Mediul Financiar Internațional

Cuprins referat

Cuprins
1.Introducere 2
2.Criza actuala din 2007 2
3.Criza asiatica 5
4.Concluzii 6
Bibliografie 6


Extras din referat

1.Introducere
Sistemul financiar international
Sistemul Financiar International a aparut imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial,atunci cand s-a dezvoltat si fenomenul de institutionalizare,si a decurs continuu confruntandu-se de multe ori cu crize si reformari profunde .Aceste reformari au condus la producerea unor intelegeri Financiare regionale.In ultimii ani, principalele crize din America Latina, Mexic, Asia, Rusia au intensificat interesul cu privire la structura si functionarea instituitiilor financiare internationale, si anume a Fondului Monetar International.Cererile de capital suplimentar solicitate de FMI pentru a putea gestiona aceste crize, au ridicat intrebari cu privire la modul in care acesta isi gestioneaza resursele si daca interventiile sale reduc sau nu din severitatea si efectele acestor crize.
De-a lungul timpului in cadrul economiei mondiale un factor important dar si negativ a fost criza.Fie ca s-a manifestat in plan politic,financiar sau economic,ea si-a pus amprenta asupra economiei globale.Cea mai cunoscuta este marea criza interbelica care a inceput in 1929 si a continuat pe parcursul a 4 ani pana in 1933.De asemenea,alte crize cu care ne-am confruntat sunt:
Caderea Sistemului de la Bretton Woods din 1971
Criza din mexic din 1994 care a fost rezultatul adoptarii unor politici restrictive de catre presedintele Mexicului, Ernesto Zedillo.Aceasta criza a avut ca si consecinte aparitia altor crize in intreaga America Latina si anume Brazilia, Argentina, Chile, Uruguay.
Criza financiara din Asia din 1997-1998 care a aparut cu o puternica criza desfasurata in Tailanda,fiind urmata de alta criza aparuta la nivelul unor tari precum: Coreea de Sud, Malaezia, Indonezia, Filipine, Hong Kong.
Criza economica din Camerun (1980 - 2001) care a aparut datorita unor probleme cauzate de inflatia prea accentuata,deficitul guvernamental si deficitul commercial.
Criza din Rusia (1998) care a rezultat ca urmare a aparitiei crizei din Asia de Sud - Est avand ca si consecinte scaderea drastica a exporturilor de petrol si gaz dar de asemenea din cauza neplatii taxelor precum si impozitelor de catre companiile din acest sector. Aceasta criza a mai avut ca si consecinta criza politica ca urmare a razboiului din Cecenia.
Criza mecanismului de schimb ERM din UE (1992 - 1993): a rezultat in urma retragerii lirei sterline din ERM I ca urmare a atacurilor speculative. 
Scoala Austriaca propune o teorie a ciclurilor economice ce ofera o explicatie greu de ignorat si combatut a crizelor financiare si economice precum cea pe care o traversam. Pentru austrieci, crizele au invariabil o cauza monetara. Ele sunt rezultatul politicilor monetare expansioniste practicate de bancile centrale si amplificate de bancile comerciale, care au ca rezultat cresterea masei monetare intr-un ritm mai rapid decat cresterea economiei reale. 
2.Criza asiatica 
In 1997, "miracolul din Asia", a ajuns la un sfarsit brusc si dramatic. Un grup de economii din Asia de Est a constatat brusc ca monedele lor sunt in presiune speculativa intensa,pietele bursiere au scazut dramatic, si cresterea economica a scazut rapid. Criza din Asia s-a extins la alte economii emergente de piata, in special in America Latina si Rusia. Speculatiile cu privire la cauzele crizei 1997-1998 variaza de la o panica financiara de moda veche (Radelet si Sachs 1998), la un nivel jalnic de reglementare si de teorii ale conspiratiei (Krugman, 1999). 
Criza din Asia a aparut in Thailanda in 1997 si s-a raspandit in intreaga Asia de Sud-Est asupra ringgitului Malaezian, dolarul Singapore, peso filipinez, dolarul Taiwan, si rupii indonezieni. Criza asiatica a trimis valuri de pe pietele financiare din intreaga lume.Inainte de criza din Asia, Thailanda a avut o rata de schimb legata de dolar. Bahtul thailandez a devenit mai slab pe piata si investitorii au decis sa schimbe bahtul pe dolari. Banca Centrala thailandeza a cheltuit mai mult de 20 de miliarde de dolari in incercarea de a mentine rata de raportat, dar in cele din urma a trebuit sa o ridice.Pur si simplu, furnizarea de baht a depasit cererea de pe piata si interventia guvernului doar a amanat si exacerbat criza.Dupa o perioada de cinci saptamani, bahtul thailandez a pierdut mai mult de 20% fata de dolar.Alte tari din Asia de Sud-Est, de asemenea, au trebuit sa predea cursurile de schimb fixe.Profiturile companiilor au scazut in intreaga Asie de Est. In Coreea de Sud, de exemplu, acestea au scazut la 75% in 1996, si a plecat negativ in 1997 si 1998.Cum speculatorii au simtint ca guvernele din Asia de Est nu s-au putut mentine in fata exporturilor in scadere,aceste guverne au crescut ratele dobanzilor intr-o incercare de a mentine situatia.Speculatorii au facut schimbari repetate pe valute est-asiatice,si capital a inceput sa scada: "Pe parcursul anului 1997, Asia de Est a suferit un declin net in intrarile de capital in valoare de 105 miliarde de dolari (de la 93 de miliarde de miliarde de dolari fluxul de 12 dolari iesire).
Atunci cand, unul cate unul, guvernele din Asia de Est s-au predat in cele din urma,valoarea datoriei dolarului tarilor lor a crescut dramatic in ceea ce priveste moneda locala.Criza din Asia de Est s-a agravat simtitor.Dupa 1998, pietele de actiuni au continuat sa scada si monedele au exercitat o presiune mare asupra restului economiei mondiale.
Criza s-a raspandit in Rusia in vara anului 1998, atunci cand in urma datorie publice imense, au fost provocate insuficiente in rezervele valutare. In 1997, conditiile economice din Rusia par sa se stabilizeze.Inflatia a scazut de la 131 % in 1995 la 22 % in 1996 si 11 % in 1997. Bancile rusesti au inceput sa imprumute mai mult de pietele straine, crescand datoriile externe de la 7% din activele lor in 1994,la 17 % in 1997. Criza asiatica s-a extins apoi in Brazilia,situatia agravandu-se datorita interventiei FMI. Fondul Monetar International a descis mentinerea unor rate de schimb prea evaluate in Rusia si Brazilia,mentinandu-le cu ajutorul unor imprumuturi in valoare de 42 miliarde de dolari pentru Brazilia si a unor dobanzi crescute (pana la 170%) in Rusia. In urma acestei situatii in ambele tari,monedele s-au prabusit, productiile s-au redus considerabil si tarile au devenit debitoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mediul Financiar International.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!