Mercantilismul

Extras din referat Cum descarc?

Economia politica,privita ca o ramura de cunostinte ale omului de stat sau a legiuitorului isi propune doua scopuri distincte :in primul rind de a procura populatiei un venit sau o subzistenta abundenta sau mai bine zis, de a o face copabila sa-si procure acest venit sau aceasta subzistenta abundenta ; si in al doilea rind de a procura statului sau colectivitatii, un venit suficient pentru serviciile publice Ea isi propune sa imbogateasca in acelas timp si poporul si pe suveran.
Cresterea diferita a belsugului, la epoci si natiuni diferite, a dat nastere la doua sisteme diferite de economie publica, cu privire la imbogatirea popoarelor. Unul poate fi numit sistemul comercial(mercantilist), iar celalalt, sistemul agricol.
Adam Smith avutia natiunilor"
Mercantilismul
Transformarile profunde din secolele XV-XVI au marcat aparitia timpurilor moderne.
Pe plan material marile descoperiri maritime au provocat simultant o largire a orizontului comercial , un aflux de produse exotice si o deplasare a centrului de greutate economic al lumii. A rezultat o rasturnare completa a averilor si a ierarhiei sociale, trezirea spiritului de aventura si de cistig Unei lumi prin esenta rurala si artizanala ii va urma o lume comerciala si manufacturiala. Preponderenta a trecut de porturile mediteraneene la cele ale Antanticului Cantitati considerabile de metale pretioase provenind din Mexic si Peru au fost conduse catre Spania unde au provocat o prosperitate extraordinara, dar si o crestere verginoasa a preturilor care se va raspindi curind pe tot continentul 
Pe plan intelectual, s-au realizat in acelas timp importante realizari politice si morale.Statele moderne, centralizate si unificate, s-au cladit pe rulinele feodalitatii. Renasterea si Reforma au provocat o unire a spiretelor care vor duce la un amoralism economic si la abondonarea progresiva a prencipiului medieval al moderatiei cistigului Pentru prima data gindirea economica facea abstractie de considerentele etice.
Toate aceste fapte au permis aparitia doctrinelor mercantiliste care au dominat Europa de la mijlocul secolului al XV-lea pana la mijlocul secolului al XVIII-lea [La Jugie, 1976, pp 9-10]
Din punctul de vedere semantic, termenul de mercantilism deriva din cuvintele italienesti - mercanto- (piata), - mercante- (negustor) si - mercantile- (legat de cistigul banesc).Temenul a fost folosit cu precadere de criticii ganditorilor din secolele XV-XVII la mult timp dupa geneza acestei literaturi.
Terminul folosit in Germania pentru a desemna acest gen de literatura economica a fost - cameralism- , de la - kamera- , cuvint care indica locul de pastrare a tezaurului statului respectiv.
Esenta doctrinei economice mercantiliste este caracterizata de trei idei mai importante: conceptia despe bogatie sau avutie (individuala sau nationala), conceptia despre originea si rolul profitului , precum si despre bani si relatia lor cu produsele aduse pe piata spre vinzare [ Suta - Selejan, 1994, pp. 68] 
Mercantilismul este prima doctrina care face din imbogatirea natiunii scopul intregii natiuni umane, iar din interes mobilul principal al acestei activitati si liantul solidaritatii dintre indivizi. Pentru prima data, teza aristotelica a primatului politicului fata de economie este inversata Importanta primordiala a activitatii economice pentru bunastarea unei natiuni este afirmata raspicat. Stiinta despre economie capata, tot pentru prima data, sub condeiul lui Antoine de Monchretien, denumirea de - Economie politica-


Fisiere in arhiva (1):

  • Mercantilismul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

La Jugie, J. [1950] (1976), "Les doctrines economiques"
Pohoata, I. [1993] (1995), "Doctrine economice universale", Editura Fundatiei "Gh. Zane"
Smith, A. [1776] (1962), "Avutia Natiunilor", Editura Academiei Republicii Populare Romane
Suta-Selejan, S. [1992] (1994), "Doctrine si curente in gandirea economica moderna si contemporana ", Editura All.


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!