al Republicii Moldova:
- care in perioada unui an fiscal, incepind cu 1 ianuarie 2012, obtin proprietati (bunuri imobiliare, valori mobiliare, mijloace de transport, mijloace banesti) ce depasesc cumulativ suma de un milion de lei;
- si persoanele fizice care efectueaza pe parcursul unui an fiscal, incepind cu 1 ianuarie 2012, cheltuieli individuale, altele decit cele specificate mai sus, ce depasesc suma de 500 mii lei. [http://www.fisc.md] 
In asa mod, implementarea metodelor indirecte de estimare a venitului impozabil nu va afecta nici intr-un mod persoanele fizice care nu se eschiveaza de la declararea veniturilor impozabile reale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metodele indirecte de estimare a venitului impozabil al persoanelor fizice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Codul fiscal. Modificat prin legea nr. 307 din 26.12.2012, Monitorul Oficial nr. 26 din 04.02.2013.
2. Lege pentru punerea in aplicare a titlurilor I si II ale Codului fiscal. Modificat prin legea nr. 307 din 26.12.2012, Monitorul Oficial nr. 26 din 04.02.2013.
3. Legea nr. 178 din 11 iulie 2012 pentru modificarea si completarea unor acte legislative, Monitorul Oficial nr. 190-192 din 14 septembrie 2012.
4. Monitorul Fiscal FISC.md Nr.3(13), Mai 2013
5. Monitorul Fiscal FISC.md nr.20 (05) ianuarie 2013
6. http://www.fiscservinform.md
7. http://www.fisc.md
8. http://www.minfin.md


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!