Mercantilismul

Extras din referat Cum descarc?

Teoria clasica a comertului international s-a dezvoltat in cadrul evolutiei teoriei economice generale, devenind una dintre preocuparile de baza ale stiintei economice. In decursul unei perioade de 500 din secolul XV pana in secolul XX, ea a cunoscut dezvoltari successive, de la conceptul de mercantilism la cel de comert liber.
Dubla semnificatie a termenului de mercantilism
Mercantilism (modelul William Petty, Thomas Mun si Antoine de Montchretien) reprezinta filosofia economica a comerciantilor si oamenilor de stat din secolele XVI si XVII. Baza acestei filosofii a constituit-o "revolutia comerciala", respectiv tranzitia de la economii locale la economii nationale, de la feudalism la capitalism, de la un corner N exterior rudimentar la un corner N international extins. Descoperirile geografice de la sfarsitul secolului XV si deschiderea minelor de metale pretioase din America din secolul XVI nu numai ca au stimulat comertul international, dar au produs un flux abundent de metale pretioase, adecvate pentru a fi utilizate ca bani, ceea ce a incurajat economia bazata pe bani si preturi. Toate acestea au stimulat cresterea intreprinderilor private si aparitia capitalistului comerciant ca figura dominanta in economie.
Doctrina mercantilista s-a centrat pe puterea statului, care trebuia consolidata si intarita. O autoritate centrala puternica bazata pe o armata puternica era considerata ca fiind esentiala pentru expansiunea pe pietele externe si pentru protectia intereselor comerciale. Obiectivele indivizilor erau privite ca fiind subordonate statului. Pentru ca statul national sa fie puternic se punea un accent deosebit pe tezaur, respectiv pe acumularea de metale pretioase, privite ca forma cea mai de dorit a bogatiei si ca sursa de finantare a armatei, in consecinta, principalele monarhii europene au promovat o politica de stimulare a exporturilor si de restrictionare a importurilor, astfel incat sa obtina balante comerciale active, deficitele fiind acoperite de tarile importatoare prin livrari de metale pretioase.Aceasta orientare a fost calificata in istoria gandirii economice drept mercantilism.
Termeni si concepte 
Mercantilism Productivitatea muncii Avantaj comparativ
Metale pretioase Economie unifactoriala Echilibru partial
Tezaur Renuntari la comert Echilibrul general
Stat national Frontiera posibilitatilor de productie Oferta si cerere relaiva
Excedent comercial Cost oportun Rata salariilor
Avantaj absolut Specializare Productie directa
Valoare-munca Castig din comert Productie indirecta
Evolutia si particularitatile nationale ale mercantilismului
Mercantilismul, ca doctrina economica, reprezinta prima reflectare teoretica a economiei de piata si marcheaza inceputul formarii stiintei economice ca stiinta autonoma, cu un domeniu de cercetare.
Termenul de ,,mercantilism" a capatat semnificatie pentru prima data in mainile lui Adam Smith. Din punct de vedere etimologic, acest termen provine din cuvintele italienesti: ,,mercato" care inseamna piata si ,,mercantile" care inseamna ceva legat de castigul banesc. Ca doctrina economica, mercantilismul desemneaza un ansamblu de idei economice si de masuri de politica economica, caracteristice pentru sec. XVI - inceputul sec. XVIII, fiind subordonate ideii ca bogatia provine din comert si sporirea ei depinde de sprijinul acordat de catre stat comerciantilor. De data recenta mercantilismul a fost denumit ,,heringul rosu al istoriografiei" si ,,un balon teoretic gigantic".
Mercantilistii au fost ganditori pragmatici. In centrul atentiei lor au stat problemele economice practice, cu precadere masurile de politica economica pe care trebuia sa le ia statul pentru desfasurarea eficienta a afacerilor, cresterea profitului oamenilor de afaceri si sporirea avutiei nationale. Temelia politicii economice mercantiliste este ideea prezentei si interventiei active a statului in economie, atat ca agent economic de sine statator, cat si, mai ales, pe plan extern, printr-o minutioasa si severa politica protectionista in favoarea intreprinzatorilor nationali, limitand concurenta intreprinzatorilor straini.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mercantilismul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!