Metode de Spălare a Banilor

Cuprins referat Cum descarc?

Conceptul de spalare de bani 2
Generalitati 2
Etape ale spalarii banilor 2
Metodele de spalare a banilor 3
Reguli de baza ale spalarii banilor 3
Tehnici de disimulare a originii ilicite a veniturilor 4
Sisteme utilizate in spalarea banilor 4
Alte metode de spalare a banilor 7
Metoda PIZZA 7
Metoda HAWALA 7
Modelul francez 8
Spalarea banilor in Romania 8
Trasaturile criminologice ale procesului de spalare a banilor 9
Factori 9
Al-Qaeda se finanteaza prin metoda Hawala- 10
Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

Spalarea banilor este un proces prin care se da sau se incearca a se da o aparenta de legalitate unor profituri obtinute ilegal de catre infractorii care, fara a fi compromisi, beneficiaza ulterior de veniturile respective.
Acest proces dinamic se desfasoara in trei etape, si anume : obtinerea si miscarea fondurilor obtinute in mod direct sau indirect din infractiuni, ascunderea urmelor sau originii veniturior pentru a se evita orice suspiciuni sau investigatii si, in fine, disponibilizarea banilor si reinvestirea lor in activitati legale.
1) In etapa initiala sau de plasare a spalarii banilor, infractorul introduce profitul sau ilegal in sistemul financiar. Aceasta se poate face prin impartirea sumelor mari de bani in sume mai mici, care sunt apoi depozitate direct intr-un cont bancar sau folosite in cumpararea unor instrumente financiare (cecuri, bilete la ordin, etc.).
2) Dupa intrarea fondurilor in sistemul financiar, are loc a doua etapa-stratificare. In aceasta etapa, infractorul intrprinde o serie de preschimbari sau miscari ale fondurilor pentru a le indeparta cat mai mult de sursa din care provin, cea mai uzitata cale fiind cea a transferului electronic intr-o serie de conturi din diverse banci de pe intreg globul. Sunt preferate acele zone geografice sau jurisdictii care nu coopereaza cu organele de ancheta specializate in combaterea acestui fenomen infractional.
3) Dupa ce a reusit sa traverseze primele doua etape ale procesului de spalare a banilor, infractorul sau grupul infractional trece la a treia etapa-integrarea-, in care fondurile intra in circuitul economic legal. Spalatorul de bani poate acum sa investeasca legal fondurile pe piata imobiliara, a bunurilor de lux sau a afacerilor, la alegere. 
Cele trei etape se pot desfasura distinct, dar pot avea loc si simultan sau, mai des, se pot suprapune.
Prin procedeele lor ilicite, infractorii pot investi in sectoarele economiei in care activele pot fi utilizate ulterior ca masini de spalare a banilor. In plus, intr-o economie in care tehnologia avansata si globalizarea permit transferul rapid de fonduri, lipsa de control asupra acestui fenomen infractional poate submina stabilitatea financiara. Intr-o tara cu o situatie financiara precara, scoaterea a milioane sau miliarde de dolari anual din procesul normal de crestere economica reprezinta un real pericol pentru credibilitatea, stabilitatea economica si securitatea sa nationala.
Metodele de spalare a banilor
Reguli de baza ale spalarii banilor
a) Anonimatul- este una din regulile spalarii banilor prin care tranzactia cu valori obtinute din infractiuni trebuie sa fie asemanatoare altor tranzactii legale din mediul sau locul unde acestea au loc. In esenta, numerarul nu trebuie sa lase nicio pista care sa conduca la originea sa. In economiile in care se foloseste des numerarul pentru achizitii de mai mica sau mai mare valoare, dispunerea de acesta nu reprezinta niciun risc pentru infractor. Totusi, in majoritatea tarilor, aproape toate tranzactiile cu sume mari sunt realizate nu cash, ci prin utilizarea altor mijloace de plata (cecuri, polite bancare, carti de credit), de aceea cheltuirea sau depozitarea unor sume mari de bani in numerar creeaza suspiciuni.
Din aceasta cauza, infractorii au creat tehnici si metode variate de inserare a numerarului in sistemul financiar, si anume:
-structurarea, adica divizarea sumelor mari in sume mai mici si depunerea acestora de catre mai multe persoane in diverse conturi bancare sau utilizarea sumelor respective in vederea achizitionarii altor instrumente de plata, cum ar fi titlurile la purtator sau ordinele de plata;
-contrabanda cu numerar, prin simpla scoatere ilegala din tara a unei cantitati de bani in numerar si introducerea acesteia intr-o alta tara, in general cu reguli mai putin stricte, de obicei prin curieri sau prin ascunderea cantitatii pe vase cargo;
-amestecul fondurilor ilegale cu cele care provin dintr-o afacere legala cu numerar, sume care apoi sunt depozitate impreuna.
b) Viteza- circulatia rapida a valorilor, pentru a nu putea fi detectate. Odata ce numerarul a intrat in sistemul financiar, fie ca se afla sau nu in tara de origine, spalatorul poate utiliza avantajele create de progresele informatice (IT), metodele moderne de transmitere a banilor, pentru a-i pune rapid in circulatie. Transferurile bancare electronice pot misca sume mari de bani aproape oriunde in lume in doar cateva minute, fara ca detinatorul lor sa fie nevoit sa treaca pe la banca sau sa implice angajatii bancii.
c) Complexitatea. Prin impartirea fondurilor sale in mai multe tranzactii si viteza acestor operatiuni, spalatorul face dificila si uneori imposibila munca investigatorilor de a reconstitui drumul banilor. Transferurile dintr-un cont in mai multe conturi aflate in alte tari si redirectionarea ulterioara dinspre acele tari creeaza un circuit complex multinational electronic, care face dificila urmarirea lor de catre organelle de cercetare.
d) Secretul. In ciuda faptului ca secretul bancar are un scop legitim si o justificarea comerciala, acesta poate conduce la aparitia unor paradisuri financiare, ce ofera protectie infractorilor, la nivel mondial existand aproximativ un million de corporatii anonime, ce impun un secret financiar strict si apara investitorii straini de investigatii si anchete judiciare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Spalare a Banilor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Dr. Nicolae Lupulescu, Spalarea banilor si finantarea terorismului
www.orice.info, ,,Spalarea banilor murdari" 
Parlamentul Romaniei, Legea nr. 656/2002
Forbes Romania, Noul model de business Al-Qaeda,www.forbes.ro
Voicu, C., "Spalarea banilor murdari", Ed. Sylvi, Bucuresti, 1999
Macovei, M., Conferinta: "Tendinte internationale in domeniul combaterii spalarii banilor si finantarii terorismului", Bucuresti, februarie 2004
http://www.scritube.com/stiinta/drept/Prevenirea-si-combaterea-spala43387.php 
http://www.onpcsb.ro/pdf/MANUAL%20INSTRUIRE%20-%20ROMANA.pdf
http://www.pinzaru.ro/drept/drept-bancar-drept/modalitati-de-spalare-a-banilor-prin-intermediul-insitutiilor-bancare/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!