Metode Aprofundare de Gestiune - Evaluarea Stocurilor la Intrare, la Inventar, la Iesire din Gestiune

Extras din referat Cum descarc?

1. Aspect generale 
In contabilitate, stocurile sunt tratate in sens restrans, drept componente ale activelor circulante aflate intr-o continua miscare, schimbandu-si forma materiala si utilitatea in cadrul circuitului economic al patrimoniului (materii prime, productie in curs, produse finite).
Stocurile si productia in curs de executie sunt bunuri aflate la dispozitia societatii pe o perioada scurta de timp avand urmatoarele caracteristici: 
- se consuma dupa prima utilizare
- sunt destinate vanzarii dupa terminarea procesului de productie
- sunt destinate vanzarii in starea in care au fost cumparate.
Potrivit IAS 2 stocurile includ "bunurile cumparate si detinute cu scopul revanzarii, cum sunt marfurile achizitionate de un detailist in vederea revanzarii sau terenurile si alte proprietati imobiliare detinute cu scopul de a fi revandute. Stocurile includ de asemenea produsele finite sau productia aflata in curs de executie, precum si materialele si alte consumabile destinate utilizarii in procesul de productie. In cazul unui prestator de servicii, stocurile includ costul serviciilor pentru care intreprinderea nu a inregistrat inca venitul aferent" 
In categoria stocurilor se includ, potrivit normelor contabile romanesti: 
Marfurile, respectiv bunurile pe care unitatea patrimoniala le cumpara in vederea revanzarii sau produsele predate spre vanzare magazinelor proprii.
Materiile prime sunt stocuri care participa direct la fabricarea produselor si se regasesc in produsul finit integral sau partial, fie in starea lor initiala, fie transformata.
Materiale consumabile (materiale auxiliare, combustibili, materiale pentru ambalat, piese de schimb, seminte si materiale de plantat, furaje si alte materiale consumabile) sunt stocuri care participa sau ajuta la procesul de fabricatie sau de exploatare fara a se regasi in produsul finit.
Materiale de natura obiectelor de inventar sunt bunuri care fie au o durata mare de utilizare, dar o valoare mai mica de decat cea stabilita prin lege pentru activele fixe, fie au o valoare mai mare, dar o durata de utilizare mai mica de 1 an. In aceasta categorie intra scule, dispozitive, aparate de masura si control, echipamente de protectie, echipamente de lucru, etc.
Produsele, respectiv: semifabricatele (prin care se intelege produsele al caror proces tehnologic a fost terminat intr-o sectie si care trec in continuare in procesul tehnologic al altei sectii sau se livreaza tertilor); produsele finite(produsele care au parcurs in intregime fazele procesului de fabricatie si nu mai au nevoie de prelucrari ulterioare in cadrul unitatii, putand fi depozitate in vederea livrarii sau expediate direct clientilor); rebuturile, materialele recuperabile sau deseurile.
Animalele si pasarile, respectiv animalele nascute si cele tinere de orice fel (vitei, purcei, manji si altele) crescute si folosite pentru productie, animalele si pasarile la ingrasat pentru a fi valorificate, coloniile de albine, precum si animalele pentru productie-lana, lapte, blana.
Ambalajele, care includ ambalajele refolosibile, achizitionate sau fabricate, destinate produselor vandute si care, in mod temporar, pot fi pastrate de terti, cu obligatia restituirii in conditiile prevazute in contracte.
Productia in curs de executie reprezentata de productia care nu a trecut prin toate fazele de prelucrare, prevazute de procesul tehnologic, precum si de produsele nesupuse probelor si receptiei tehnice sau necompletate in intregime. Sunt asimilate productiei in curs lucrarile, serviciile si studiile in curs de executie sau neterminate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode Aprofundare de Gestiune - Evaluarea Stocurilor la Intrare, la Inventar, la Iesire din Gestiune.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!