Metode de Gestionare a Ratei Dobanzii

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1: Rata dobanzii 3
1.1Generalitati 3
1.2 Metode de gestionare a ratei dobanzii.4
1.3 Factorii care determina nivelul ratei dobanzii.6
1.4 Tehnica formarii dobinzii la credite. Calculul dobinzii.8
1.5 Schimbari in oferta si cererea fondurilor de imprumut.9
1.6 Managementul ratei dobanzii. .11
1.7 Rata dobanzii si ciclul intreprinderii.13
Capitolul 2. Teorii privind dobanda.14
2.1 Principiul perceperii dobinzii pentru creditele acordate.17
2.1 Principiul perceperii dobinzii pentru creditele acordate .17
2.4 Teorii monetare asupra dobanzii.19
2.5 Teoria fondurilor de imprumut.21
Capitolul 3. Inflatia si nivelul ratei dobanzii.24
3.1Relatia lui Irving Fisher.24
3.2 Relatia Ini Mundell-Tobin.25
3.3 Relatia lui Darly Feldstein.26
Bibliografie.28


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1: Rata dobanzii
1.1Generalitati
Dobanda constituie o parte a venitului net al societatii ce se redistribuie prin sistemul bancar pentru a asigura utilizarea eficienta a fondurilor imprumutate.dobanda contribuie la cointeresarea unitatilor economice in utilizarea mijloacelor circulante, la stimularea procesului de imobilizare si redistribuire a disbonitatilor banesti temporare din economia nationala si la exercitarea controlului asupra activitatii economico-financiare a intreprinderilor.
Nivelul dobanzii este diferentiat in functiede natura creditelor, de perioada pentru care se acorda, de modul in care intreprinderile ramburseaza creditele la termenul stabilit. Diferentiere dobanzii urmareste cointeresarea intreprinderilor in folosirea creditelor pentru destinatia aprobata si rambursarea creditelor la scadenta stabilita.
Dobanda datorata pentru imprumuturile primite de la banca depinde de coantumul creditului, de procentul de dobanda si de perioada de utilizare.dobanda se calculeaza trimestrial de catre banci sau de catre alte momente in functie de cuantimul creditelor pe baza unui raport intre numere si un divizor fix. Numerele se obtin ca un produs intre soldurile asupra carora se calculeaza dobanda (S) si in timpul la care se refera (T).Divizorul reprezinta un raport intre 36.000 si procentul de dobanda (Pd). Numerele se stabilesc pe baza situatiei de controlul soldurilor zilnice.
Bancile incaseaza dobanda pentru creditele acordate intreprinderilor si platesc dobanzi pentru disponibilitati pastrate in conturi si mobilizate pentru crediterea economiei nationale. C.E.C. plateste de asemenea dobanzi pentru economiile banesti ale populatiei depuse la aceasta institutie si incaseaza dobanzi la creditele acordate sau alte operatiuni efectuate.
Bancile fiind organizate pe baza autogestiunii economico-financiare isi acopera cheltuielilede functionare pe seama diferentei intre dobanda incasata pentru creditele acordate si dobanda platita pentru disponibilitatilemobilizate din conturile unitatilor economice . 
1.2 Metode de gestionare a ratei dobanzii
Bancile au facut fata in ultimii ani la presiuni asupra castigului lor atat din partea ratei dobanzii, cat si din partea concurentei exercitate de celelalte institutii financiare, ca urmare a unor tehnici de aparare impotriva riscului ratei dobanzii care au fost introduse in politica bancilor.
Printre ele se afla managementul discrepantei activ-pasiv (G.A.P.) si calculul duratei (B.G.A.P.) care ajuta pe manageri sa echilibreze rata dobanzii aferenta activelor cu rata dobanzii aferenta pasivelor, precum si durata activelor cu durata pasivelor. Riscul ratei dobanzii nu este singurul risc caruia banca trebuie sa-i faca fata in viitor.
Banca trebuie sa se confrunte si cu riscurile modificarilor valorilor activelor, pasivelor si capitalului, datorita procesului inflationist, trebuind sa gaseasca cai de solutionare a lor pentru a asigura supravietuirea bancii- in conditiile unei piete in continua modificare.
Managementul discrepantei activ-pasiv (G.A.P.) presupune o monitorizare continua a fiecarei parti a bilantului contabil al bancii divizat in grupuri de elemente (in functie de vechime) al caror flux de lichiditati este fluctuant (nefluctuant) la fluctuatiile ratei dobanzii pe termen scurt.
Grafic aceasta metoda este redata in tabelul 1.
ACTIV PASIV
RSAs SA RSPs
GA RNP
RNA
NA 
K
SA - ustinerea partiala a activelor sensibile cu pasive sensibile 
GA - sustinerea partiala a activelor sensibile cu pasive insensibile 
NA - sustinerea activelor insensibile cu pasive insensibile si capital propriu 
RSAs - active sensibile la fluctuatiile ratei dobanzii 
RSPs - pasive sensibile la fluctuatiile ratei dobanzii 
RNA - active insensibile la fluctuatiile ratei dobanzii 
RNP - pasive insensibile la fluctuatiile ratei dobanzii 
K - capital propriu


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Gestionare a Ratei Dobanzii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!