Metode de Crestere a Productivitatii la Nivel de Firma

Cuprins referat Cum descarc?

1. Productia:definitie si caracteristici generale
2.Factorii de productie
3.Metode de crestere a productivitatii
4.Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Productia
Caracteristici generale
Ce este productia- 
Rolul central in cadrul activitatii economice il are productia, proces in cadrul caruia oamenii folosind mijloace de productie actioneaza asupra naturii, in vederea obtinerii bunurilor economice destinate satisfacerii trebuintelor.
Activitatea productiva se desfasoara in ramurile producatoare de bunuri materiale (industrie, agricultura, constructii, etc.), precum si in ramurile prestatoare de servicii (comert, transporturi, telecomunicatii, sector financiar-bancar, invatamant, ocrotirea sanatarii, etc.). Ca atare, activitatea productiva cuprinde:
Productia de bunuri care include: bunurile de consum destinate populatiei si bunurile de capital ca: masini, utilaje, instalatii, etc., adica activitati utile desfasurate la comanda beneficiarilor.
Productia, ca proces de baza a activitatilor economice este strans legata de repartitia, schimb si condum, momente interdependente care alcatuiesc impreuna reproductia.
Firmele sunt organizatii care planifica si gestioneaza productia.Acestea au o anumita organizare tehnologica,se conduc si se gestioneaza ratonal.
In economia de piata,productia se poate desfasura in diferite structuri organizationale,de la cele mai mici(o singura perosoana),pana la companii gigant,care domina piata economica,de la firme integrate orizontal si vertical la mari conglomerate si chiar guverne nationale.
Majoritatea economistilor considera ca principalul obiectiv al unei firme este maximizarea profitului.
Productia poate fi definite ca process de creare de bunuri,de creare a bogatiei,care,in schimb ofera bunastare societatii.Productia este o veriga importanta in procesul de satisfacerii nevoilor umane,nevoi care sunt relative nelimitate in raport cu resursele existente.Activitatea de productie poate fi privita ,in ultima instanta,ca un ansamblu de operatii de utilizare si transformare a factorilor de productie in vederea atingerii functiei obiectiv a producatorului:maximizarea profitului in conditiile minimizarii eforturilor.Pentru a produce bunuri destinate consumului,intreprinzatorii isi procura factorii de productie.
Factorii de productie
Procesul de productie presupune atragerea si folosirea resurselor existente, care prin combinare devin factori de productie. 
Factorii de productie cuprind totalitatea elementelor care participa la producerea bunurilor economice, reprezentand forma economica pe care o imbraca resursele, ca premisa a activitatilor economice de productie.
In categoria factorilor de productie sunt incluse: munca si resursele de munca, elementele naturii (pamantul, apa), echipamentele de productie, materii prime si materiale, energia, combustibilul, informatia, activitatea manageriala etc.
Pe masura dezvoltarii activitatii economice are loc multiplicarea si diversificarea factorilor de productie sub incidenta progresului tehnic, fapt ce atrage dupa sine cresterea volumului de bunuri si servicii.
Cresterea volumului productiei se realizeaza pe doua cai si anume:
- pe seama sporirii cantitatii de factori de productie utilizati (dezvoltati de tip extensiv);
- pe seama imbunatatirii calitatii si eficientei factorilor de productie utilizati (dezvoltare de tip intensiv).
In zilele noastre agentii economici pun accentul pe dezvoltarea de tip intensiv datorita cresterii continue a nevoilor de bunuri si servicii, precum si tendintei de scumpire a factorilor de productie care sunt limitati.
Daca privim evolutia activitatii de productie a bunurilor materiale, constatam ca la inceputurile dezvoltarii, in faza civilizatiei agricole, se foloseau doar doi factori de productie si anume munca si pamantul, cunoscuti si sub denumirea de factori de productie primari (originari). Chiar in acele conditii, pentru a-si procura cele necesare traiului oamenii isi confectionau unelte de productie, la inceput mai simple, iar apoi, pe masura dezvoltarii societatii, mai perfectionate si mai diversificate. De asemenea, prin munca, oamenii au atras in activitatea de productie tot mai multe resurse sub forma de materii prime, materiale, combustibil, etc. Ca urmare, s-au constituit si s-a utilizat un al treilea factor de productie, derivat din primii doi si anume miljoacele de productie, denumite apoi capital. Rolul si importanta acestui factor a crescut mult, indeosebi incepand cu a doua jumatate a secolului XIX, o data cu trecerea la civilizatia industriala si capitalism.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Crestere a Productivitatii la Nivel de Firma.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!