Metode de Evaluare ale Intreprinderii Bazate pe Venit

Cuprins referat Cum descarc?

1. Fundamentele metodelor bazate pe venit 2
1.1. Definirea notiunii de valoare de randament 2
1.2. Principiile metodelor de evaluare bazate pe venit 2
1.3. Clasificarea metodelor de evaluare bazate pe venit 3
2. Notiuni generale privind actualizarea si capitalizarea 4
2.1. Costul capitalului si rata de actualizare/capitalizare 4
2.2. Definirea costului capitalului 4
2.3. Valoarea in timp a banilor 5
2.3.1. Valoarea viitoare (Vv) 5
2.3.2. Valoarea actuala (prezenta) (Va) 6
2.3.3. Valoarea actuala a unui sir de unitati 7
2.3.4. Costul nominal si costul efectiv al capitalului 7
2.4. Tehnicile de actualizare si capitalizare 8
2.4.1. Actualizarea 8
2.4.2. Capitalizarea 9
2.5. Determinarea costului capitalului 11
2.5.1. Metodele de determinare a costului capitalului propriu 12
2.5.2. Costul capitalului imprumutat (datoriilor) 14
2.5.3. Costul mediu ponderat al capitalului 14
3. Metoda fluxunlor financiare actualizate (discounted cash-flow sau DCF) 15
3.1. Notiuni generale 15
3.2. Tipuri de cash-flow 17
3.2.1. Cash-flow-ul net la dispozitia actionarilor (CFNA) 17
3.2.1.1. Determinarea fluxului de lichiditati pentru actionari 18
3.2.1.2. Valoarea reziduala 20
3.2.2. Cash-flow net la dispozitia intreprinderii (capitalului investit) (CFNI) 21
3.2.2.1. Determinarea fluxului de lichiditati pentru capitalul investit 22
3.2.2.2. Valoarea reziduala 23
3.3. Previziunea cash-flow-ului 23
4. Metoda capitalizarii/actualizarii profitului net 29
4.1. Notiuni generale 29
4.2. Relatii de calcul 29
4.3. Calcularea profitului net reproductibil (corectat) 30
4.4. Avantajele si limitele metodei 32


Extras din referat Cum descarc?

1. Fundamentele metodelor bazate pe venit
1.1. Definirea notiunii de valoare de randament
Prin aplicarea metodelor bazate pe venit se estimeaza valoarea unei afaceri, a unei participatii sau a unei actiuni prin calcularea valorii prezente a unor beneficii viitoare.
Din acest punct de vedere valoarea unei intreprinderi nu este data de suma contributiilor individuale necesare pentru realizarea ei, ci de valoarea rezultata din utilizarea factorilor componenti (capacitatea de producere a profitului). Valoarea reprezinta in acest caz o valoare de functionare, atribuibila activitatii in conditiile viabilitatii.
Evaluarea unei intreprinderi (afaceri) prin metode bazate pe venituri, reflecta modul in care combinarea, determinata de contextul existent, a factorilor tangibili si intangibili, realizeaza functionarea ansamblului.
Obiectivul comun al tuturor factorilor implicati este generarea viitoarelor fluxuri de bani, distribuite celor implicati in afacere (acestia avand puncte de vedere diferite se pot considera diverse obiective, implicand astfel mai multe si variate estimari ale valorii).
Castigurile viitoare, care constituie baza valorii de randament a intreprinderii, reprezinta motivatia investitiei intr-o afacere si trebuie deci sa fie in intregime la dispozitia investitorului. Daca profitul este reinvestit, calculele de corectie sunt necesare deoarece investitiile de acest fel reprezinta viitoare cresteri ale activelor care pot conduce la obtinerea unor castiguri suplimentare.
Definitia valorii de randament a unei societati comerciale se bazeaza pe capacitatea societatii de a genera fluxuri pozitive de venituri pentru investitori. In aceasta acceptiune valoarea de randament se defineste astfel: ,,Valoarea de randament" reprezinta suma tuturor fluxurilor nete pe care le poate genera o intreprindere pentru detinatorii capitalului propriu, luand in considerare factorul timp si factorul risc. 
Din definitie rezulta ca o afacere are o valoare de randament exclusiv in cazul in care functioneaza , este profitabila (capabila sa genereze venituri superioare cheltuielilor) si viabila pentru un orizont de timp rezonabil. O intreprindere care nu indeplineste aceste conditii va fi evaluata prin alte metode.
1.2. Principiile metodelor de evaluare bazate pe venit
Exista un set de principii incluse in fundamentele evaluarii . Ele sunt, deopotriva, valabile in evaluarea proprietatilor imobiliare, a afacerilor sau activelor necorporale. 
Cele mai importante principii ale metodelor de evaluare pe baza de venituri sunt:
a) Principiul anticiparii: valoarea provine din beneficiile viitoare anticipate (bani sau satisfactii) ce urmeaza a fi obtinute din detinerea unei proprietati.
Anticiparea este perceptia ca valoarea este creata de catre asteptarile privind beneficiile viitoare ale proprietatii detinute.
b) Principiul substitutiei: atunci cand pe piata sunt disponibile mai multe bunuri similare cu preturi diferite, acela care are pretul cel mai mic se va epuiza primul.
Manifestarea acestui principiu se bazeaza pe comportamentul de piata rational, prudent, fara costuri suplimentare datorate amanarii, conform caruia un investitor nu va plati mai mult pentru o proprietate decat pentru alta care are acelasi grad de atractivitate. Forma de manifestare a acestui principiu este cunoscuta din viata obisnuita, dar modul de nuantare in domeniul evaluarii este putin diferit, tinand seama de complexitatea proprietatilor sau afacerilor evaluate care incorporeaza mai multe ,,bunuri": un activ nu valoreaza mai mult decat costul de inlocuire a tuturor partilor sale componente.
c) Principiul cererii si ofertei: pretul unei proprietati variaza direct, dar nu neaparat proportional, cu cererea si invers, dar nu neaparat proportional cu oferta.
Atat de cunoscuta lege a cererii si ofertei este esentiala si in estimarea valorii. Atunci cand pe piata sunt oferite mai multe alternative investitionale (obligatiuni, actiuni, firme inchise, unitati operationale etc.) care cumuleaza o oferta mai mare decat cererea solvabila, realizarea echilibrului cerere-oferta va determina scaderea preturilor de vanzare.
d) Principiul contributiei: valoarea unei parti componente a unei proprietati/afaceri depinde de cat de mult contribuie aceasta la valoarea intregului sau de cat de mult reduce valoarea intregului absenta sa.
Este un principiu care ajuta la intelegerea clara a adevarului ca nu toate costurile inseamna valoare si, de asemenea, permite estimarea valorii in cazuri particulare, cum ar fi: divizarea, fuziunea, recapitalizarea etc. Acest principiu poate fi interpretat si prin estimarea pierderii de valoare atunci cand un factor de productie (sau un component al sau) lipseste. Acest principiu permite efectuarea unor corectii in cazul comparatiei cu tranzactiile anterioare si totodata asigura o baza pentru estimarea uzurii datorate unor lipsuri (deficiente) sau plusuri ale proprietatii in abordarea prin costuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Evaluare ale Intreprinderii Bazate pe Venit.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!