Metode de Analiza si Evaluare a Impactului Social al Proiectelor de Investitii

Extras din referat Cum descarc?

Evaluarea eficientei economice a proiectelor de investitii constituie un proces elaborat, complex, alcatuit din etape si faze specifice. Caracterul de specificitate deriva atat din particularitatile domeniului de activitate in care se deruleaza proiectul de investitii cat si din perspectiva din care se realizeaza evaluarea (beneficiari directi ai rezultatelor proiectului, clienti, organisme ale statului etc.). 
Industria de mobila prezinta din punct de vedere al proceselor investitionale un caracter aparte, datorat unor factori de natura diversa, cum ar fi: 
o dependenta de sursa de materie prima (lemn si cherestea); 
o existenta unor traditii in ceea priveste stilul de mobilier comercializat pe piata; 
o influenta progresului tehnic asupra tehnologiilor utilizate in activitatea de productie; 
o evolutia rapida a cerintelor de calitate si modernism a clientilor; 
o riscul ridicat in procesele de transport si comercializare; 
o intervale mari de timp intre momentele efectuarii cheltuielilor si cel al inregistrarii veniturilor din activitatea de exploatare. 
Este bine cunoscut faptul ca in activitatea de investitii, chiar mai sever decat in ori care alta activitate economica (proiectare, productie, servicii comerciale etc.), cheltuielile se evidentiaza cu o maxima rigurozitate. Aceasta, pe de o parte se datoreaza faptului ca in marea majoritate capitalul investit este imprumutat, pentru care se plateste o dobanda, iar pe de alta parte faptului ca odata proiectul de investitii materializat in constructii, utilaje, etc. devine ireversibil in conditii avantajoase. De regula, erorile savarsite in proiectarea sau edificarea lucrarilor de investitii sunt deosebit de paguboase, generand uneori mari cheltuieli suplimentare pentru corectare. 
Stabilirea cheltuielilor de investitii in sectorul fabricatiei de mobilier precum si a efectelor rezultate ca urmare a materializarii unui proiect, reprezinta elementul esential al diagnosticului eficientei economice a proiectului analizat. 
Intr-o economie concurentiala, unde cererea si oferta pietei sunt elementul hotarator pentru buna desfasurare a activitatii economice, compararea rezultatelor si a efectelor economice cu eforturile depuse, adica cu costurile aferente, constituie o necesitate a unui management eficient, rational. Practica economica a demonstrat faptul ca o evaluare a eficientei economice a unei investitii se poate realiza numai prin analiza si compararea in comun a eforturilor si a efectelor acesteia. 
Efectele economice ale unui proiect care urmeaza a fi implementat pot fi calculate doar pe baza rezultatelor obtinute de la obiective similare realizate in tara sau strainatate, la care se au in vedere posibilitatile de perfectionare aplicabile proiectului, eventualele devalorizari posibile si nu in ultimul rand conditiile socio-politice ale perioadei si perspectivei, luate in calcul pe un orizont de timp suficient de mare astfel incat sa acopere cel putin previzional, durata normata de viata a obiectivului. 
Avand in vedere specificul activitatii de investitii si ca urmare a documentatiilor si a proiectelor tehnice elaborate, putem cunoaste cu o oarecare anticipare si cu suficient de mare exactitate marimea eforturilor economice, adica costurile de realizare a obiectivului. In schimb marimea efectelor scontate ca urmare a realizarii investitiei, a rentabilitatii acesteia si in general a eficientei lor este rezervat doar viitorului si prezinta un anumit nivel de incertitudine si risc. 
Datorita viitorului incert al rezultatelor obiectivului de investitii, sunt necesare investigatii asupra acestuia, aastfel incat sa se poata determina nivelul de risc al investitiei. 
Pentru ca asta sa fie posibil, este necesar sa se realizeze o serie aprecieri in legatura cu posibilele schimbari ce pot surveni in legatura cu cererea pietei, cu pretul acceptat de ea, cu nivelul de calitate solicitat, acu productivitatea ce se cere si implicit cu imbunatatirile tehnologice ce se impun, in functie de care se incearca o estimare a nivelului rentabilitatii ce se poate obtine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Analiza si Evaluare a Impactului Social al Proiectelor de Investitii .doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!